RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Blir rart med Solskjær

Foto: Roy Kvatningen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Magne Hoset om Ole Gunnar Solskjær, Kjell Jonevret og Uwe Rösler.

MOLDE (Nettavisen): Det nærmer seg tolv år siden Magne Hoset debuterte for Molde i Tippeligaen. Det er snart ti år siden han debuterte på A-landslaget til Norge. Det er en veteran Nettavisen treffer på Aker Stadion.

Hoset sitter med en travbong i hånden og blikket festet på tv-skjermen som henger på veggen i kiosken innenfor supportersjappa til Molde. Det kjøres løp i Sverige og Hoset følger spent med, men tar seg likevel tid til å snakke med Nettavisen.

Eric Cantona
Snart starter alvoret. Fotball er alvor i Norge, akkurat som det er i store deler av verden. Onsdag stiller Hoset på sin første trening med Ole Gunnar Solskjær som sjef.

- Det blir artig å møte ham. Jeg har holdt med Manchester United hele livet, så det er litt spesielt å vite at han har delt garderobe med Eric Cantona, som er en av mine to største helter. Det blir rart. Men jeg tror at det gir seg ganske fort. Det blir et vanlig trener/spiller-forhold til slutt, sier Hoset.

Du lurer sikkert på det samme som meg. Hvem er nummer én?

- Diego (Maradona, red. anm.) er nummer én. Sånn er det bare. Sånn har det alltid vært.

- Har du snakket med Ole Gunnar ennå?

- Nei, det har jeg ikke. Ingen verdens ting. Jeg har meldt meg litt ut, ettersom jeg hadde en jævlig lang sesong i fjor. Bortsett fra én kamp var jeg spilleberettiget til alle. Jeg var stort sett på alle treninger – jeg kan telle på én hånd de treningene jeg ikke var på, så jeg følte behov for å koble litt ut, erkjenner 30-åringen fra Averøy.

Mentalt utslitt
Forrige sesong ble ikke bare tung for Hoset, den ble tung for hele Molde. Klubben ble spådd en plass i toppen, men havnet i nedrykksstriden. Trener Kjell Jonevret måtte gå. 31. august kom Uwe Rösler inn. Tyskeren førte Molde til seks seirer og 20 av 24 mulige poeng på de åtte siste kampene. Likevel endte Molde helt nede på ellevteplass.

- Fysisk gikk det greit, det var det mentale som var tungt. Det var mye trykk rundt laget fra alle kanter. Plassen måtte reddes. Du blir sliten mentalt. Det merket jeg fryktelig godt, faktisk.

En ferie hvor fotballer ble byttet ut med golfballer, var alt som skulle til.

- Nå er jeg klar. Nå kjenner jeg at jeg har lyst til å spille fotball igjen, sier Hoset, som konstaterer at vinneren av det første travløpet på skjermen også er å finne på bongen hans.

Landslagskolleger
- Hvor godt kjenner du Solskjær?

- Vi har spilt noen landskamper sammen, men det var veldig stor aldersforskjell på oss. Han var etablert og jeg var ny. Vi snakket ikke så spesielt mye sammen den gang. Jeg kjenner ham ikke privat. Det gjør jeg ikke. Men han har spilt mye sammen med brødrene mine.

- Du kjenner jo godt hvordan media jobber. Hvilke tanker gjør du deg om det sirkuset som vil omgi Ole Gunnar Solskjær denne sesongen?

- Jeg tror at han er så profesjonell at han kommer til å ta av mesteparten av støyten selv, sånn at vi kan få holde på med det vi skal og ikke bry oss om at det er et enormt press. Det blir nok veldig mye oppmerksomhet, men for min egen del er ikke det noe stress. Jeg har jo egentlig hatt det hele livet, sier Hoset til Nettavisen.

- Ikke godt nok forberedt
Samtalen vender til sesongen 2010, den slitsomme sesongen som fulgte etter at Molde kunne juble for sølv i både serie og cup i 2009. Hva gikk egentlig galt i 2010?

- Det begynte tidlig med en del feil der. Vi fikk altfor god motstand altfor tidlig i sesongoppkjøringen, så vi fikk ikke troen på det vi holdt på med eller den flyten man trenger. Så fikk vi en smell da vi ledet 1-0 mot Rosenborg og tapte 1-2. Vi var ikke godt nok forberedte, rett og slett. Ikke spillerne, ikke lederne, ikke dem som sitter i svingen. Det ble gjort mye feil på veldig kort tid.

Moldes første seier kom første i fjerde serierunde.

- Jeg kunne ha pratet mye om hva som var feil forrige sesong, men vi klarte å berge oss. Nå har vi 100-årsjubileum. Vi begynner med nye ark, ny trener, og vi får helt sikkert inn nye spillere som kan være med og løfte klubben hvis vi gjør ting fornuftig.

Sesongavslutningen, hvor Molde avsluttet med åtte kamper uten tap under Uwe Rösler, gir grunn til optimisme. Mange av nøkkelspillerne fra suksessåret 2009 er dessuten fremdeles på Aker Stadion.

- Vi spilte ikke noen glitrende fotball, men vi viste at det var moral i laget og at folk hadde vilje, forklarer Hoset.

Enkle grep
- Hvilke grep gjorde Rösler?

- Det var detaljer. Han pratet med alle sammen, hele tiden. Han fikk 16., 17. og 18. mann til å heve seg, og da hevet vi andre oss automatisk også. Vi fikk nye impulser og en veldig engasjert trener som gjorde ting veldig enkelt. Spillergruppen skal også ha litt av æren, som tok det på strak arm. Uwe hadde jo et litt frynsete rykte før han kom hit.

Hoset husker spesielt én episode.

- Det skiftet med den første kamp, mot Strømsgodset borte. Da overnattet vi på Gardermoen etter å ha vunnet 3-1, og Uwe sa: «Ta dere en øl, gutter, dere har fortjent det!». Per Magne Misund, som hadde hatt Uwe som trener før, skjønte ingenting. «Hæ? Uwe? Tyskeren? Dette er ikke deg».

Hoset smiler. Så kikker han opp på tv-skjermen. Smilet blir raskt borte.

- Pokker, altså! Det er bankeren min, som ligger i indre bane der, utbryter Hoset, som tidlig forstår at det ikke blir noen gevinst i dag.

Tilbake til Rösler.

Kommunikasjon
- Trenere som går rett fra å være fotballspiller, blir lett nervøse i begynnelsen. De vil så mye, vil så gjerne ha ut mye av den kunnskapen de sitter med, og da blir det litt mye for spillerne. Man vet ikke helt hva de vil. I senere tid har Uwe klart å få veldig struktur på det han vil ha fram. Han var veldig enkel å forholde seg til. Det gjorde at vi skjønte hva vi skulle gjøre for å bli et bedre lag.

Hoset mener at kommunikasjon med spillere som befinner seg utenfor førsteelleveren er noe av det viktigste for en trener. Dersom reservene er motiverte og trener med full innsats, blir kvaliteten på treningene bedre, poengterer han.

- Da føler oss alle i troppen seg likeverdige. Du har alltid noen eldre og noen yngre i troppen, og de yngre skal også bidra. Hvis du ikke prater med dem, blir de usikre på hva de skal gjøre. Dette var Uwe jævlig flink til, mener Hoset.

Den tidligere Vålerenga-spilleren har også en klar oppfatning av hvordan dialogen skal løses dersom spillere er uenige med trenerne sine. I sin siste spalte i The Observer – for øvrig en spalte vel verdt den tiden den tar å lese – forteller den engelske fotballprofilen David James om hvordan spillere reagerer når de mister troen på treneren sin. «En vanlig feil hos managere, er at de ikke er ærlige mot spillerne», skriver James.

Takhøyde
- Jeg har vokst opp på gård. Jeg har vokst opp med at du skal respektere de eldre. Det har jeg tatt med meg inn i fotballen. Jeg har aldri satt spørsmålstegn ved trenernes tanker, væremåter og valg. Det er ikke min jobb å sette spørsmålstegn ved det. Det er min jobb å utføre det de sier til meg at jeg skal gjøre, sier Hoset til Nettavisen.

Dette må ikke tolkes som at Hoset er redd for å gi beskjed om eventuell misnøye.

- Det er nok mange som har misforstått og tror at det er greit å ytre meningen sin i det offentlige rom. Det mener ikke jeg. Men det skal være takhøyde innad. Hvis jeg hadde noe jeg ville ta opp, spesielt med Kjell (Jonevret, red. anm.), så tok jeg det med ham på tomannshånd. Da fikk både han og jeg forståelse for hvordan den andre tenkte. Så respekterte jeg og gjorde det han sa. Slik videreutviklet vi et forhold hvor han hørte på meg og jeg hørte på ham.

Den elegante playmakeren snakker varmt om Jonevret. De to har en felles plattform som ballsikre spillere. Da Magne Hoset opplevde en av sine tøffeste stunder i forbindelse med farens sykdom og død, ble båndet enda tettere.

- Jeg og Kjell hadde et spesielt forhold. Han var som en farsfigur. På grunn av mange ting, egentlig. Han var der veldig for meg da pappa døde. Det var liksom ikke noe stress, «bare ta deg 14 dager fri». Det gjør at du bygger et forhold. Og etter så mange år har jeg jo også fått litt fotballkunnskap. Det tok han til seg. Jeg lærte ekstremt mye av Kjell.

Hoset tenker seg om og fortsetter.

- Du lærer av alle. Tidligere hadde jeg sikkert ikke spurt eller sagt meningen min, men holdt det for meg selv. Kanskje irritert meg over ting. Så hadde jeg ikke utviklet meg som fotballspiller fordi jeg ikke hadde turt å si noe. Vi er en altfor liten klubb til at folk ikke skal få si meningen sin, legger han til.

- Må være edruelige
- Hva tror du om Solskjær og Molde denne sesongen?

- Jeg har ikke sett så mye på kampene til Manchester Uniteds andrelag , så jeg vet ikke hvordan han tenker. Men jeg er sikker på at vi vil klare å spille sånn han ønsker at vi skal spille. Jeg tror at han er en ballspiller. Jeg tror at det er slik fotball han vil spille. Det håper jeg jo for min egen del. Jeg sparker aldri bort en ball uten at det er mål og mening med det.

- Hvilke forventninger skal folk ha til Molde? Dere tok sølv i 2009 og avsluttet med åtte kamper uten tap i fjor.

- Det er mange faktorer som tilsier at forventningene skal være skrudd opp, men vi må huske at vi kom på ellevteplass i fjor. Vi spilte jo bra fotball, men vi scoret ikke mål og slapp inn alt en stund. Forventningene må stå i stil til hva som skjedde i hele fjor. Folk må være edruelige. Vi har potensial til å gjøre det veldig bra, men vi må først og fremst gjøre en veldig god jobb på treningsfeltet og forberede oss maksimalt til en lang sesong.

Den jobben starter altså onsdag. Forhåpentlig går det bedre på fotballbanen enn travbanen for Hosets del.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere