RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Drapstruet etter Liverpool-sjikane

(Kunstnerens nettside www.esj.no)
Nordmann hånet de 96 som døde i Hillsborough-tragedien.

Erik Sæter Jørgensen sendte ut en sjikanøs Twitter-melding om de 96 Liverpool-supporterne som mistet livet i tribuneulykken i 1989, skriver Rogalands Avis.

Like etter kampslutt i oppgjøret Arsenal–Liverpool søndag, sendte Stavanger-fotografen Erik Sæter Jørgensen ut følgende melding på nettjenesten Twitter:

«I piss on the 96. Glad you’re dead. Fucking scouser scum».

Meldingen ble lest av den tidligere Liverpool-spilleren Stan Collymore som sendte meldingen videre til sine følgere, og tok opp tweeten på programmet TALKSPORT. Det uløste et inferno av hatske returmeldinger til Jørgensen på nettsamfunnet. Svært mange truer Stavanger mannen på livet, og varsler at de vil drepe ham.

Både norske og utenlandske twitrere går, ikke overraskende, svært langt i sine karakteristikker. «Du lever neppe lenge», skriver en nordmann, mens andre gir uttrykk for ulike måter de håper Sæter Jørgensen dør på.

Vil stille ut i Liverpool
Nå har fotografen laget kunstprosjektet «Explorations of hate», som han hevder var hensikten med twitter-ytringen.

- Det hadde vært veldig gøy å få stille ut prosjektet i Liverpool. Det er blitt stilt ut Twitter-søk i gallerier før, men her er jeg selv involvert som kunstner. Det er nytt. Og kanskje er dette Norges første Twitter-kunstverk, sier Sæter Jørgensen, som ikke tar dødstruslene altfor alvorlig.

- Jeg tror Liverpool-fansen er sindige personer når de får tenkt seg om. Imidlertid viser mitt kunstprosjekt at det er lett å bli sint, veldig, veldig fort. Og da går man rett i aggresjon. Det ser vi for eksempler på fra de som reagerer på dem som brenner Bibelen også. I Liverpool sitter sinnet lenge. Det har The Sun merket, som fortsatt nesten ikke selger aviser i Liverpool.

- Men hva gjør dette til kunst? Kan ikke dette like godt være en angrende tvitrer som samler reaksjoner og kaller det kunst for å slippe unna etter en ondskapsfull melding?

- Det er kunst fordi jeg sier det er kunst. Det er en måte å behandle et grunnleggende filosofisk spørsmål på. Du kan bygge skulpturer, gjøre performancekunst på torget, eller male et bilde. Jeg har valgt å lage kunsten ved å involvere mennesker. Jeg sender det ut i verden og setter tilbakemeldingene i en kontekst. Etter min mening er ingenting grunnleggende fornærmende. Det er betrakteren som bestemmer seg for det, sier Sæter Jørgensen, som er Arsenal-supporter.

- Er patetisk
Leder av Liverpools skandinaviske supporterklubb, Pål Christian Møller, mener tweeten og publiseringen av kunstverket, ikke er annet enn et hensynsløst angrep, ja nærmest vold mot de pårørende.

- Jeg er over middels kunstinteressert, og er leder for en lokal kunstforening. Provokasjoner er viktig i kunsten for å få mennesker opp av stolen, men Jørgensen driver ikke med kunst her. Det er ikke overraskende å få voldsomme reaksjoner når du sier du er glad for at barn i tiårsalderen døde. At søstrene Hicks på 16 og 17 år døde. Det er veldig mange mennesker som fortsatt sliter med denne hendelsen, og mange pårørende setter stor pris på støtten fra nordmenn. At en nordmann da river opp sår ved å så til de grader fornærme og tråkke på deres smerte, er både patetisk og trist, sier Møller til Rogalands Avis.

- Sæter Jørgensen håper å stille ut i Liverpool?

- Det er like sannsynlig som at man skulle fått stille ut noe lignende i Jerusalem om man hadde sagt at man var glad millioner av jøder ble drept i 2. verdenskrig. Mannen kan umulig være ved sine fulle fem, sier Møller.

Erik Sæter Jørgensen angrer ikke sin melding søndag.

- Som ikke-religiøs er det profesjonell idrett jeg kjenner best, og som vekker sterkest følelser. Derfor valgte jeg å bruke minnemarkering for Hillsborough-tragedien, som utgangspunkt. Med Twitter som utgangspunkt ville jeg demonstrere hvordan en stor gruppe mennesker vil reagere med automatisk aggresjon, ikke fordi det er det rasjonelle svaret som best reflekterer verdiene en selv argumenterer for å representere, men fordi det er slik de har blitt opplært til å reagere, sier han.

PS! Sæter Jørgensen har tidligere vært tilknyttet Rogalands Avis som frilanser, men har i dag ingen tilknytning til avisen. Hans utstilling “Fredastund” går nå i galleri Skjæveland på Jørpeland.

Denne artikkelen er hentet fra Rogalands Avis.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere