RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jan Kåre Næss (Scanpix)

«Naiv» suksess

Sist oppdatert:
Sarpsborg-trener Roar Johansen velger seg heller et nedrykk før han endrer spillestil.

TROMSØ - SARPSBORG 2-2:

ALFHEIM (Nettavisen): Ved å klare 2-2 og ta poeng borte mot Tromsø, påførte Johansens elever Tromsø deres første poengtap på eget kunstgress. Dermed er Sarpsborg 08 alene i Tippeligaen med full poengpott hjemme.

- Og det kjennes ekstra godt at vi klarer dette ved å være trofast mot vår egen idé og egen spillestil, sier han.

Stemplet som naivt
Spillestilen har tatt Tippeligaen på senga, for der de fleste nyopprykkede lagene sverger til kontringer og langpasninger, satser Sarpsborg 08 unorsk – med ballbesittelse og kortpasninger. Naivt, mener kritikerne.

- Før eller senere vil du måtte revurdere denne spillestilen, dersom resultatene uteblir?

- Nei, mener Johansen.

- Vil det ikke være aktuelt å variere mellom hjemmebane og bortebane?

- Nei, ikke i forhold til spillestil. Vi skal holde fast på vår måte å spille på, og når vi kan lykkes borte mot Tromsø, så kan vi lykkes overalt! Men vi skal jo helst utvikle oss, og vi skal gjerne bli bedre i utførelsen innenfor denne spillestilen. Det er mange måter å variere på – både i forhold til tempo, utførelsen og valg underveis. Men vi kommer ikke til å endre stil.

- Selv om resultatene utover sesongen skulle utebli og et nedrykk skulle true?

- Ja! Vi har en strategi i denne klubben. Den gjelder for fem år og handler om at vi skal spille fotball som er underholdende og utviklende. Denne strategien forholder jeg meg til, og vi kommer til å fortsette å spille denne type fotball så lenge jeg er trener her, sier han.

Spillerne hans har ingenting imot å bli omtalt som «naive». De betrakter det tvert imot som et suksesskriterium. Som keeper Joacim Heier sier:

- Vi er på vårt aller beste når vi opptrer arrogant i stilen vår. Hvis vi skal prøve å være kalkulerende, fremstår vi straks som feige, og da blir vi lett straffet, sier han.

Byr på seg selv
Tromsø-kaptein Sigurd Rushfeldt hadde vært med på grundige studier av Sarpsborg før møtet på Alfheim.

- Vi visste hvordan Sarpsborg kom til å spille i møtet med oss. Jeg ble ikke overrasket over Sarpsborg. Jeg var mer overrasket over oss selv; at vi ikke klarte å straffe dem, mener han.

Dette resonnementet deler Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo – som av mange er hevdet å være en del av samme «skole» som Drillo og Nils Johan Semb.

- Sarpsborg er et friskt pust; et lag som byr på seg selv og tør spille fotball. Jeg gir dem gjerne honnør for det, samtidig som jeg mener vi burde ha straffet dem i 16. maikampen, sier han.

- Men hvorfor klarer dere ikke å straffe dem?

- Det viktigste er at de har gode ballspillere, som behersker spillestilen. Samtidig er det kanskje grunn til å nyansere bildet noe. For det første skal det jo sies at de var heldige – eller vi var uheldige – som ikke vant kampen, for vi dominerte jo ganske kraftig den siste timen av kampen. Dessuten synes jeg ikke vi skal overdrive beskrivelsen av spillestilen deres: De triller mye ball i eget forsvar, og i seg selv er ikke dette så veldig avansert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere