RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jeg er dritt lei

Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Scanpix)
Sist oppdatert:
Kjetil Rekdal vil kjempe «til han går i graven» for konsekvent handsdømming.

Kjetil Rekdal skapte avisoverskrifter da han rettet en kraftig salve mot Norges Fotballforbund i pausen av kampen mot Rosenborg på torsdag.

Bakgrunnen for utskjellingen var at dommer Kjetil Sælen valgte å dømme straffespark da ballen traff hånda til AaFK-forsvarer Jonathan Tollås Nation en halv time ut i kampen.

Les saken: - Rosenborg er NFFs favoritter

Nå har Rekdal fått tid til å kjølne litt, men AaFK-treneren fastholder at det trengs en ny regeldebatt i fotballen.

- Kan ikke ha det sånn
- Mange har sagt det lenge, at det må bli klarhet i reglene, slik at vi vet hva vi forholder oss til. Jeg har vært trener i Tippeligaen i åtte år, og jeg er dritt lei. Skal man dømme på den straffen i går, er det greit, men da må man dømme hver gang det skjer. Da får vi 300 slike straffer i året, forklarer Rekdal til Nettavisen.

- Vi kan ikke ha det sånn. Det fungerer ikke. Torsdag gikk det utover oss, og det aksepterer jeg, men da må det dømmes på slike situasjoner hver gang, mener den tidligere landslagsspilleren.

Han garanterer at det vil bli bråk dersom Aalesund blir snytt for straffe ved en lignende situasjon som den som ga Rosenborg straffespark i forrige serierunde.

- Skulle det samme skje i våre kamper, garanterer jeg at mine spillere kommer til å skrike seg opp og løpe mot dommeren, forteller han.

Rekdal hevder at han ikke er den eneste treneren i Tippeligaen som irriterer seg over inkonsekvensen hva handsregelen angår.

- Jeg vet ikke om regelen bør forandres, men de må begynne å dømme likt. Det kan ikke være lett for dommeren heller, å tolke hver enkelt situasjon. De gjør så godt de kan, men det er ikke lett, mener Rekdal.

- Hva bør løsningen bli, bør det dømmes på all kontakt mellom hånd og ball, med vilje eller ikke?

- Det må de finne ut selv, jeg er bare ute etter at de blir enige om hva som er hands og ikke. Slik det er nå, er det umulig for oss å forholde oss til hva det blir dømt på og ikke, sier Rekdal.

- Ikke veldig aktuelt
Å endre - eller i det hele tatt se nærmere på handsregelen - er imidlertid ikke like enkelt sagt som gjort.

Informasjonsmedarbeider i NFF, Yngve Haavik, opplyser overfor Nettavisen at en regelendring må komme fra Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Per Ravn Omdal er tidligere fotballpresident i NFF og visepresident i Uefa, og vet mye om hva som foregår på kontorene til fotballtoppene.

Noen regelendring vedrørende hands kan han ikke forestille seg kommer med det første.

- Alle mulige regler diskuteres kontinuerlig. Om akkurat denne regelen er oppe i Fifa, vet jeg ikke. Men det er ikke noe som har vært veldig aktuelt de siste årene, sier Omdal til Nettavisen.

- Lær av jusen
En som til dels er enig med Rekdal, er idrettsadvokat Gunnar-Martin Kjenner.

Advokaten, som også opptrer som spilleragent, mener fotballen må lære av prinsipper fra jusen.

- Jeg ville foretrukket at det ble mer juridiske formuleringer. I fotball finnes veldig lite presise formuleringer, mener Kjenner.

- Det er mange folkelige vendinger der grensene blir litt uklare, selv om alle forstår hva regelverket mener. Men fotball skal være folkelig, så jusen må kanskje vike, sier Kjenner ettertenksomt.

Advokaten, som har god innsikt i fotballverden, mener dessuten at det er andre regler som bør endres på før handsregelen.

- Jeg synes dømmingen er mer inkonsekvent på holding av trøyer innenfor straffefeltet. Det er en forsettlig handling som jeg synes reageres alt for lite på, mener Kjenner.

- Kjemper til jeg går i graven
Lite tyder på at verken Kjetil Rekdal eller Gunnar-Martin Kjenner får oppfylt sine ønsker med det første, skal vi tro Per Ravn Omdal.

- Generelt er det heldigvis vanskelig å endre regler, sier den tidligere NFF-presidenten.

- «Heldigvis?»

- Ja. Hadde ikke fotballen vært konservativ på dette og gitt etter for flere populistiske forslag, hadde vi hatt så mange endrede regler at ingen ville klart å følge med, mener Omdal.

Kjetil Rekdal er imidlertid ikke beredt på å gi opp. Dette er for viktig, mener han.

- Det påvirker tabellen etter hvert. Ta Arild Sundgots mål mot Odd, for eksempel. Der dømte ikke dommeren hands, og konsekvensen ble at Odd mistet to poeng og LSK fikk ett. Mange slike situasjoner setter preg på tabellen, sier Rekdal, og sikter til Arild Sungots utligning mot Odd forrige helg.

AaFK-treneren avgjør følgende løfte:

- Jeg kommer til å kjempe for dette til jeg går i graven. Det må være likhet for alle.

PS: Den omtalte regelen er som følger: motparten tildeles et direkte frispark hvis en spiller med forsett tar i/spiller ballen med hånd eller arm (unntatt målvakt i eget straffefelt)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere