RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slik skal Northug vinne Vasaloppet

Foto: Heiko Junge/Scanpix
Sist oppdatert:
Annerledes trening og gode forberedelser er nøkkelen, mener skilegende.

GARDERMOEN (Nettavisen): Tidlig i sommer gjorde Petter Northug det klart at han ønsket en satsing mot Vasaloppet. Den kommende sesongen er mesterskapsfri og derfor mener Northug det er en ypperlig mulighet til å gå langløpet.

Norges Skiforbund gikk derfor inn for å finne en best mulig løsning slik at deres største profil skulle få ønsket sitt oppfylt. Valget falt på et samarbeid med «Team United Bakeries».

Å forlate skiforbundet helt til fordel for et privatlag, var ikke et alternativ for Northug.

- Nei, jeg har ikke vært i nærheten av det. Jeg har stolt på at det opplegget skiforbundet presenterer meg blir bra, og det skjønte jeg tidlig at det ville bli, sier Northug på fredagens pressekonferanse.

- Må være forberedt
«Team United Bakeries» er privatlaget til Thomas Alsgaard, og skal hjelpe Northug til å stille forberedt til det ni mil lange løpet. Det vil nemlig bli en helt annen opplevelse enn Northug er vant til.

- Det skjer noe med kroppen når man passerer to og en halv time i et løp. Da hjelper det ikke lenger hvor sterk du er eller hvor mye du vil. Da må du være forberedt på det, forteller Alsgaard, som selv har vært gjennom overgangen fra vanlig langrenn til langløp.

Northug selv mener også at det å være med når løpet nærmer seg slutten, er den største utfordringen.

- Jeg vet ikke om jeg klarer det, men jeg skal gjøre et forsøk. Det er en fordel å ha vært gjennom noen seige økter, sier Northug på fredagens pressekonferanse.

Kan gjøre som Brink
Thomas Alsgaard mener at Northug må forandre på treningsarbeidet hvis han skal kjempe i toppen i Vasaloppet.

- Grunnlaget, styrken og teknikken har jo Petter på plass. Han må vende kroppen til å orke, og til og med kanskje øke trykket etter to og en halv time, sier Alsgaard til Nettavisen.

- Da må man bruke dagen og gå lange turer. Vi har flere rene vasaloppøkter i forberedelsene. Der går vi jevnt i tempo i tre timer før vi så starter med intervaller eller øker til konkurransefart, forklarer skilegenden.

I 2010 satset Jörgen Brink på skiskyting, men ble ikke tatt ut i Sveriges tropp til OL i Vancouver. I januar det året vendte han derfor oppmerksomheten mot langløp, og han har nå vunnet Vasaloppet de to siste årene.

Thomas Alsgaard mener Petter Northug kan gjøre noe av det samme.

- Alt ligger til rette for at Petter kan vinne. Det Brink gjorde viser at når grunnlaget og det tekniske er på plass, er det ingen hindringer så lenge man gjør de rette tingene de siste fem-seks ukene før løpet, uttaler Alsgaard til Nettavisen.

Skal gå flere langløp
Petter Northugs opplegg den kommende sesongen vil likne på det Brink gjorde i 2010. Northug skal satse alt på Tour de Ski, men når den konkurransen er over tidlig i 2012, vil fokuset ligge på Vasaloppet.

- Jeg skal ha to, tre måneder med forberedelse, så får vi se om det er godt nok. For å være maks forberedt burde jeg kjørt noen lange stakeøkter i sommer, men prioriteten nå ligger på Tour de Ski, sier Petter Northug.

For å være mest mulig forberedt, vil Northug delta i ett langløp før Vasaloppet.

- Det er mye staking og man bruker ikke så mye bein i langløp. Jeg skal derfor gå König Ludwig Lauf eller Marcialonga for å bli herdet, forteller 25-åringen, som allerede vet hva han må være obs på under Vasaloppet.

- Det er alltid noen som setter fart, så det er viktig å være våken når det drar seg til. Et feilvalg etter seks-sju mil kan koste deg seieren. Derfor kan det være lurt å snakke med folk som har vært med før, sier Northug.

Petter Northug er kjent for sin evne til å henge på ryggen til folk som vil kvitte seg med han i sporet. Det er en egenskap han må utnytte også i Vasaloppet.

- Jeg må være god nok til å være med når noen rykker. Hvis jeg ikke klarer å henge med, er det «game over», uttaler Northug.

PS; Vasaloppet 2012 går av stabelen 4. mars klokken 08.00. De som hadde håpet å gå sammen med skikongen i løpet vil bli skuffet. Det kommende Vasaloppetn er allerede fullbooket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere