RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er veldig ensomt

Foto: Simen Lønning (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Vadim Demidov om profflivet, klysestempelet, Ronaldo og kjæresten.

HOTEL BRISTOL (Nettavisen): «Demidov er ikke så rent lite cocky.»

«På feil side av cocky-klyse streken.»

«En riksklyse av stort kaliber.»

Sitatene her hentet fra diverse debattforum på nettet, der mange gir uttrykk for at de kjenner Vadim Demidov.

Beskrivelsene står i sterk kontrast til hvordan 25-åringen oppfattes av familie og hans nærmeste venner. Så hvordan kan man bli så misforstått?

Landslagsstopperen Vadim Demidov er virkelig i vinden om dagen. Han er blitt sammen med hekkeløperen Christina Vukicevic og skapte stort oppstyr da han uttalte at han vurderer å droppe profftilværelsen i Real Sociedad for å komme nærmere sine kjære.

Lørdag møter han og resten av det norske landslaget England på Ullevaal.

Beskytter seg selv
Nå sitter vi i resepsjonen på landslagsspillernes hotell i Oslo, Vadim og jeg. Diktafonen er på og klar for å ta opp nye kontroversielle uttalelser, som kan bli som bensin på bålet for dem som mener han er en klyse.

- Hvorfor tror du mange oppfatter deg som kjepphøy?

- For det første er jeg en helt annen person i media enn jeg er til vanlig. For det andre kommer jeg fra en kultur hvor man sier det som det er. Jeg går ikke rundt og skryter og sier jeg er veldig god i noe hvis jeg ikke er det.

Han smiler litt og trekker fram skisport som et av sine svakeste områder før han forklarer videre.

- Jeg skjønner at folk henger seg opp i det, men jeg har jo vokst, jeg og. Jeg tror ikke det er mange som møter meg, setter seg ned og snakker slik vi gjør nå, som får det samme inntrykket av meg.

Vadim bryr seg nok ikke voldsomt om hva folk han ikke kjenner mener om ham, men har en viss forståelse for at folk oppfatter ham som litt selvgod.

- Jeg tror det er på bakgrunn av noen tidligere uttalelser og at man stikker seg litt fram og tør å si noe. Jeg flyr ikke rundt og kjører i Ferrari og viser meg fram. Folk som kjenner meg, vet at jeg egentlig er en rolig fyr, og det er vel derfor jeg også er litt sånn i media. Jeg beskytter den jeg egentlig er og føler at ikke at alle trenger å vite akkurat hvordan jeg er.

Lagkameratene ser bilder av kjæresten
Den siste tiden er det forholdet til den norske hekkeløperen Christina Vukicevic som har gitt 25-åringen godt med spalteplass i norske medier. Han innrømmer at det er noe overraskende at interessen er så stor. Å skjule forholdet har imidlertid aldri vært et tema.

- Vi visste at det kom til å bli litt styr, men vi er litt overrasket over hvor mange som virkelig bryr seg om det. Det er ikke noen vits i å skjule at vi er sammen, heller. Det ville bare vært tøffere for oss.

Romansen startet da Vadim var på visning i naboleiligheten til friidrettsstjernen. Skal vi tro spaniaproffen, var det ikke noen av dem som var mer ivrig enn den andre i starten.

- Nei, det er vanskelig å forklare. Jeg var aldri usikker da jeg først møtte henne, og jeg tror ikke hun var usikker heller. Vi holdt kontakten og innså at vi er ganske like og rett og slett passer veldig bra sammen.

Både Vadim og kjæresten er av østeuropeisk opprinnelse. 25-åringen tror det kan ha være en av grunnene til at de passer så godt sammen.

- Vi har samme oppvekst og lik bakgrunn. Serbia og Russland er veldig nære hverandre, så vi forstår hverandre veldig godt. I tillegg driver vi med hvert vårt. Vi er begge i media og driver med idretten, så vi forstår hverandre veldig godt, og det er veldig godt å ha henne der.

- Hva sier lagkameratene i Soceidad til at du har fått deg en kjent norsk idrettsutøver som kjæreste?

- Det har stått en del om de i spanske aviser også, så de har fått det med seg at hun skal være med i OL og sånne ting. De ser bare på bildene - de synes vel det er det som er mest interessant, gliser han.

Uønsket og vraket i Sandefjord
Vadim kommer rett fra reklameinnspilling med en av landslagets sponsorer før han satte seg ned med meg på hotellet i Oslo. Han lover bedre skuespillerprestasjoner enn den gangen han og Alexander Tettey skulle promotere Rosenborgs sesongkort i 2009, men ikke så mye mer enn det.

Innspilling av reklamefilmer og landslagsoppdrag er kanskje en del av hverdagen nå, men det har ikke alltid sett like rosenrødt ut for spaniaproffen. Etter et lengre skadeavbrekk ble han nærmest erklært uønsket og kastet ut av Sandefjord.

- Da jeg var 17 fikk jeg en skade i ryggen - et tretthetsbrudd. Jeg var ute i over et år og kunne verken sykle, jogge eller svømme. Da jeg kom tilbake, hadde de rykket opp i Tippeligaen og jeg fikk beskjed om at det beste for meg var å finne meg en ny klubb.

- Er du bitter for behandlingen du fikk der?

- Nei, det er nok heller bitterhet den andre veien. Jeg har vært veldig heldig og hatt en bra karriere og har alltid hatt troen på meg selv. Jeg er ikke bitter.

- Hvordan er forholdet ditt til Sandefjord i dag?

- Jeg har egentlig ikke noe forhold til klubben i det hele tatt, og det er vel ingen som er igjen fra min tid der, heller. Det er vel egentlig det som er problemet til Sandefjord; at det ikke er noen lokale som spiller der.

- Det reddet karrieren min
På leting etter noe nytt, havnet midtstoppertalentet i adeccoligaklubben Manglerud Star. Han lyser opp når han forteller om tiden som ga han tilbake lysten til å satse på fotball.

- Det reddet karrieren min, rett og slett. Vi var en fantastisk gjeng, som trente korte økter i Manglerudhallen, alltid med firkant og én time spill. Det var der jeg fikk tilbake gleden og lysten på å spille fotball igjen.

Det ble nedrykk fra Adeccoligaen den sesongen, og Vadim, som hadde storspilt sammen med kameratgjengen, visste at han måtte komme seg videre. Uansett hvor morsomt det var å spille fotball i Manglerud. Han hadde et mye høyere nivå inne, og det visste han godt selv.

Han fikk tilbud fra tippeligaklubber som Strømsgodset, men valgte å gå til Hønefoss til tross for at han først takket nei til å reise dit.

- Treneren hadde veldig tro på meg, og jeg skulle få lov å gjøre ting litt på min måte. Jeg valgte å satse på det og fikk nesten ubegrenset med tillit. Fortsatt visste jeg at jeg hadde et høyere nivå inne - det viste jeg også i U21-kamper det året.

- Perfekt overgang
Så kom Rosenborg på banen.

- Det var en perfekt overgang for meg. Rosenborg var nede i en liten bølgedal den gangen, så overgangen gikk veldig greit.

De to neste sesongene ble alt annet enn en bølgedal. Rosenborg tapte kun én kamp i Tippeligaen i løpet av to sesonger i 2009 og 2010.

- Vi var et lag som var over nivået i Tippeligaen. Vi var veldig samspilte og utfylte hverandre godt. Problemet er vel at altfor mange fra sentrallinja dro samtidig. De som virkelig hadde vinnerviljen som trengs i avgjørende kamper – jeg, Anthony (Annan) Steffen (Iversen) og ikke minst Kris (Stadsgaard) – forsvant.

Ensom i Spania
For Vadim ble Spania og Real Sociedad neste stopp, og jeg føler jeg har kommet litt under huden på den Demidov, som mange andre oppfatter som kjepphøy når han forteller om hvordan livet egentlig er som proff i Spania.

- Det er absolutt ensomt. De som kommer på besøk en uke forstår ikke hvorfor jeg vil dra derfra. Det er veldig fint en uke og det første halvåret, men det blir veldig ensomt. Jeg har veldig nære bånd til familien min, mine venner her, niesen min på tre år, og en kjæreste her som de fleste sikkert har fått med seg, smiler han.

- Jeg vil ikke være en som har sett alle seriene og filmene i hele verden.

For det er ikke bare enkelt å være eneste nordmann i et ukjent land og en ukjent klubb. Det går for det meste i fotball og før hver kamp sover Sociedad-spillerne på hotell. Man er mye med lagkameratene, men fortsatt mye alene.

- Jeg ble tatt godt imot, men ikke på den norske måten. Du blir overlatt til deg selv, men det var jeg innstilt på også. Grunnen til at jeg fikk tillit såpass kjapt, var nok at jeg lærte meg språket og integrerte meg blant dem.

- Man blir veldig lukket ved å dra på hotell dagen før kamp. Man er mye med laget, men du er fortsatt ganske alene. De du omgås med på trening, er man sjelden med utenfor trening. Det meste handler om fotball når jeg er der nede.

- Hvordan var nivået i forhold til Rosenborg?

- Nivået var ikke veldig mye høyere enn i det Rosenborg jeg forlot, men spillerne har litt andre kvaliteter enn i Norge. Litt mindre aggressivitet og vinnervilje og litt mer teknikk. Uansett ser jeg på det som et steg opp i karrieren.

-Ronaldo er en hyggelig fyr
Selv om Spania-eventyret nå muligens går mot slutten, har Vadim erfaringer som ikke mange fotballspillere får oppleve. Han har vært med å slå Barcelona i en kamp hvor han hadde målgivende pasning på Soceidads utligningsmål. Og han har spilt flere kamper mot verdens beste spillere.

- Får du noe inntrykk av hvordan en spiller som Ronaldo egentlig er som person når du møter ham på banen?

- Jeg har alltid hatt en god tone med ham i de kampene vi har møttes. Han virker som en veldig hyggelig fyr. Det er det han beskrives som utenfor banen i Spania også.

- Det er jo bare følelser som kommer ut på fotballbanen, men jeg har alltid hatt en god fight med ham. Det er mange spisser man hater, men han er absolutt ikke en av dem. Han tåler faktisk å få en takling, så det har gått veldig bra.

- Hvem har vært verst å spille mot?

- Han er nok blant dem. I tillegg har vi Messi, som er vanskelig å få fatt på. Det samme gjelder Falcao, som jeg slet veldig med en kamp. Når han er på topp, er det ufattelig vanskelig å ta han. Han scorer på alt og er både rask og god på hodet. Han er veldig vanskelig å stoppe for en midtstopper som meg.

- Hater å sitte på benken
Nå har jeg snakket med Vadim i en halv time, og jeg har fremdeles ikke noe ordentlig sprengstoff på diktafonen, som bygger oppunder fordommene mot ham. Det er kanskje sant som han sier - han har vokst.

Han har også vokst til å bli en sentral brikke på det norske landslaget. Etter noen år som tredjevalg på stopperplassen bak Brede Hangeland og Kjetil Wæhler, kan det nå kanskje være duket for Demidov.

- Har det vært frustrerende å sitte på benken på landslaget?

- Det har vært litt frustrerende, for jeg føler at jeg har hatt nivået inne. Jeg har fått sjansen i store kamper og vist meg fram på en bra måte da jeg ble kastet innpå mot Portugal hjemme og mot Danmark borte.

- Alle som kjenner meg vet at jeg hater å sitte på benken, men jeg er fortsatt bare 25 år og føler at min tid kommer. Jeg står foran et viktig veiskille når det gjelder klubbvalg.

Returnerer trolig til Norge
Og Vadim har ingen planer om å stresse med valget av ny klubb. Etter et slitsomt år med småskader og mediemas både i Norge og Spania, ser han nå fram til å slappe av i Oslo i juni og så ta det videre derfra.

- Det er jo ikke 100 prosent sikkert at jeg reiser. Jeg har jo kontrakt ut neste sesong, så det avhenger av dem. Men jeg har lyst til å dra, og de har nok lyst til å få til en løsning før januar. Da kan jeg signere for en ny klubb og gå gratis neste sommer igjen. Det er noe de absolutt ikke vil.

- De slipper meg nok ikke for hva som helst, men til slutt må de nok la meg gå på et eller annet vis. Jeg er ikke redd for at det ikke kommer noe bud, men vi får håpe at det passer med mine ambisjoner.

Vålerenga har allerede blitt nevnt som et sannsynlig neste stoppested, men Rosenborg vil også ha med et ord med i laget når Vadim skal ta stilling til framtida.

Ingen Premier League-fan
Først skal det imidlertid spilles to landskamper mot England og Kroatia. Flere av de norske spillerne har uttrykt stor glede over å ta imot Premier League-stjernene fra England hjemme på Ullevaal. Vadim klarer imidlertid å styre sin begeistring.

- Jeg har aldri vært noen stor Premier League-fan. Jeg har en bror som er veldig stor Liverpool-fan, og jeg heiet på Liverpool titt og ofte da jeg var yngre, men jeg har ikke noen lidenskap å skjule. Jeg bestemte meg tidlig for å spille for en av de klubbene i stedet for å heie på en av de.

- Hadde du ikke fotballplakater eller drakter til spillere du likte?

- Nei, veldig lite. Jeg er oppvokst på en litt annen måte, og jeg har aldri hatt noen forbilder i oppveksten. Foreldrene mine lærte meg å tro på meg selv og hvis det er noen jeg har sett opp til, så er det dem og broren min.

Tror ikke på England
Selv om ikke engelsk fotball appellerer veldig til landslagsspilleren, er det ingen tvil om at et besøk fra Roy Hodgons menn vil gi etterlengtet god matching for de norske gutta.

- Det ser jeg veldig fram til, for nå har vi spilt mot veldig mange svakere lag. Selvfølgelig er det viktig for oss som lag å få god matching. Det får vi nå i to kamper, og det trenger vi. Vi har slått de svakere lagene, og det er bra, det, men skal vi ta det neste steget, må vi matches bedre.

- Hva tror du om England sine sjanser i EM?

- Jeg vil anta at det er noen lag som er mye bedre. Blant annet fra det landet hvor jeg spiller fotball. Jeg vil si at det er flere lag som er hakket bedre. Alt kan skje i EM, men jeg tror ikke England går til topps.

- Er optimismen stor i Spania før mesterskapet?

- Ja, det er ikke noen tvil. De er veldig selvsikre og regner egentlig med at de vinner alle kampene og vinner EM.

VM-optimisme
En viss optimisme er det også å spore blant det norske folket før VM-kvalifiseringen tar til denne høsten. Norge har havnet i gruppe med Island, Kypros, Albania, Slovenia og Sveits og mulighetene for at Norge spiller VM i Brasil i 2014 er absolutt til stede.

- Vi må være ærlige å si at muligheten har aldri vært større. Vi møter noen gode lag i den gruppa der og, men vi skal være et av de sterkeste lagene, og jeg føler at vi har det nivået inne. Klarer vi det ikke nå, er vi rett og slett ikke gode nok.

Norge var bare ett fattig poeng unna playoffkamper til sommerens EM-sluttspill, men røk til slutt for Portugal på målforskjell. Seiere mot lag som Tyskland, Portugal og Frankrike de siste årene, gjør at det er en gryende interesse og optimisme rundt Drillos menn.

- Etter Drillo kom tilbake, merker jeg at det har blitt mer blest rundt landslaget. Også fordi vi har gjort noen gode kamper og vunnet noen viktige kamper. Det er viktig at vi fortsetter å prestere og holder på interessen fra folk – det er tross alt det vi lever av.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere