RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Montasje/Getty/All Over Press/Scanpix

Blir disse gutta årets EM-helter?

Sist oppdatert:
Det gror godt bak de aller største stjernene.

Fotball-EM er arenaen der de største stjernene får muligheten til å stå fram å lede sin nasjon mot heder og ære.

Etablerte stjerner som Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Wesley Sneijder, Mesüt Özil, Franck Ribéry, Anders Iniesta og Gianluigi Buffon er folk som helt sikkert kommer i fokus i sommer. Men samtidig som de største får muligheten til å stråle blant de beste, er EM også en arena der framtidens spillere kan ta det siste steget, og i hvert eneste mesterskap skapes en ny stjerne.

Under VM i 2010 fikk for eksempel en spiller som tyske Thomas Müller sitt store internasjonale gjennombrudd. Spissen banket inn fem mål i sluttspillet og fikk til slutt «gullstøvelen» for prestasjonen.

Fra EM i 2008 husker vi at Kroatias Luka Modric for alvor tok Europa med storm. Den ballsikre midtbanemannen var stor under turneringen og kom med på UEFAs drømmelag det året.

Også når det braker løs i Polen og Ukraina vil vi trolig få nye helter å se opp til. Her er et lite knippe spillere som fort kan få sitt store internasjonale gjennombrudd under EM i 2012.

Mario Balotelli (Italia)
Alder: 21, Klubb: Manchester City

Omstridte Mario Balotelli har et stort talent for både fotball, og det å havne i bråk. Den 21 år gamle spissen har blitt en tabloidyndling siden han ankom Manchester City, og har slitt med både treningsvester, fyrverkeri og kvinnfolk på balløya. Balotelli har fått med seg sju landskamper for Italia så langt, og kan fort bli viktig for støvellandet, om han er i det rette humøret.

Mario Götze (Tyskland)
Alder: 19, Klubb: Borussia Dortmund

Mario Götze er et kjent navn for de fleste som følger europeisk klubbfotball. Den offensive midtbanemannen slo igjennom for Borussia Dortmund i 2010/11-sesongen og har spilt en viktig rolle i klubbens to strake ligagull i Bundesliga. 19-åringen står med 14 landskamper for Tyskland, og er en mann det er store forventninger til under mesterskapet i Polen og Ukraina.

Kevin Strootman (Nederland)
Alder: 22, Klubb: PSV Eindhoven

Midtbanemannen Kevin Strootman har rukket å bli 22 år og fått med seg 10 landskamper for Nederland. Debuten kom tilbake i 2011. Nederland-trener Bert van Marwijk har stor tro på PSV-spilleren og har skrytt mye av hans evne til å lese spillet fra sin midtbaneposisjon. Strootman har også god fysikk, eminent ballkontroll, og en stor rekkevidde.

Christian Eriksen (Danmark)
Alder: 20, Klubb: Ajax Amsterdam

Danske Christian Eriksen er en av de mest omtalte unge talentene i Fotball-Europa. I en alder av 20 år er han allerede etablert på det danske landslaget og i sin offensive midtbanerolle er han en trussel for de fleste forsvar. Eriksen har blitt koblet til en rekke storklubber de siste årene, men skal angivelig trives svært godt i Ajax. 20-åringen blir en joker for Danmark.

Marvin Martin (Frankrike)
Alder: 24, Klubb: Sochaux

I en alder av 24 år er kanskje ikke Marvin Martin foran et viktig EM. Den talentfulle midtbanemannen venter fortsatt på sitt virkelig store gjennombrudd, selv om Arsenal-manager Arsène Wenger etter sigende skal ligge langflat etter midtbanemannen. Mye tyder altså på at Martin har en stor framtid. Kanskje blir sommerens EM-sluttspill nøkkelen til hans gjennombrudd?

Marco Reus (Tyskland)
Alder: 23, Klubb: B. Mönchengladbach

Nok en herremann som ikke akkurat er tenåring lenger, men fortsatt ung og lovende. Marco Reus har vært strålende for Borussia Mönchengladbach denne sesongen, og i sommer flytter den unge angriperen til Borussia Dortmund. Han har kun fått med seg seks landskamper for Tyskland så langt, og håper nok å plusse på dette i løpet av mesterskapet i sommer.

Alex Oxlade-Chamberlain (England)
Alder: 18, Klubb: Arsenal

For de som følger Premier League har Alex Oxlade-Chamberlain lenge vært et kjent navn. Denne sesongen har han også fått vist noe av det som bor i ham for Arsenal. Fart er et av hovedvåpnene til den hurtige kantspilleren, og dette er noe England helt klart har bruk for. Hvor mye spilletid han får i EM er uvisst, men unggutten kan helt klart bli en nyttig mann.

Fabio Borini (Italia)
Alder: 21, Klubb: Parma

Den tidligere Chelsea-spilleren Fabio Borini har denne sesongen vært utlånt i Roma, fra Parma, og gjort sine saker bra. På 24 ligakamper har spissen nettet ni ganger, og det var nok til å kapre en plass i Italias EM-tropp. 2011/2012-sesongen har vært 21-åringens gjennombrudd, og skulle han få sjansen til å vise seg fram i EM, kan sesongen fort bli enda bedre.

Andrij Jarmolenko (Ukraina)
Alder: 22, Klubb: Dinamo Kiev

Andrij Jarmolenko er vertsnasjonen Ukrainas nye stjerneskudd. 22-åringen kan spille både spiss og ving, og har imponert stort for klubblaget Dinamo Kiev denne sesongen. Tidligere Milan-helt Andrej Sjevtsjenko skal ha anbefalt den italienske storklubben å hente Jarmolenko i sommer. Sammen med Jaroslav Rakitskij er han regnet som vertsnasjonens mest lovende unggutt.

Kyriakos Papadopoulos (Hellas)
Alder: 20, Klubb: Schalke 04

Kyriakos Papadopoulos er en bauta av en midtstopper som du kan lese mer om her. 20-åringen er stor, sterk og god både i lufta og på bakken. Stopperen har så langt fått med seg åtte landskamper for Hellas, men med tiden vil det nok bli mange, mange flere. Også for klubblaget Schalke har grekeren gjort det bra, og er i ferd med å etablere seg som et førstevalg.

Ilkay Gündogan (Tyskland)
Alder: 21, Klubb: Borussia Dortmund

Nok en tysker, og nok en helt fra ligamesterne Borussia Dortmund. Ilkay Gündogan trives i en litt dyp midtbanerolle og er en mer ryddig og spennende spiller en plasskonkurrent Sami Khedira. 21-åringen, med to landskamper, må nok trolig ta til takke med å sitte på benken i store deler av EM, men skulle han få sjansen, og ta den, kan han fort få sitt store gjennombrudd.

Alan Dzagoev (Russland)
Alder: 21, Klubb: CSKA Moskva

Russiske Alan Dzagoev er en mann det har gått gjetord om lenge nå, og russeren har blitt spådd en lysende framtid. Siden han fortsatt spiller for CSKA i Moskva er det en mann mange av oss kun har sett gjennom europacupspill, men kanskje kan et godt EM få flere til å sperre øynene opp for den 21 år gamle playmakeren. Dzagoev har allerede fått 19 landskamper for Russland.

Jetro Willems (Nederland)
Alder: 18, Klubb: PSV Eindhoven

Nederlandske Jetro Willems er den yngste spillerne på denne listen, og den yngste spilleren i EM. Venstrebacken har kun en landskamp tidligere for Nederland, og er trolig ikke noe førstevalg i dette mesterskapet, men siden både Wilfred Bouma og Erik Pieters har slitt med skade kan han likevel få sjansen. 1994-modellen er en spennende backtype.

Javi Martinez (Spania)
Alder: 23, Athletic Bilbao

Javi Martinez er allerede en etablert spiller, men likevel en av de yngste i den spanske troppen. Athletic Bilbao-spilleren er også verdensmester fra 2010. Martinez har denne sesongen spilt både stopper og defensiv midtbane for klubblaget, og kan slik sett være en anvendelig mann for Spania. 23-åringen har blitt koblet til en rekke storklubber i sommer, og blir nok iakttatt i EM.

André Schüerrle (Tyskland)
Alder: 21, Klubb: Bayer Leverkusen

Nok en spiller fra det unge og spennende tyske landslaget. 21 år gamle André Schüerrle er også en offensiv type som kan spille både spiss og kant. Han har spilt 14 landskamper så langt for Tyskland og allerede nettet sju mål. Schüerrle er kjent for sin gode teknikk og dribleferdigheter, og EMs backer bør frykte den målfarlige Bayer Leverkusen-spilleren, om han får sjansen.

Yann M'Vila (Frankrike)
Alder: 21, Klubb: Rennes

Yann M'Vila pådro seg en skade i torsdagens vennskapskamp mot Serbia, og forlot banen gråtende. Ankelskaden kan føre til at den defensive midtbanemannen går glipp av EM, men vi håper selvfølgelig at han blir frisk. 21-åringen har blitt hyppig koblet til Arsenal de siste årene, og blir sett på som et gigatalent. Frankrike-sjef Laurent Blanc er også en stor beundrer.

Sotiris Ninis (Hellas)
Alder: 22, Klubb: Parma

Sotiris Ninis er en spiller vi har hørt veldig mye om de siste årene, men kanskje ikke sett like ofte i aksjon. Den offensive midtbanespilleren, som også kan figurere på høyre ving, skrev i vinter under for italienske Parma, etter å ha spilt for Panathinaikos siden 2006. Fart, teknikk og lederegenskaper er nøkkelord når vi snakker om Ninis. Har imidlertid vært småskadet før EM.

James McClean (Irland)
Alder: 23, Klubb: Sunderland

En av få Premier League-spillere som har fått plass på listen. Den 23 år gamle Sunderland-spilleren har fått et aldri så lite gjennombrudd denne sesongen, og vært god for klubblaget. Fem mål på 21 ligakamper er absolutt godkjent fra kantspilleren. Har kun fått to landskamper for Irland, og havnet i trøbbel da han valgte å spille for den grønne øya foran moderlandet Nord-Irland.

Luciano Narsingh (Nederland)
Alder: 21, Klubb: Heerenveen

En 1990-modell fra Nederland som trives både på midtbanen og på kanten. Luciano Narsingh er kanskje ikke det best kjente navnet fra treskolandet, og har kun en landskamp på baken, men for Heerenveen har han vært fast inventar denne sesongen, og er en spiller man har stor tro på i Nederland. Må nok likevel finne seg i en del beneksitting under EM.

Ivan Perisic (Kroatia)
Alder: 23, Klubb: Borussia Dortmund

Nok en spiller som til daglig drar på seg den signalgule Borussia Dortmund-drakten. Ivan Perisic er storvokst og offensiv. I likhet med mange andre på denne listen kan han spille både offensivt på midten og ute på vingen. Han har så langt fått med seg åtte landskamper for Kroatia. Kom fra belgisk fotball til Dortmund i fjor, og har allerede gjort seg bemerket på mesterlaget.

Jordi Alba (Spania)
Alder: 23, Klubb: Valencia

Jordi Alba startet karrieren på ungdomsakademiet til Barcelona, men har tilbrakt det meste av tiden i Valencia. 23-åringen trives best på venstreback, men har også blitt sett ute på venstre kant. Spanjolen skal etter sigende være ønsket av klubber som Manchester United og Barcelona, og får han sjansen i EM, kan det bli tøft for Valencia å få beholde juvelen.

KONKURRANSE - Vinn EM-ballen:
Vil du vinne EM-ballen som ble testet av LSK-spillerne? Alt du må gjøre for å være med i trekningen, er følgende:

1: Meld deg inn i vår Facebook-gruppe Sport Nettavisen.

2: Send en mail med navn og adresse til konkurranse@nettavisen.no - merk mailen med «EM-ballen».

Vi trekker en vinner blant de påmeldte, og offentliggjør resultatet på vår Facebook-gruppe den 8. juni. Man må altså være medlem der for å kunne vinne.

Lykke til!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere