RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP Photo/Frank Augstein

«Super-Mario» latterliggjorde Nederland

Sist oppdatert:
Nå går det mot sjokkexit fra årets EM-sluttspill for Wesley Sneijder & co.

EM - GRUPPE B:
NEDERLAND - TYSKLAND 1-2 : Han senket Portugal i første kamp. Mot Nederland var det igjen Mario Gomez som stjal overskriftene.

To mål, tre poeng og forhåndsbestilling av kvartfinalebillett ble fasiten for den tyske superstjernen i onsdagens kamp, og Tyskland gjør på ingen måte gulltipsene til skamme så langt i dette vakre fotballmesterskapet.

I første omgang skjøt han to skudd, og flere forsøk trengte han ikke. To vakre scoringer var fasiten, og giganten Nederland lå nede for telling.

- En målsjanse er ikke nødvendigvis en målsjanse lik for alle. Mario Gomez trenger vanligvis bare en halv sjanse for å gjøre mål, skrøt Canal9-ekspert Lars Tjærnås i pausen.

Gomez er nå delt toppscorer i EM med tre scoringer sammen med Russlands Alan Dzagojev, og den tyske drømmen om det første EM-gullet siden 1996 lever i beste velgående.

- Utrolig
Nederland reduserte ved Robin van Persie et kvarter før slutt, men klarte aldri å sette inn utligningen. Dermed har Tyskland seks poeng i gruppe B, Nederland har null.

- Det er utrolig. Det virket som tiden sto stille mot slutten av kampen, og Nederland spilte bra. Det var jevnt frem til siste slutt, men nå kan vi slappe av. Dette er helt utrolig, og jeg er veldig glad, sier Mario Gomez i et Canal9-sendt intervju etter kampen.

Han vil ikke si mye om Tysklands gullsjanser i EM.

- Vi må være realistiske. Vi har spilt mot to bra lag, og har seks poeng og er på toppen, men det er ennå tidlig i turneringen, sier Gomez.

Nederlendernes Mark van Bommel var selvsagt svært skuffet etter nok et EM-tap.

- Vi begynte bra og skapte de første sjansene, men så mistet vi rytmen. Dette ble ikke som vi hadde forestilt oss, sier van Bommel ifølge NTB.

Exit Nederland?
Stormakten Nederland er på sin side på vei ut av EM. Det er intet mindre enn sjokkerende for støvelnasjonen, som hadde planer om å vinne turneringen. De var i finalen i VM for to år siden, nå går det mot hjemreise, og det allerede i EMs gruppespill!

Selv om det ser stygt ut for Nederland nå, er ikke alt håp ute.

Med seier over Portugal med to mål eller mer i den siste kampen, samt tysk seier over Danmark, går nederlenderne videre på innbyrdes målforskjell.

Men også tyskerne kan ryke ut. Taper de med to mål eller mer mot Danmark, og Portugal vinner mot Nederland, går Danmark og Portugal videre.

Dødens gruppe er for alvor blitt dødens gruppe.

Kampen startet med en gigantsjanse til Robin van Persie. Etter seks minutter lurte han offsidefella og løp seg fri foran Manuel Neuer, men superspissen klarte ikke å omsette oppspillet til mål.

To minutter senere testet Mezut Özil skuddfoten, men ballen gikk i stolpen før den havnet i keeperhanskene til Maarten Stekelenburg.

Gomez, selvsagt
Sjansene kom på løpende bånd i starten av første omgang, men målet kom ikke før det var spilt 25 minutter. Og hvem andre enn Super-Mario Gomez?

Bastian Schweinsteiger fikk ballen på 35 meter, og tredde Gomez gjennom med en millimeterpresis pasning. Og da gjør den tyske storscoreren sjelden feil. Han vendte på femøringen og dundret ballen i mål bak Stekelenburg, og Tyskland var i føringen.

Mario Gomez hadde ifølge Opta fem skudd og null mål i forrige EM. Da Gomez satte inn sitt andre for turneringen i onsdagens kamp, var det på sitt fjerde skudd på EMs to kamper hittil.

Gigantsjanse
Tyskland fikk en enorm mulighet til å doble ledelsen etter 37 minutter, men Stekelenburg ville det annerledes. Mezut Özil slo et nydelig innlegg inn i boksen, der Holger Badstuber fikk stå helt alene på bakerste stolpe. Fra to meter headet han ballen knallhardt mot mål, men Stekelenburg vartet opp med en fantastisk reaksjonsredning.

- Hvis uttrykket 100-prosentsjanse noensinne skal brukes, er det der, sa Canal9-kommentator Kenneth Fredheim etter Badstubers miss.

Men målet skulle komme noen minutter senere, og igjen var Schweinsteiger og Gomez i hovedrollene. Schweinsteiger spilte fri Gomez, som fra skrått hold banket ballen i nettet på fantastisk vis.

- Det der er kunst av Mario Gomez, hylte Canal9-kommentator Kenneth Fredheim da ballen føyk i nettet.

Nederland byttet inn Klaas-Jan Huntelaar og Rafael van der Vaart i pausen for å satse alt fremover, men det var Tyskland som fortsatte å skape sjanser.

Kontroll
Nederland-sjef Bert van Marwijk måtte flere ganger ut på sidelinjen og jage laget fremover på banen, og reduseringsmålet skulle vise seg å komme.

Robin van Persie hadde misbrukt sjanse etter sjanse onsdag kveld, men endelig satt den for nederlenderen! Med sitt normalt skuddsvake høyrebein, klinet Arsenal-spissen ballen i nota bak en sjanseløs Manuel Neuer fra 20 meter. Fantastisk avslutning, og spenningen var tilbake i kampen.

Nederland jaktet utligning med livet som innsats, men maktet aldri å få ballen i nettet. Dermed endte kampen 2-1 til Tyskland.

Disse kampene gjenstår i «dødens gruppe»:

Søndag 17. juni:
20.45: Portugal - Nederland (Kharviv) NRK
20:45: Danmark - Tyskland (Lviv) TV 2

PS:Norske Tom Harald Hagen var kampens fjerdedommer, som Norges eneste representant under årets EM-sluttspill.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere