RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: tv2.no

Her er EM-skandalen et faktum

Sist oppdatert:
Ukraina ble grisesnytt på eget gress.

ENGLAND - UKRAINA 1-0:

Under VM i 2010 røk England på et 4-1-tap for Tyskland i åttendedelsfinalen. Selv om de «tre løvene» tapte klart, så var det ett av målene som ble det store samtaleemnet.

På stillingen 2-1 til tyskerne, i det 39. minutt, banket Frank Lampard ballen i mål fra distanse. Kula gikk i tverrliggeren, ned på streken og ut. En klar scoring.

Dommerteamet fikk imidlertid ikke med seg at ballen var over streken, og vinket spillet videre. En skandale! Tirsdag opplevde engelskmennene noe lignende igjen, i EM.

Måtte ha to mål
Men denne gangen var det motsatt. I det 62. minutt avsluttet Marko Devic via Joe Hart og i mål. John Terry sparket unna ved målstreken, men bildene viste at ballen var over streken (se video hos TV 2 Sporten). Det luktet riktig nok offside i forkant av «scoringen», men heller ikke dette ble fanget opp av dommerne.

Dette skjedde på stillingen 1-0 til engelskmennene og frarøvet ukrainerne en svært viktig scoring i kampen om avansement i gruppe D, spesielt siden Frankrike lå under mot Sverige.

Vertsnasjonen hadde ikke gått videre selv om målet hadde blitt godkjent, siden de tapte mot nettopp Frankrike, men en tidlig utligning ville helt klart gitt motivasjon og håp.

Dommerne sto også godt plassert i situasjonen, men klarte altså ikke å få med seg målet. Episoden vil nok gi vann på mølla for dem som argumenterer for videodømming i fotball.

LES OGSÅ: Hvorfor i all verden står han der?

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Har én oppgave
I TV 2s EM-studio var ekspertene klare i sin tale når det gjaldt målet. Det skulle vært mål. De mye omtalte dommerne bak mål fikk også passet påskrevet.

- Dommerne bak mål har én oppgave. Det er utrolig at de ikke ser dette. Det er skandaløst, sier toppfotballsjef i Norges Fotballforbund, Nils Johan Semb og får støtte av Phil Thompson.

- Hva skal vi egentlig med to som står bak der om de ikke ser dette? sier den tidligere Liverpool-spilleren.

-Henning Berg luftet at det nå for alvor er på tide å innføre mållinjeteknologi i fotballen. Et tema som lenge har blitt diskutert av det europeiske fotballforbundet.

- Det er kanskje på tide å bytte ut de dommerne bak mål med et kamera, sier den tidligere Lillestrøm-spilleren i TV 2-studioet.

- Ingen trodde på oss
Det var for øvrig Wayne Rooney som satte inn vinnermålet for England. Manchester United-spissen spilte tirsdag sin første EM-kamp for England.

- Wayne pirket ballen i mål, og fortsetter han slik kan vi gå langt. Han er en viktig spiller for dette laget og denne nasjonen, sier kaptein Steven Gerrard til UEFA.com.

- Dette var en vanskelig gruppe, men vi hadde et ønske om å vinne den. Ingen trodde på oss, men vi ble bare sterkere og sterkere, fortsetter Liverpool-spilleren.

Landslagssjef Roy Hodgson var også fornøyd.

- Om noen hadde sagt vi skulle vinne gruppen, så hadde nok ikke mange trodd på det. Mange trodde nok at vi skulle ryke ut i gruppespillet, sier den tidligere Halmstad-treneren.

England under press
Det var Ukraina som åpnet første omgang best på Donbass Arena, og vertsnasjonen virket fast bestemt på å få vist seg fram foran sine egne supportere.

Hjemmelaget kjørte raske overganger, og spesielt var stortalentet Andrej Jarmolenko sentral for de blågule. Han skapte stadig vekk trøbbel for det engelske forsvaret.

Det skulle imidlertid drøye før vi fikk de virkelig store sjansene. Ukraina spilte seg til et par brukbare halvsjanser tidlig, men uten at dette bar særlig frukter.

Først i det 28. minutt skjedde noe nevneverdig, og det var det England som sto for. Ashley Young fant lagkamerat Wayne Rooney, men spissen klarte ikke å få headingen på mål.

Manchester United-spissen spilte sin første kamp for England i dette EM tirsdag, på grunn av en suspensjon, men klarte ikke å sette sitt preg på oppgjøret i starten.

Like etterpå var også Ukraina farlig frampå ved Jarmolenko. Vingen dro seg fri inne i boksen og fikk avsluttet fra skrått hold. Joe Hart hadde få problemer med å redde.

Kaptein Steven Gerrard var frisk for engelskmennene i første omgang, og leverte et par svært gode dødballer, men alt i alt var de første 45 minuttene tamme i Donetsk.

Ashley Cole kunne i det minste glede seg over at han kunne notere en ny rekord i boken. Backen har nå spilt 21 kamper i EM- og VM-turneringene, mest for Englands landslag.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Så våknet Rooney
Wayne Rooney hadde tidvis vist glimt av det han kunne i første omgang, men etter hvilen skulle det ikke gå lang tid før spissen virkelig fikk satt sitt preg på kampen.

I det 48. minutt slo Steven Gerrard inn foran mål, og i feltet ventet Wayne Rooney og den nye sveisen hans. De påmonterte lokkene brukte han til å sette ballen i kassa.

Målet kom etter at Gerrard hadde fått en ny mulighet til å slå inn i etterkant av en corner. Ballen gikk via to ukrainske spillere og til slutt forbi en fomlende Andrej Pyjatov i buret.

Minutter senere var Rooney igjen på farten. Spissen løp over halve banen med ballen, men måtte til slutt gi tapt for en raskere motspiller. Returen fra James Milner gikk i en ukrainer.

Ukraina hadde på ingen måte gitt opp, og i det 61. minutt hadde hjemmelaget ballen i mål. Avslutningen gikk via Joe Hart og mot mål. John Terry sparket unna på streken.

Dommerne valgte å ikke blåse scoring, men TV-reprisen viste at ballen hadde vært over streken. Noe av det samme som England opplevde mot Tyskland i VM i 2010.

Etter den omdiskuterte episoden skapte begge lag flere farligheter foran mål, uten at det resulterte i scoring. Hadde Ukrainas mål blitt godkjent, hadde nok det ført til enda større press.

England-trener Roy Hodgson kunne i det minste glede seg. Han ble tirsdag den andre treneren i historien som har ledet England gjennom et gruppespill i et mesterskap uten tap.

Terry Venables var den første som gjorde det. Det skjedde under EM på hjemmebane i 1996.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere