RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alex Livesey / Getty Images / All Over Press

- Vi kontrollerte fra start til slutt

Sist oppdatert:
Jubilanten Xabi Alonso sendte Spania til EM-semifinale med to iskalde avslutninger.

SPANIA - FRANKRIKE 2-0:

Spanias landslagssjef, Vicente del Bosque, var ikke i tvil om at det beste laget vant og sikret seg semifinale lørdag kveld.

- Vi kontrollerte kampen fra start til slutt. Iker (Casillas) hadde knapt noe å gjøre. Det viktigste for oss nå er at vi finner tilbake til kreftene til neste kamp, sa Spania-sjefen, som ikke er kjent for å ta av i gledesrus.

- Jeg er veldig fornøyd. Laget spilte fenomenalt. For min egen del er jeg selvfølgelig fornøyd med to mål, gliste tomålshelten Alonso i et intervju vist på TV2 etter storkampen.

Frankrike-trener Laurent Blanc var en slagen mann etter en EM-kvartfinale der laget hans hadde lite å by på.

- Jeg vet ikke om dette er nivået Frankrike ligger på. I dette EM deltar de store lagene fra de store landene, og det er de største lagene som kommer seg til semifinale etter min mening. Dessverre kom ikke Frankrike dit, sa Blanc.

Møte mellom to giganter
To nasjoner har gjennom historien vært regjerende mester både i EM og VM.

Spania er det i skrivende stund. Frankrike klarte bragden da de fulgte opp VM-gullet på hjemmebane i 1998 med å bli europamestre i Nederland og Belgia i 2000.

Det var ingen tvil om at to av Europas absolutte gigantnasjoner sto overfor hverandre før avspark i kveldens EM-kvartfinale i Donetsk.

Frankrike kom til kamp med god statistikk mot naboen i mesterskap. På fire møter hadde franskmennene vunnet tre, og aldri tapt.

Likevel bar franskmennenes laguttak preg av at «Les Blues» absolutt ikke hadde favorittstempelet mot den regjerende mesteren.

Defensiv startellever
Landslagssjef Laurent Blanc plasserte Samir Nasri på benken. I stedet for å gi Manchester City-stjernen ny tillit, skjøv han fram den offensive backen Mathieu Debuchy i midtbaneleddet. Samtidig fikk Lyons Anhony Réveillère muligheten fra start på høyrebacken.

Kanskje var sjefen enig med midtbaneanker Alou Diarra i at Nasri jobbet for lite hjemover i 0-2-tapet for Sverige i forrige kamp. Diarra tok for øvrig også plass blant innbytterne, sammen med blant andre Hatem Ben Arfa.

Dermed var alle de tre midtbanespillerne som ifølge rapportene kranglet høylytt etter Sverige-nederlaget vraket fra start. Muligens ikke helt tilfeldige valg av Blanc, som måtte gjøre markante grep mot de interne stridighetene blant Frankrikes spillere etter VM-fadesen for to år siden.

Spansk overtak fra start
Allerede i åpningsminuttene kom det klare tegn på at Spania kom til å dominere kampen. Som ventet.

Cesc Fàbregas, og de fleste andre spanjoler, mente seg snytt for et klart straffespark da Gaël Clichy snublet i beina til Barcelona-spilleren på vei inn i 16-meteren. Men verken dommer Nicola Rizzoli fra Italia eller assistentene hans reagerte.

Det spanske overtaket fortsatte, og mesterlaget fikk belønning etter 19 minutters spill. Et perfekt gjennomspill fra Andrés Iniesta fant Jordi Alba ute til venstre for Spania. Alba tok seg lekende lett forbi Debuchy og la et utsøkt innlegg høyt mot bakerste stolpe.

Frankrikes venstreback Clichy ble trukket langt over mot motsatt side i feltet og etterlot stor boltreplass for Xabi Alonso. Real Madrid-spilleren, som spilte sin 100. kamp for Spania, avsluttet iskaldt og med samme flotte presisjon med panna. 1-0 var et faktum i Donetsk.

Fransk svar
Spania holdt mest på ballen også den resterende tiden av første omgang, uten å skape de store mulighetene. Frankrike kom på noen gjestevisitter på den spanske halvdelen og var nær utligning på et frispark fra Yohan Cabaye.

Newcastle-spilleren skrudde et frispark perfekt opp mot vinkelen, men Iker Casillas fikk tid nok til å slå forsøket til hjørnespark.

Etter hvilen kom franskmennene enda bedre med. Mathieu Debuchy nikket et sjanse like over målet etter innlegg fra Franck Ribéry. Sistnevnte var etter hvert toneangivende i mye av det Frankrike presterte framover på banen.

Satsingen framover på banen medførte også mer rom for Spania på kontringer. Målvakt Hugo Lloris var våkent ute flere ganger og avverget i siste liten på gjennombruddspasninger som fant Fàbregas og hans erstatter Fernando Torres.

Alonsos store kveld
Etter mye stillingskrig og lite sjanser resten av tiden falt den definitive avgjørelsen rett før slutt.

Innbytter Pedro kom både Adil Rami og Réveillère i forkjøpet inne i det franske feltet takket være en kjapp finte. Sistnevnte felte så Pedro på vei mot mål.

Spania fikk straffe denne gangen. Dermed var det igjen duket for Xabi Alonso.

Den fjellstø midtbanespilleren var like sikker som ved fulltrefferen før pause. Han sendte Lloris feil vei og Frankrike ut av mesterskapet.

Dermed har Spania slått Frankrike for første gang i mesterskapssammenheng. Nå venter semifinaleduell med en annen nabonasjon i Portugal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere