RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Andrew Medichini / Getty / All Over Press

Her er en norsk sensasjon

Sist oppdatert:
- Han kan vinne gull, mener ekspert.

Det var ikke mange som snakket om Bartosz Piasecki før OL i London startet, men nå er 25-åringen fra Bygdø Fekteklubb klar for semifinale i kårde.

Piasecki snudde 0-4 til seier 15-14 mot franskmannen Yannick Borel, som var klar favoritt før kvartfinalen.

- Bartosz Piasecki er storfavoritt. Han får Zorro til å blekne og han har en fightingspirit som verden ikke har sett før, sier Paal Frisvold til Nettavisen.

Frisvold er ikke bare leder av Europabevegelsen, men også kongepokalvinner i fekting og deltok for Norge i Los Angeles i 1984.

Nordmannen er tross alt bare rangert som nummer 47 i verden, mens Borel er nummer 21.

Franskmannen startet som nevnt best i kvartfinalen, og ledet 9-8 etter første runde. Men Piasecki hadde overtatt initiativet etter sin solide opphenting, og benyttet dette initiativet godt også i andre runde. Franskmannen holdt seg likevel likt eller foran lenge, helt til Piasecki satte 13-13.

De ti beste er ute av dansen
Da gjorde Bygdø-fekteren kort prosess med franskmannen, som fra tidligere av både har EM- og VM-gull på merittlisten.

I semifinalen møter han sørkoreaneren Jinsun Jung, som er rangert som nummer 15 i verden. I den andre semifinalen møtes amerikaneren Seth Kelsey (nummer 20 i verden) og Ruben Limardo Gascon (13) fra Venezuela. Sistnevnte slo ut verdenstreer Paolo Pizzo fra Italia i sin kvartfinale.

Verdensener Nikolaj Novosjolov ble slått ut at Kelsey i åttedelsfinalen.

- Jeg har troen. Alt er mulig. I utgangspunktet er alle kamper 50-50. Og jeg er skikkelig i flytsonen, sa den offensive fekteren ifølge NTB like etter kvartfinaleseieren.

Semifinalene starter klokken 18.30 onsdag kveld. Bronsefinalen går klokken 20.10 og selve finalen går klokken 21.00.

- Som å slå Brasil og Spania
Piasecki er Norges eneste håp i fekting og klarte å komme gjennom det trange nåløyet for å delta i OL. Nå har han altså kommet helt til semifinalen, etter blant annet å ha slått ut tidligere europamestere og en verdensmester.

- Det er helt utrolig. Det er en norsk verdenssensasjon! Han kan vinne gull, sier Paal Frisvold til Nettavisen.

- Dette er historisk. Det er som at det norske fotballandslaget skulle slått Spania og Brasil og kommet til kvartfinalen VM, sier Frisvold.

Onsdag måtte Bartosz Piasecki først ut mot franskmannen Gauthier Grumier, som i fjor ble europamester i lagfekting og nå er rangert som 12. best i verden. Det skremte ikke nordmannen, som endte opp med å slå Grumier 14-13 etter en svært dramatisk kårdeduell.

Dramatisk kamp
Piasecki startet første runde bra og jobbet aktivt fremover. Men den endte likevel uavgjort.

Også i andre runde hadde Piasecki raske føtter, men det var ingen av dem som klarte å ta en skikkelig ledelse. Da runde nummer to var ferdig, var stilling 5–5 og det så ut til å bli en thriller i siste runde. Piasecki måtte nemlig vinne kampen for å gå videre.

Selv halvveis i tredje runde sto det 9–9. Men så satte nordmannen bokstavelig talt inn støtet. Med bare et minutt igjen hadde nordmannen kjempet seg til en 11–9-ledelse og det så veldig lyst ut for Piasecki.

Enkelt i åttedelsfinalen
Da dommeren blåste kampen av kunne Piasecki juble for seier 14-13. Og for en plass i åttedelsfinalen, til tross for at Grumier Gauthier var høyere ranket før kampen.

I åttedelsfinalen møtte Piasecki ungareren Geza Imre, rangert som nummer ni i verden.

Det ble betydelig enklere.

Bartosz Piasecki tok kommandoen fra start. Imre kom tilbake til 4-4, men deretter hadde Bygdø-fekteren full kontroll. Første runde endte med en klar 9-5-ledelse.

I andre runde klarte ungareren bare å få to poeng, mens Piasecki fulgte opp med ytterligere seks poeng. Dermed nådde han 15 og kampen var over.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere