RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ap

Dette er galt med Norge

Sist oppdatert:
Forklaringene er mange, men finnes det egentlig noe godt svar?

LONDON (Nettavisen): Tap, seier, uavgjort, seier, tap. Det er fasiten for de norske håndballjentene i gruppespillet under årets OL i London. Gullfavorittene har på ingen måte imponert med sitt spill.

Den svakeste opptredenen fikk vi i den ubetydelige kampen mot Spania. Norge var allerede klare for kvartfinale, og lagledelsen hadde sagt det ikke spilte noen rolle hvem man møtte i neste runde.

Men selv om kampen ikke var så viktig, var det likevel ventet at Norge ønsket å slå de tøffe spanjolene. Det var også ventet at laget ønsket å vise publikum steg i riktig retning spillemessig.

Dårlig i angrep
Slik gikk det da ikke og spanjolene vant kampen med solide fem mål, 25-20.

- Det dårligste angrepsspillet jeg har sett på mange år, var NRK-ekspert Geir Oustorps dom.

Og den tidligere Byåsen-treneren hadde trolig rett i det. Spesielt i andre omgang slet de norske jentene voldsomt, og det stokket seg gang på gang framover. Slik kan det absolutt ikke fortsette.

En ting er imidlertid å lire av seg selvfølgeligheter fra kommentatorplass. Det er noe helt annet å skulle snu den dårlige trenden på én dag. Allerede tirsdag venter Brasil til kvartfinale i London.

- Opp og ned
Denne jobben er det landslagssjef Thorir Hergeirsson, hans trofaste trenerteam, og jentene som må gjøre. Den viktigste delen av denne jobben er å innrømme, og finne ut hva som er galt med Norge.

- Vi har vært veldig opp og ned, og ikke fått den flyten vi hadde i VM. Andre omgang mot Spania er vel noe av det mest på tvers vi har hatt i turneringen så langt, sier Hergeirsson til Nettavisen.

- Vi har vært rimelig okay bakover, men framover funker det ikke. Vi går lite rett på mål og i dueller. Det er for få av våre spillere som går rett på mål, og da blir det lett å demme opp, analyserer han.

Én ting er at spillet ikke sitter. En annen er at laget virker blottet for entusiasme, glede og selvtillit.

- Vi jakter på det hele veien. Og fortsetter til vi finner det. Det er forskjell på å ha flyt og ikke flyt. Dette forsterkes når flere spillere får det til, som vi så i Brasil-VM, sier landslagssjefen.

- Andre kort
Vi skal nemlig ikke lenger tilbake i tid enn til desember for å finne en bedre utgave av Norge. Med det samme mannskapet ledet Hergeirsson de norske jentene til gull i VM. Også da startet det trøblete, men laget hevet seg voldsomt etter hvert.

- Dette er et annet nøtteskall, og det er delt ut andre kort. Alle kampene skal spilles på nytt. Vi har ikke klart å få fram den samme flyten i laget, men vi gir oss ikke, sier islendingen.

- Hvorfor har dere ikke flyt?

- Man blir alltid litt irritert over at vi ikke tar «fighten». Men jeg kan egentlig ikke skjønne hvorfor vi ikke gjør det. Vi har en del avtaler, men viker unna muligheten. Det er for mange som gjør det.

- Men vi kan ikke henge ut noen spesielle spillere, vi gjør ikke det. Vi er et kollektiv, sier treneren.

- Må spille som et lag
Kantspiller Camilla Herrem mener først og fremst Norge nå må opptre som et lag igjen.

- Nå må vi begynne å spille som et lag. Vi må krige, ta helt av i banen og være noen jævler. Nå er det vinn eller forsvinn og vi har ikke lyst til å forsvinne med det første, sier Herrem til Nettavisen.

- Sitter det i hodet?

- Nei, jeg tror ikke det, men det er vanskelig å vite hva som er galt. Vi sitter igjen etter kampen å bare ... Vi kan ikke sette fingeren på det. Men vi er i en kvartfinale, på lik linje med de andre, sier hun.

Herrem tror, i likhet med mange eksperter, at det viktigste nå er å finne igjen gløden og smilet.

- Vi kan vise litt mer vilje i forsvar. Juble mot motstanderen når vi takler dem og slik. Vi må være mye tøffere i taklingen, for det skal gjøre vondt å møte Norge, gjøre vondt å komme inn i vår nimeter.

- Men det er vanskelig å vise denne gløden hele veien når vi taper, fortsetter Herrem.

Tungt med presse
Nettavisen skrev søndag om det enorme presset håndballjentene bærer på sine skuldre, og hvordan alt fokuset på dem kan påvirke innsatsen. Mandag haglet det igjen kritiske spørsmål fra journalistene.

- Det er slitsomt med alle spørsmålene når vi har tapt. Du håper egentlig at du ikke har noe presse etter en slik kamp. Vi er konkurransemennesker, og det er ikke noe gøy å sitte her å snakke om tapet, sier Herrem.

- Vi har lyst til å finne ut hva som er galt, men funker det ikke, så funker det ikke. Men kvartfinale er bra, og vi kan fortsatt nå en finale. Vi må bare glemme dette, for vi kan så mye bedre og nå må vi vise det, sier hun.

- Ikke slitne
Nettavisen har også i løpet av OL fokusert på det enorme råkjøret jentene har vært igjennom siden høsten 2011. Camilla Herrem har for eksempel bare hatt to uker ferie så langt i 2012.

Thorir Hergeirsson tror imidlertid ikke at jentene er slitne, til tross for det tøffe kampprogrammet.

- Nei, det tror jeg ikke. Det ville overraske meg om de er det, sier han.

Snur man på flisa, og ser på det norske lagets prestasjoner, kan det i stedet virke som laget har hvilt seg gjennom gruppespillet. OL-turneringen er tøffere enn noen annen håndballturnering, og kanskje finner jentene overskuddet i sluttspillet.

I løpet av mandagen må likevel en del ting snus. Selv om Brasil er en av de mer gunstige motstanderne Norge kunne få i en kvartfinale, har vi tidvis slitt mot dem. Brassene gikk til kvartfinale som vertsnasjon i VM i fjor, før det ble tap for Spania.

- Vi har sett før at det er mulig å snu ting, å gjøre en helomvending på kort tid, og vi må håpe på det nå, avslutter Hergeirsson.

Oppgjøret mot Brasil spilles allerede klokken 11 tirsdag formiddag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere