RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Getty Images/All Over Press

Historien som rørte hele USA

Sist oppdatert:
Les den utrolige, tragiske og inspirerende historien som gikk rett inn i hjertet til amerikanerne.

I 2006 var Jon Abbate en lovende amerikansk fotballspiller som gikk andreåret på universitet Wake Forest i North Carolina.

Abbate hadde året før storspilt på Wake Forests lag for førsteårsstudenter med sitt kjære nummer 40 på ryggen.

Han var dermed klar til å gjøre en innsats for skolens førstelag, som spilte i Atlantic Coast Conference (ACC) – en av divisjonene med høyest nivå i collegesystemet.

Men 15. februar 2006, fikk Jon telefonen som skulle forandre livet hans. Lillebroren Luke på 15 år hadde vært innblandet i en alvorlig bilulykke.

Brorens forbilde
Luke Abbate, som også var en lovende fotballspiller, hadde gått med på å bli kjørt hjem av en medstudent som han ikke kjente så godt. Det skulle han aldri ha gjort.

Sjåføren råkjørte helt uansvarlig, til tross for at Luke og de andre passasjerene protesterte stort. Dessverre endte turen med at bilen kjørte av veien og ble stygt skadet.

Jon ble knust av nyheten, og reiste med en gang tilbake til hjembyen der Luke lå på sykehuset i koma.

De to brødrene hadde et svært godt forhold, og Jon var lillebrorens største forbilde.

- Luke fulgte alltid etter Jon, overalt hvor han gikk. Han ville gå i Jons drakter og klær. De var noen ganger så store at de gikk helt ned til anklene, så alt du så var skoene hans, mimrer brødrenes far Steven Abbate.

Holdt på nummer 5
Selv om Luke ville gå i Jons fotspor, ville han ikke bli kjent som «broren til Jon». Trenerne hans på videregående pleide å sammenligne Luke med broren sin.

- Vet du hva? Jeg er bedre enn han, og jeg skal bli bedre enn han, svarte Luke da.

LILLEBROR: Luke Abbate så opp til storebroren Jon.
LILLEBROR: Luke Abbate så opp til storebroren Jon.

- Det var sånn Luke var, smiler Jon i ettertid.

Og da Luke ble konvertert til line back, samme posisjon som Jon, prøvde storebroren å få sin bror på andre tanker.

Luke hadde nemlig alltid brukt nummer fem, et nummer som ofte blir brukt i andre posisjoner enn blant line backer.

- Jeg sa til ham at han måtte bytte nummer – til nummer 40. Men det ville han ikke. Selv om han så opp til meg, var han fast bestemt på å komme vekk fra skyggen og skille seg ut, forteller Jon.

Håpet på mirakel
På sykehuset i Atlanta den februardagen i 2006, ventet faren Steven, moren Maryanne og søsknene Rachel og Adam da Jon ankom sykehuset. Sammen håpet de på et mirakel.

Men dessverre var ikke Lukes liv til å redde. Han hadde fått en uhelbredelig hjerneskade, og døde to dager senere – bare dager før han fylte 16 år.

Familien tok den vanskelige beslutningen om å donere bort organene til Luke. Og tilfeldigheten skulle ha det til at fem personer fikk organer av yngste blad Abbate.

Den ene var en ung mor som led av en alvorlig hjerteskade. Hun fikk Lukes hjerte, noe som var nok til å redde livet hennes.

- Først vil man være egoistisk. Man tenker at man ikke vil at broren sin skal bli kuttet opp og tatt fra noe som er hans. Men Luke reddet en mamma. Takket være han er det et barn som vil vokse opp med en mor, sier Jon

Vurderte å gi seg
Familien Abbate ble knust av det plutselige dødsfallet til familiens yngste medlem.

Jon tok brorens død svært tungt. Han prøvde å gjemme sorgen bak alkohol, og han vurderte å gi opp fotballkarrieren.

Etter hvert fant Jon imidlertid ut at det ikke var riktig måte å hedre livet til sin bror, som så opp til ham så mye. Nå begynte han med å trene seg opp til fotballsesongen.

Trener Steve Uria hjalp Jon med å komme tilbake i form.

- Jeg sa til han: «Du kan ikke holde på sånn lenger. Du skal gjøre dette for Luke». Vi diskuterte hvordan han bar på brorens sjel og hvordan alt han gjorde nå ikke bare var for han selv, forteller Uri.

FEM: Jon Abbate tok broren sitt nummer etter Lukes tragiske død.
FEM: Jon Abbate tok broren sitt nummer etter Lukes tragiske død.

Tok brorens nummer
Da Jon Abbate returnerte til Wake Forest-universitet spurte han treneren om han kunne få spille med nummer fem på ryggen – brorens nummer.

Det fikk han lov til, og Jon var nå en besatt mann. Nå spilte han for to – seg selv og Luke.

De fleste ventet imidlertid at Wake Forest skulle få en tøff sesong. Mange kritikere spådde laget til å komme sist i sin divisjon.

Jon Abbate tenkte ikke så mye på det. Han spilte for broren sin, og hele laget sto bak han.

Hyllet Luke
Under Wake Forests første kamp for sesongen, fant Jon foreldrene sine på tribunen.

Han rettet en hånd i luften og strakk ut fem fingre, noe som signaliserte Lukes nummer fem. Foreldrene var med på hyllesten og svarte på lignende måte.

Underveis i sesongen gjorde Jon den samme hilsenen i hver kamp – hver gang før den fjerde perioden skulle starte.

Etter hvert fanget lagkameratene opp hva Jon gjorde, og ble med på hyllesten av lagkameratens bror. Snart begynte også publikum å strekke hånden i været før den fjerde perioden.

Sammen med familien Abbate var det nå tusenvis av hender på tribunen som viste fram fem fingre. Også motstandernes spillere og supporterne ble med på hedringen.

Det som hadde begynt som en personlig hilsen mellom en sønn og sine foreldre, hadde utviklet seg til en hyllest av livet til Luke, som hele stadion var med på.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FIVE FINGERS FOR LUKE: Alle tilskuerne på Wake Forests kamper var med på hyllesten av Luke Abbate. Abbate-familien kan ses nederst til venstre. Trykk på bildet for større versjon.
FIVE FINGERS FOR LUKE: Alle tilskuerne på Wake Forests kamper var med på hyllesten av Luke Abbate. Abbate-familien kan ses nederst til venstre. Trykk på bildet for større versjon.

«Fifth quarter»
Den fjerde perioden fikk navnet «Luke’s quarter» - «the fifth quarter». Og Wake Forest-laget ble inspirert av den rørende gesten til publikum.

Gang på gang kom Wake Forest tilbake etter å ha ligger under før den fjerde perioden begynte.

- Laget lå under, men så hedret vi Luke og da pleide vi å vinne den fjerde perioden. Det var som en guddommelig scene. Guttene jobbet hardt, men innerst inne var det Luke som styrte det, uttaler Jon.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FIVE IS ALIVE: En jente holder opp en plakat med en hyllest av Luke Abbate, mens resten av tilskuerne viser fram fem fingre.
FIVE IS ALIVE: En jente holder opp en plakat med en hyllest av Luke Abbate, mens resten av tilskuerne viser fram fem fingre.

Den sesongen motbeviste Wake Forest alle forhåndstips, til tross for at de mistet tre stjernespillere på grunn av skade før sesongen.

Laget tapte bare to kamper i den ordinære serien, og spilte seg helt fram til tittelkampen i ACC-divisjonen – anført av deres spirituelle leder, Jon Abbate.

(artikkelen fortsetter under bildet)

LEDER: Jon Abbate oppmuntrer lagkameratene under en av Wake Forests kamper i 2006.
LEDER: Jon Abbate oppmuntrer lagkameratene under en av Wake Forests kamper i 2006.

I kampen om mesterskapet var det likt etter tre perioder, men i den fjerde perioden - «Luke’s quarter» - var igjen Wake Forest sterkest.

Laget vant ACC-tittelen 9-6. Jon var svært delaktig til at Wake Forest vant den defensive bataljen med femten taklinger i finalekampen.

Sesongen ble toppet med en tur til Orange Bowl, og Jon Abbate ble det året tatt ut på all star-laget for collegespillere.

Han hadde lyktes i sesongen han dediserte til sin bror.

- Luke inspirerte meg til å bli den beste spilleren jeg kunne bli. Det var min måte å hedre han og hans liv. Jeg prøver å huske at vi ikke kan ta noen ting for gitt.

Opprettet organisasjon
Wake Forests’ sesong og hyllesten som ble gjort før hver fjerde periode, fikk mye oppmerksomhet over hele USA.

Abbate-familien opprettet «Luke Abbate Fifth Quarter Foundation» som har som formål å øke bevisstheten til tenåringer og deres foreldre om konsekvensene av uforsvarlig kjøring blant tenåringer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ABBATE GANGER TO: Steven Abbate og Maryann Abbate på tribunen med en drakt nummer fem.
ABBATE GANGER TO: Steven Abbate og Maryann Abbate på tribunen med en drakt nummer fem.

De søker også å øke bevisstheten til tenåringer og deres foreldre om organdonasjon, som kan være livreddende.

Etter college hadde Jon Abbate en kort proffkarriere i NFL. Nå jobber han for et selskap i North Carolina.

Ble film
Historien til Abbate-familien vekket også interesse i Hollywood, og blir fortalt i filmen «Fifth Quarter» som kom ut i 2011.

Abbate-familien tenkte lenge på om de ville la noen fortelle den såre historien. Men blant annet på grunn av arbeidet med organisasjonen, takket de ja.

- Det er en historie som har en hellig plass i hjertene våre, så det å dele den med andre mennesker var vanskelig. Men da vi diskuterte det, fant vi ut at Lukes historie kunne hjelpe andre, så da gikk vi med på det, forteller Jon Abbate.

Tallet fem står sentralt i historien om Abbate-familien – det var Lukes lykketall. Det var fem personer som mottok organer fra Luke, familien satt alltid i seksjon fem på tribunen, kvinnen som fikk Lukes hjerte mottok det 15. februar 2005 og det er nå fem medlemmer igjen i Abbate-familien.

- Dette er ikke tilfeldigheter, sier faren Steven Abbate.

- Det er fortsatt Luke som styrer. Han er bare ikke her på jorden.

Under kan du se et TV-innslag om familien Abbate.

HTML EMBED

Kilder: Lukeabbate5thquarter.org, YouTube, Wikipedia, christianpost.com, ajc.com, chathamjournal.com, mdjonline.com

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere