RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mariann (28) har 17 verdensrekorder

Foto: Stian Thelen
Sist oppdatert:
Men du vet neppe hvem hun er.

BERGEN (Nettavisen): Mariann Vestbøstad Marthinsen er ikke den som får mest oppmerksomhet.

Faktum er at 28-åringen er en av de beste handikapidrettsutøverne Norge har. Den spreke damen fra Fitjar utenfor Bergen er i verdenstoppen i både svømming og langrenn.

Fredag formiddag holdt idrettsprofilen foredrag for Bergens befolkning under Bergen Challenge på Festplassen. Der fortalte hun hvordan det er å være idrettsutøver med handikap. Marthinsen mistet nemlig høyrebenet i en ulykke da hun var to år gammel.

LES MER: Dette er Bergen Challenge!

- Krevende å holde på
Nå ønsker idrettstalentet å inspirere andre med handikap til å utøve idrett. Det å drive svømming med et ben amputert er ikke problematisk, hevder hun.

- Å drive med svømming går mye på teknikk. Med oppdrift i vannet. Akkurat som for vanlige svømmere, forteller den sjenerte 28-åringen til Nettavisen.

Inspirasjon har hun blant annet hentet fra Alexander Dale Oen. De to svømte i samme klubb. Det er i svømming Marthinsen har satt sine hele 17 verdensrekorder, selv om bare en av verdensrekordene står per dags dato.

- Jeg tok en medalje i Beijing. I tillegg har jeg tatt noen medaljer i VM. Der har jeg oppnådd en del gode resultater., forteller Marthinsen.

- Samme klubb som Dale Oen
Etter å ha holdt på med svømming i mange år ville Mathisen prøve noe nytt etter OL i Beijing i 2008. 28-åringen har vist at hun også er i verdensklasse i langrenn.

- Jeg begynte med svømming i 2003. Så ble det langrenn etter Beijing. Det var en god treningsmetode. Dessuten reiste jeg mye på fjellet. Det var noe med å komme seg ut. Det å være i naturen, forteller Marthinsen til Nettavisen.

Dette har ført til at OL i London ble hennes siste internasjonale mesterskap i svømming.

- Jeg har holdt på med to idretter samtidig. Det har vært utfordrende, fortsetter hun.

Sotsji
Nå fokuserer idrettstalentet på VM i Sverige i februar. På sikt ønsker hun også å delta i paralympics i Sotsji. Der ønsker hun å ta gull. Det er i langrenn hun er best.

- Det har gått enda bedre i langrenn. Der er jeg i verdenstoppen, forteller Marthinsen.

I Sverige skal hun gå tre distanser. Langdistanse, mellomdistanse og sprint. Forrige sesong vant hun verdenscupen. Dermed er hun en av favorittene i Sverige.

- Sprint har vært min beste distanse. Men sprint er sprint, så der kan alt skje. Jeg har fått trent gjennom hele sommeren mot OL i London, så nå gjenstår det bare å trene litt på teknikken, sier Marthinsen til Nettavisen.

Lik trening
Det å trene svømming og langrenn er mye av det samme, mener 28-åringen. Styrketrening er vesentlig i treningsprogrammet til langrennsløperen.

- Du trener hele kroppen og du får den utholdenheten. Du blir sterk. En trener mye av den samme muskulaturen. Som idrettsutøver kommer du veldig langt i langrenn med å være en god svømmer, forteller hun til Nettavisen.

Å drive med idrett som handikappet kan til tider være utfordrende. Det bryr ikke Marthinsen seg noe om. Hun trener 25 timer i uken.

- Det er miljøet som driver meg og det er den livsstilen jeg har. Nå har det blitt en vane, forteller 28-åringen.

Det er neppe pengene som driver henne. Bortsett fra to A-stipend fra Olympiatoppen, er hun helt avhengig av økonomisk støtte fra familien for å drive idrett.

Vil ha flere aktive
Nå ønsker 28-åringen å få fram flere aktive handikappede idrettsutøvere. Selv vurderer hun å begynne med padling.

- Jeg har lenge tenkt på å satse på padling. Jeg har drevet litt med det. Det virker veldig kjekt. Jeg er i alle fall ferdig med svømming, fortsetter hun til Nettavisen.

Nå ønsker hun et større fokus på å få fram handikappede idrettsutøvere.

- Å sette fokus på det kan være avgjørende for å få fram nye utøvere. Det er kjempeviktig. At de driver med aktivitet på sitt nivå. Det å ha en slik dag som Bergen Challenge, gjør at de kan få pratet med mange om det å drive idrett, avslutter idrettskvinnen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere