RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Stine (21) er ikke som de andre stjernene

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Ungjenta bor hjemme, studerer økonomi, og bidrar på dugnad.

BEOGRAD (Nettavisen): 19 år gammel fikk Stine Bredal Oftedal sitt store gjennombrudd på håndballbanen.

I 2010 ble ungjenta tatt med i troppen som skulle representere Norge på hjemmebane i EM.

Hun var yngst av alle, men kom likevel med foran sterke navn som Linn Jørum Sulland og Tine Rustad Kristiansen. 19 år gammel var Stabæk-jenta god nok til å være blant de 16 som fikk reise til mesterskap med verdens beste håndballandslag på kvinnesiden.

- Litt annerledes
To år senere er Bredal Oftedal fortsatt med i landslagstroppen.

Siden gjennombruddet i 2010 har hun også fått med seg et VM, og under EM i Serbia i år er hun igjen den yngste spilleren i Norges tropp.

Med ganske god margin, faktisk. De to nærmeste er begge over ett år eldre enn 21-åringen. Skadede ungjenter som Nora Mørk og Amanda Kurtovic er også litt eldre enn Stine.

Men til tross for at Bredal Oftedal har vært i gamet en stund nå, og har en masse landslagserfaring, er hun ikke håndballspiller på heltid.

21-åringen studerer utenom håndballen og bor fortsatt hjemme hos mamma og pappa. Det er faktisk nødvendig for at ting skal gå rundt.

- Det er litt annerledes enn for mange av de andre på dette laget, ja, sier Bredal Oftedal til Nettavisen.

- Litt stress
Bredal Oftedal studerer for å bli siviløkonom. Hun har studielån som ungdommer flest og får en liten lønn fra Stabæk. I ny og ne må hun også bidra på dugnad for klubben.

Bærumsklubben har totalt et budsjett på 2,8 millioner kroner i håndballavdelingen. Til sammenligning har superlaget Larvik et budsjett på 30 millioner kroner.

Rundt om ellers i de norske storklubbene ble det denne uken klart at Byåsen-spillerne må ned i lønn med 20 prosent for å redde klubben. Flere av dem som holder til der har uttalt at de kan klare et slikt kutt.

Da Heidi Løke, en av Bredal Oftedals kollegaer på landslaget, i 2010 valgte å bytte ut Larvik med ungarske Györ, var også lønn et sentralt spørsmål.

Enn så lenge er likevel Bredal Oftedal mer enn godt fornøyd med å spille håndball for småpenger i Stabæk, og kombinere det med andre ting, som studier.

- Det går greit, for det er dette jeg er vant til. Det føles ikke så rart for meg, men noen ganger er det mye stress, da føles det som jeg ikke rekker noen ting. Men stort sett går det fint å kombinere, forteller hun.

- Så det går ikke utover satsingen?

- Nei, hadde det gjort det, ville jeg redusert på noe annet, svarer landslagsspilleren.

Drømmer om heltid
21-åringen håper selvsagt å en dag kunne drive med håndball på heltid.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Selvfølgelig, det er det jeg har lyst til. Sånn er det ikke blitt ennå, men jeg har fortsatt mange gode år igjen, så det stresser jeg ikke så mye med, sier hun.

Stabæk-spilleren er selvfølgelig ikke den eneste av spillerne på landslaget som har en hektisk og utfordrende hverdag, håndballen har tross alt slitt med økonomien i flere år, men til å være en spiller med både EM-gull og VM-gull i samlingen, er hun likevel et stykke unna de fleste som stiller i samme klasse.

Glad i Stabæk
Bredal Oftedal var innom klubber som Nit-Hak, Fjellhammer og Helset før hun kom til Stabæk. Bæringene har rykte på seg for å være glimrende med unge talenter, og skaper stadig nye stjerner.

- Det er en veldig bra klubb. Det er et bra sportslig tilbud, og mange som vil mye. Det er mange lovende, unge spillere som blir satset på og et veldig godt miljø, skryter Bredal Oftedal til Nettavisen.

Stabæk har med hele tre spillere fra egen tropp på landslaget til EM, det er rekord. I tillegg til Bredal Oftedal, spiller også Karoline Næss og Silje Solberg for klubben. Det er også flere andre med Stabæk-bakgrunn i troppen.

Superveteran Karoline Dyhre Breivang fikk sitt gjennombrudd der, før hun gikk til Larvik. Det samme gjelder for storscorer Linn Jørum Sulland, mens også Linn Gossé, som til daglig tjener til livets opphold i Tertnes, har en bakgrunn fra Stabæk.

Totalt har seks av 16 landslagsspillere hatt på seg Stabæk-drakten i løpet av karrieren. Ikke verst for en klubb i mellomsjiktet.

- Stabæk er en klubb jeg har blitt veldig glad i. Jeg har jo vært der en stund nå og selvfølgelig blir man glad i klubben, sier Bredal Oftedal.

Håper på spill
Det hører med til historien om Stine Bredal Oftedal at hun fortsatt har til gode å få sitt store gjennombrudd i mesterskapssammenheng. Under EM i 2010 ble hun byttet ut av troppen før semifinalen mot Danmark i Herning.

Da ble nevnte Jørum Sulland hentet inn, og hun storspilte, i mesterskapet som Norge vant. Heller ikke under VM i Brasil, der det ble nytt gull, satte Bredal Oftedal sitt store preg på det norske spillet.

Under åpningskampen mot Serbia i Beograd tirsdag ble det heller ikke så mye spilletid. Landslagssjef Thorir Hergeirsson har imidlertid hintet om at han ønsker å bruke flere spillere i kampene som kommer.

- Jeg håper det blir muligheter. Jeg har veldig lyst til å spille, det står ikke på det. Men det er vanskelig å vite. Mange av de rutinerte fikk mye spilletid mot Serbia. Det er vel de Thorir ønsker skal dra lasset.

- Men jeg føler likevel at jeg har mye å bidra med, jeg også, sier 21-åringen.

- Hvordan har du utviklet deg disse to årene?

- Jeg har blitt mer stabil. Jeg har også blitt bedre til å utnytte farten, og spisset en del andre ting jeg er god på. Det går ikke i hundre hele tiden nå, jeg roer ned litt. Også har jeg et bedre skudd, svarer Bredal Oftedal.

- De er i form
Torsdag venter en batalje mot Ukraina, før gruppen avsluttes mot Tsjekkia.

Full pott i disse kampen er også viktig, siden lagene tar med seg poeng fra grupperunden inn i mellomrunden. Ikke bli overrasket om Bredal Oftedal får tillit i de kommende kampene.

- Det blir veldig spennende å se nå. De to neste lagene vi møter er antatt dårligere, men Tsjekkia er i kjempeform. Det blir spennende å følge, og det er mange gode lag i EM, avslutter ungjenta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere