RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Legg vekk jåleriet, Norge!

(foto: thomas enger)
Sist oppdatert:
Grundige forberedelser og mange planer har en bakside. Arbeidet har tatt så mye tid at man ofte gjør som planlagt for å forsvare tiden man har brukt på å planlegge. Men når kartet ikke stemmer med terrenget, er det som regel dumt å følge kartet.

Da vår legendariske landslagskeeper Henry ”Tippen” Johansen skulle spille landskamper på Ullevål, skiftet han hjemme. Han tok trikken til stadion, ankom cirka 10 minutter før kampstart, hilste på gutta, spyttet i hendene og tok det som (det) kom.

Det er cirka 70 år siden ”Tippen”s og bronselagets tid. Nå samles spillerne i dagevis før kamp. I uker før det har landslagssjef Åge Hareide og hans støtteapparat observert egne spillere og motstanderlag og analysert alt som kan analyseres. Så trenes det etter én eller flere slagplaner.

Det er et understatement å hevde at forberedelsene til landslaget på 1930-tallet og dagens landslag representerer to ytterpunkter. Det er også liten tvil om at det meste er bedre nå enn da ”Tippen” spilte. Men ett eller annet sted på veien gikk tilpasningsevnen tapt.

Jeg har aldri hørt Åge snakke så mye om grundige forberedelser som før møtet med Moldova – det svakeste laget i Norges gruppe (114. plass på Fifa-rankingen). Ingen skulle ta Norge på forberedelsene. Ingen måtte tro vi tok lett på oppgaven. Ingen måtte tro vi var useriøse. Det virket som om vi hadde planer for alle eventualiteter, men så begynte det jaggu å snø!

Det ble vanskelige forhold, og vanskelige forhold er alltid fordel det dårligste laget. Det er lettere å ødelegge for dem som prøver på noe fint når man får hjelp fra naturen. Og fint skulle det være. Magne Hoset spilte pasninger som krever millimeterpresisjon, John Arne Riise bedrev høyrisikosport med tilbakespill, og flere pasninger ble forsøkt brodert frem til utilgjengelige Steffen Iversen – han sto der det var tettest med Moldovaspillere. I en kamp vi skulle vinne, skapte vi fint lite som kunne føre til scoringer.

Hva tenkte Åge og spillerne da de våknet til snøvær kampdagen? Aner ikke, men det er klart som glass at de spilte etter et kart som til de grader var i utakt med terrenget. Dessverre kan man ikke oppheve realitetene. Man kan ikke oppføre seg som om det ikke var vanskelige forhold. Det vil si: Man kan det, men da blir forsøket ofte like slett som det Norge presterte mot Moldova.

De norske spillerne hevdet at de ikke maktet å spille lange baller luften. Greit nok, men hva med å spille ballen ut til kantspillerne, for så å legge inn foran mål mange ganger? Det er ikke vanskelig, spesielt ikke når motstanderen er overbefolket sentralt på banen.

Simplicity is genius, men for jålebukkspillere skal intet gjøres enkelt. Det er for enkelt, og jålebukker er jo livredde for å fremstå som enkle og useriøse. Akkurat i denne kampen opptrådte det norske laget som en gjeng fotballjålebukker. Enten fordi Åge tviholdt på en plan som var egnet for helt andre forhold, eller fordi spillerne ikke greide å tilpasse seg forholdene. Det hender det er en sammenheng mellom dårlig vær og dårlige klær. Det hender klagingen på været skyldes manglende tilpasningsevne.

Likevel og heldigvis: Norge kan fortsatt nå målet om å kvalifisere seg til vm. Kampen borte mot Hviterussland 12. oktober kan bli en ren finale. Og det er ingen grunn til å fremskrive elendigheten fra Moldova-kampen. Senest mot Skottland borte viste Norge muskler og kløkt – ved å spille enkelt – da det trengtes. De kan hvis de vil.

BENGT ERIKSEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere