RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hva gjør du nå, Alf Kåre Tveit?

Sist oppdatert:
Han har spilt mot Barcelona, tatt seriegull, vært på landslaget og vunnet og scoret i cupfinalen. Men ingen av delene er det han husker best. TV 2 Nettavisen har tatt en prat med Viking-legenden Alf Kåre Tveit.

Tveit herjet i norsk fotball på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet, og fikk med seg kamp på Nou Camp mot Barcelona, landslagsuttak, cupfinale-seier og scoring samt seriegull.

Det han imidlertid huskes best for er måten han feiret målene sine på. Tveit var den første i Norge som feiret med den karakteristiske «flygeren».

Tilbake i seriesystemet
- Hva gjør du nå?

- Jeg jobber som sjåfør og med logistikk for et firma som heter Tema Norge, sier Tveit til TV 2 Nettavisen.

Han fyller 39 i slutten av april, og har holdt formen ved like med old boys-fotball de siste årene. I år vil han imidlertid bli å se i seriesystemet igjen. Han er registrert for Sandnes/Ulf, og kommer til å spille i 5. divisjon hvis laget trenger folk.

Haugesund størst
Kontrasten er stor fra fulle tribuner og den lange oppturen han hadde på toppnivå, men verken cupfinale, seriegull eller kamp på Nou Camp i Barcelona står igjen som høydepunktet.

Det gjør imidlertid en høstdag i Haugesund i 1988. Start og Viking kjempet om opprykk. Det ble tidenes thrilleravslutning.

Vidar ledet 3-1 over Start, og Viking kunne dermed tape i Haugesund. Så snudde alt. Start satte inn 2-3, 3-3 og 4-3. Viking lå under 1-2. I tillegg fikk de én mann utvist kvarteret før slutt. Opprykksdrømmen så ut til å gå i vasken.

Så skjedde det Viking-fans aldri glemmer.

I 90.minutt satte siddisene inn 2-2. Godt inne på overtid ble en ball så beinet inn til Haugesunds keeper. Tveit fulgte på, headet ballen ut av hendene hans og ble så lagt i bakken. Straffe. Arild Ravndal satte ballen i mål, og sendte Viking og Stavanger til himmels.

- Jeg husker det som om det var i går. Cupfinalen er en god nummer to, men kampen i Haugesund var høydepunket i karrièren, sier Tveit.

- Folk hadde gitt opp, og mange var gått ned til fergeterminalen. De skjønte ingenting da andre fans kom jublende. Mange av de som hadde fulgt det hjemmefra hadde gitt opp, og gått ut i hagen fem minutter før slutt. Så kom plutselig noen løpende: «Pappa, pappa, Viking vant», forteller han videre.

Fikk ikke spille
Året etter opprykket vant Tveit og Viking cupfinalen etter omkamp mot Molde. Tveit scoret i begge kampene. Samme høst ble han også tatt ut på landslaget som møtte Skottland borte.

- Men jeg kom ikke innpå. Jeg ble sittende på benken. Det er vel det eneste i en eneste lang opptur som jeg mangler - landskampen, sier han.

Han fikk også med seg et møte Barcelona på Nou Camp. Viking spilte 0-0 i Stavanger, men røk ut med 0-1 sammenlagt etter en Barca-scoring like før slutt i returkampen. I 1991 ble det seriegull.

- Det eneste minuset i karrièren var at jeg gikk en del skadet, sier han.

- Er barten og hockeysveisen fortsatt der?

- Nei. Det har blitt litt mindre hår, og begge er borte, sier Tveit som er gift og har fire barn - to jenter på 16 og to år, og to gutter på 11 og sju år. Tveit er trener for den ene guttens fotballag.

- Hvordan går det med Viking i år?

- Jeg tror i hvert fall at de blir bedre enn i fjor. Jeg tror Rosenborg vinner, men Vikin kan kanskje kjempe med Brann og Vålerenga om en medalje bak der. 3. eller 4. plass tipper jeg, sier han.

Som far, så sønn
- Og hvordan feirer du eventuelle mål for Sandnes/Ulf i år?

- Flygeren er lagt på hylla. Nå får andre ta over. Men sønnen min scoret i en turnering i helga, og feiret som jeg gjorde. Da var far kry på sidelinjen kan du tro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere