RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

38 år - og best i verden

Foto: SCANPIX/REUTERS/Jim Young
Sist oppdatert:
Kritikerne kalte ham «for gammel» og «for dårlig», og sa at han ikke lenger hørte hjemme på dette nivået. I natt herjet han i finalen i World Cup.

Mario Lemieux (38) ble matchvinner i den avgjørende finalen mot Sovjetunionen da Canada vant World Cup - eller «Canada Cup», som det het den gang - i 1987. Den gang var Lemieux 21 år - og han dominerte med sju poeng på de tre finalekampene.

Best igjen
Årets World Cup ble avgjort etter én finale. Den endte 3-2 til Canada.

Matchens beste spiller? Mario Lemieux.

Han er snart 39 år (5. oktober), men det hindret Lemieux ikke i å opptre som hjernen i verdens beste hockeylandslag. Som da han med en elegant vending tok seg inn i Finlands sone og passet pucken perfekt til Joe Sakic. Canadas nummer 91 smalt til på direkten, og ga laget en oppskriftsmessig ledelse etter bare 52 sekunder.

Men Finland er ikke kjent for å gi opp lett. Riku Hahl styrte pucken forbi Martin Brodeur og utlignet til 1-1 etter 6.34 minutter. Og finnene var faktisk godt med i hele finalen, takket være sitt varemerke: Aggressivt spill.

Canada tok ledelsen i begynnelsen av andre periode også. Denne gang etter et skudd fra Scott Niedermayer, som Miika Kiprusoff slapp mellom beina. Denne gang holdt ledelsen nesten hele perioden.

Supermål
Tuomu Ruutu, som til daglig spiller i Chicago Blackhawks, utlignet til 2-2 ett minutt før andre periode var over. Det er et mål som vil bli husket lenge i Nord-Amerika.

21-åringen fikk pucken i midtsonen og skjøt fart. Frekt spilte han pucken i vantet og gikk etter, på innsiden av en canadier i midtsonen, før han lurte to nye canadiere rett innenfor blålinja. Scott Hannan ble for passiv som sisteforsvarer, og Ruutu kunne uforstyrret sette pucken bak Martin Brodeur. Et supermål, rett og slett.

Også i tredje periode scoret Canada med sitt første skudd på mål. Denne gang tok det bare 34 sekunder. En feilpasning fra Teemu Selänne, som var direkte svak i finalen, ble skjebnesvanger for Finland. Shane Doan ble matchvinner.

Hyllet Lemieux
Vincent Lecavalier ble etter kampen kåret til turneringens viktigste spiller. Men det var ett navn fansen i Air Canada Center hyllet etter seieren: Mario Lemieux.

38 år - og best i finalen - i verdens gjeveste landslagsturnering.

Turneringens All Star Team: Martin Brodeur (Canada) - Adam Foote (Canada), Kimmo Timonen (Finland) - Saku Koivu (Finland), Vincent Lecavalier (Canada), Fredrik Modin (Sverige)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere