*Nettavisen* Sport.

40 idrettsstjerner må vitne om THG

Sprinteren Kelli White og baseballsluggeren Barry Bonds er blant 40 idrettsstjerner som må vitne for en storjury om designerdopet THG.

Victor Conte, som er kostholdsekspert og president for BALCO Laboratories, sier til amerikanske aviser at hans mest profilerte klienter har fått formell innkalling til høringen som skal avholdes i San Francisco neste uke, melder NTB.

- Så vidt jeg vet er 40 eliteutøvere i olympiske idretter eller proffidretter innkalt til å møte for storjuryen. De fleste er fra friidrett, men det er minst sju NFL-spillere og minst fire profesjonelle baseballspillere blant dem. Jeg vet at Barry er innkalt, sier Conte til San Francisco Chronicle.

Stereoid

USAs antidopingbyrå (USADA) avslørte torsdag at THG er funnet i prøvene til flere utøvere som deltok i USA-mesterskapet i friidrett i juni. Stoffet er beskrevet som et steroidlignende "designerdop" som tidligere ikke lot seg påvise i prøver.

- Dette er en enorm skandale, og det er bare toppen av isfjellet, sier Christiane Ayotte ved dopinglaboratoriet i Montreal.

Store stjerner

Blant utøverne som må møte for storjuryen er mange stjerner. Bonds er en av de aller største stjernene i baseball, og han har sesongrekorden i antall home runs.

Kelli White har allerede en dopingsak hengende over seg. Hun risikerer å miste VM-gullene på 100 og 200 meter fordi hun har brukt det forbudte stoffet modafinil. Hun hevder at hun aldri har brukt THG.

- Jeg er innkalt for å vitne, men jeg har ikke noe med denne situasjonen å gjøre. Dette handler ikke om meg, sier hun til San Jose Mercury News.

White, Bonds og mange andre topputøvere har vært klienter hos BALCO, som har supplert dem blant annet med kosttilskudd. USADA-lederen Terry Madden går knallhardt ut mot Conte og BALCO, og beskylder dem for å være ledd i en internasjonal dopingring.

- Jeg kjenner ikke til noen annen avsløring som har avdekket så mange tilfeller av bruk av anabole steroider, sier Madden.

Julenissen

Conte påstår at THG slett ikke er en steroid, og peker på at det ikke er nevnt på forbudslista. Men likevel kan det føre til tidenes største dopingskandale.

Det var en misfornøyd trener som sto bak avsløringen da han tok med seg en prøve på stoffet til USADA. Dopingeksperter innrømmer at de ville vært sjanseløse uten slik hjelp.

- Ordinær testing avslørte ingen, sier steroideksperten Charles Yesalis.

- Og for å tro at THG er det eneste designerdop på markedet, vel, så må man tro både på påskeharen og julenissen også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag