Gå til sidens hovedinnhold

40 punkter skal gjøre OL-søknader attraktive igjen

Skal gjøre det mer attraktivt å både søke og arrangere kommende leker.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) har utarbeidet en liste på 40 punkter som skal gjøre det mer attraktivt å både søke og arrangere kommende leker.

IOK-president Thomas Bach sier at det nye opplegget blir presentert for fullt på den ekstraordinære kongressen i Monte Carlo i begynnelsen av desember. Der vil også IOK-medlemmene ta stilling til det nye forslaget fra styret.

De 40 punktene som nå er utarbeidet, er en del av den såkalte Reform 2020, som skal se på hvordan søkerprosessen skal bli enklere og billigere for kommende OL-byer, og hvordan reglene for å søke kan bli mer spiselige for folk flest.

Målet med reformen er at budgivningen skal tilpasses søkerbyene mer enn de forutsetningene IOK setter.

Etter at fire sterke kandidatbyer trakk seg fra prosessen om å bli OL-vert i 2022, måtte IOK gjøre noe drastisk. Den siste byen som trakk seg fra lekene om åtte år var Oslo, storfavoritten, og det er ikke til å komme fra at det var et aldri så lite slag for IOK.

Invitasjon

Nå er det bare Almaty (Kasakhstan) og Beijing (Kina) som står igjen som søkere til vinterlekene i 2022, etter at sterke søkere som Oslo og München er ute av prosessen. I München og områdene rundt var det folk som vendte tomlene ned via folkeavstemninger, mens det var politikerne som sa stopp i Oslo. De mente en OL-søknad og et eventuelt arrangement ville bli altfor kostbart, selv for et av verdens rikeste land.

Nå sier den nyvalgte IOK-presidenten Thomas Bach at søknaden om å bli vertsby for kommende OL bør utformes mer som en invitasjon enn et anbudskrav, som man kan få inntrykk av at det er nå.

Dersom de nye forslagene som nå ligger på bordet blir vedtatt, skal det også bli enklere å innlemme nye idretter i det olympiske programmet.

– Alle forslag som skal fremmes kommer til å bli gjort offentlige for samtlige medlemmer av den olympiske familie i løpet av november, og vi håper forslagene vi kommer med kan bli vedtatt med stor majoritet, sier Bach.

Mer fleksibelt

De aldrende medlemmene i IOK er plutselig blitt opptatt av å gjøre OL-programmet mer fleksibelt. Det skal ikke lenger være nødvendig å vente sju år for å få godkjent nye idretter i det olympiske programmet.

– Selv om vi vil ha mer fleksibilitet, ønsker vi også en viss forutsigbarhet. Derfor må eventuelle forandringer foregå i tidsbegrensede perioder, forteller Bach.

Tyskeren sier også at han ikke kan se at det vil være problemer forbundet med å oppta flere idretter enn dagens 28, men deltakerantallet må likevel ikke overstige 10.500. Det er der begrensningen ligger, mener Bach.

Dersom de nye reglene blir vedtatt, blir sommer-OL i Tokyo i 2020 de første lekene som kan trekke nytte av de nye reformene. Bach sa også på et pressemøte etter styremøtet i Montreux at det foreligger forslag om å øke aldersgrensen for IOK-medlemmer fra dagens 70 år, men han ga ingen flere detaljer rundt dette. (©NTB)

LES:

Reklame

Her kan du levere Eurojackpot

Kommentarer til denne saken