*Nettavisen* Sport.

41 år mot toppen

Etter 62 topp 10-plasseringer i verdenscupen var det endelig Hilde Gjermundshaug Pedersens tur til å stå øverst på seierspallen.

08.01.06 22:04

Marit Bjørgen sto blant de første i køen til å gratulere i estiske Otepää lørdag formiddag. Da langrennsdronninga fra Rognes for første gang på to år havnet utenfor seierspallen etter en klassisk 10-kilometer i verdenscupen, var det endelig «mor sjøl» fra Nybygda sin tur til å få alle kameralinser rettet mot seg.

Det tok 41 år to måneder – minus én dag – å nå toppen for Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Verdenscupdebuten i langrenn fant sted allerede 3. mars i 1984. OL i Sarajevo var akkurat unnagjort, og juniorverdensmester Hilde Gjermundshaug (19) skulle få prøve seg i selveste Lahti-spelen. Det endte med en 14. plass på femkilometeren.

Slankepress
Det ble langrennssatsing i enda et år. Etter 1985-sesongen – da norske langrennsjenter herjet i VM i Seefeld – var det imidlertid slutt for Hilde. Slankepress og andre ytre omstendigheter gjorde at motivasjonen forsvant. Et av de største talentene var tapt for norsk kvinnelangrenn. Trodde alle.

Så fulgte et langt mellomspill med skiorientering og tvillingfødsel. Som skiorienteringsløper fikk Hilde med seg to VM-sølv og ni NM-gull.

Så vokste tvillingdøtrene Ida og Eli til, tidene forandret seg i internasjonalt kvinnelangrenn, og Hilde fikk lyst til å gjøre et nytt forsøk i idretten hun forlot.

I 1997 ble det comeback i verdenscupen. Hilde ble bare nummer 60 i sesongpremieren på Beitostølen, men lot seg ikke skremme av det svake resultatet.

I 1999 fikk hun sin internasjonale mesterskapsdebut på seniornivå i langrenn. Hilde ble nummer 14 på 15-kilometeren i VM i Ramsau.

Medaljehøst
Siden har det bare gått en vei. I Lahti VM to år senere sikret hun seg fjerde- og sjetteplass individuelt. På stedet der hun debuterte i verdenscupen 17 år tidligere, kom også den første VM-medaljen. Hilde gikk på det norske stafettlaget som tok sølv.

I 2002 kom den første OL-medaljen. Igjen i stafett, og det ble et nytt sølv.

Og oppturen fortsatte i Val di Fiemme-VM året etter. I forkant av VM ble GP tildelt Ekebergs Ærespris for innsatsen i langrenn og skiorientering. Og i selve mesterskapet - i en alder av 38 - takket Hilde for tilliten med sine første individuelle VM-medaljer i langrenn. Det ble bronse både i sprinten og den klassiske 10-kilometeren. Og nok en gang vant Norge VM-sølv på stafetten – Hildes tredje stafettsølv.

Endelig gull
Men den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves. Og gullene skulle komme. Det skjedde i Oberstdorf i februar i fjor. Endelig vant de norske jentene stafettgull i et internasjonalt mesterskap – for første gang siden Sarajevo-OL 1984. Hilde ble også verdensmester i lagsprint, sammen med Marit Bjørgen.

Men individuelt ble VM en nedtur for Hilde Gjermundshaug Pedersen. Sykdom gjorde at hun aldri fikk vist sitt aller beste.

Det var en av de viktigste årsakene til at hun valgte å forlenge karrieren – nok en gang.

- Det var i hvert fall en medvirkende årsak. Jeg hadde nok sett for meg en mer verdig slutt på karrieren, innrømmet Hilde da TV 2 Nettavisen snakket med henne før sesongpremieren på Beitostølen i november.

Regn med GP
I samme samtale røpet hun også at det er andre ting enn Torino-OL som betyr noe denne vinteren.

- Jeg har også veldig lyst til å vinne et verdenscuprenn. Det er på tide, fastslo Hilde.

Lørdag 7. januar 2006 var altså dagen da drømmen skulle gå i oppfyllelse. Etter 62 plasseringer blant de ti beste og ti plassering på trinn to og tre på seierspallen, kunne Hilde Gjermundshaug Pedersen endelig klatre helt til topps etter et verdenscuprenn i langrenn.

Det er da man kan begynne å snakke om en fortjent seier.

Om fire uker er det OL. Om et drøyt år er det VM i Sapporo.

Regn med Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Faktakilde: www.fis-ski.com

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag