Gå til sidens hovedinnhold

45 prosent flere dopingtester i OL

Torino-utøverne kommer til å bli dopingtestet mer enn noen gang tidligere.

Den internasjonale olympiske komité (IOK) vil ta 1200 dopingtester under vinterlekene i Torino. Det er en økning på 45 prosent siden Salt Lake City-lekene, ifølge IOK.

- Vi kommer til å gjennomføre flere tester enn noen gang før. Disse utføres av WADA (Det internasjonale antidopingbyrået) i samarbeid med oss og av arrangøren TOROC, sier styremedlem Gerhard Heiberg i IOK.

WADA-direktør Rune Andersen forteller at de har fulgt OL-idrettene nøye siden i sommer.

- Vi tar 3000 tester i 2006, og har hovedfokus på de syv olympiske vinteridrettene. I tillegg tar vi 300 tester for IOK før og under OL, sier Andersen til TV 2 Nettavisen.

Gerhard Heiberg mener dopingkrigen aldri vil bli vunnet.

- Men vi kommer nærmere og nærmere, og jeg håper lekene blir renere enn noen gang. Vi tok mange juksere i Aten-OL, og forhåpentligvis skremmer og forebygger dette slik at færre tør dope seg.

- Jeg tror det blir vanskeligere og vanskeligere å jukse, tilføyer WADA-direktør Andersen.

WADA drar til Torino-lekene med tre team og totalt vel 25 personer som skal ta observere, drive forebyggende arbeid og koordinere testingen. Og utøverne må avgi både blod- og urinprøver.

- Den internasjonale olympiske komité med president Jacques Rogge i spissen gjør en veldig god jobb i kampen mot doping. De har kjørt hardt og tøft de siste årene, og sparer ikke på noe selv om det går på prestisjen løs, skryter WADA-direktør Rune Andersen.

Kommentarer til denne saken