RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Starts gullhelt fra 1980

Foto: Bengt Magnus Dyrkorn (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
1980. Siste serierunde. Start mot Rosenborg. Start måtte vinne for å ta gullet. Vi har snakket med spilleren som ble den store helten.

Steinar Aase ble den store helten da Start vant serien på dramatisk vis for 25 år siden. Han scoret tre mål i den siste seriekampen mot Rosenborg, en kamp Start måtte vinne for å ta seriegullet. Akkurat som i dag var det kun målforskjellen som skilte sørlendingene fra den farligste rivalen, som den gang var Bryne. Start skulle møte Rosenborg hjemme på Kristiansand Stadion, mens Bryne tok imot Moss.

- Det var jo nesten helt likt som i dag. Vi fikk hele tiden meldinger om hvordan det lå an i Bryne, og vi visste at vi måtte vinne kampen, forteller Steinar Aase til TV 2 Nettavisen.

Utestengt
Bergenseren, som i dag jobber i Branns markedsavdeling, var en av nøkkelspillerne på Starts mesterlag i 1980. Vinteren i forveien var han hovedpersonen i én av de mest kontroversielle overgangene gjennom tidene i norsk fotball. Aase var ute med skade det meste av 1979-sesongen, og da det ble kjent at han hadde mottatt sykepenger, ble han ilagt et halvt års karantene for brudd på NFFs proffreglement.

- Jeg innledet Start-karrieren med å sone karantene hele våren. Da jeg omsider debuterte, lå vi allerede på topp, minnes Aase. Men om vårsesongen ble en traurig affære, var høsten en sammenhengende opptur. Den tidligere Brann-spilleren rakk å dunke inn 11 mål etter den ufrivillige «fotballferien».

Til himmels
Tre av dem kom i den dramatiske avslutningskampen mot Rosenborg.

- Så vidt jeg husker, scoret Bryne tidlig og ledet hele veien. Vi hadde bedre målforskjell, men måtte selvsagt vinne. Rosenborg tok ledelsen tidlig, før Svein Mathisen utlignet på straffe. Deretter scoret jeg to ganger, og vi trodde vi var i mål.

- Men så slapp vi RBK inn igjen i kampen. Odd Iversen scoret et fantastisk frisparkmål, og da det var et kvarter igjen var det 3-3. Vi var inn og ut av det hele veien.

Men sju minutter før slutt sendte Steinar Aase Kristiansand til himmels.

- Det var sju minutter igjen. Jeg gikk opp på et innlegg, men var for nærme mål til å kunne heade skikkelig. I stedet flikket jeg bare ballen videre med hodet, over Ole By Rise og i mål, gliser helten fra 1980.

Elektrisk
- Hvordan var tilstandene i byen den gang?

- Det var helt elektrisk. På 6-1-seieren mot Viking i nest siste runde var det over 13.000 tilskuere. Det var ikke like mange på den siste kampen, men det var en fantastisk opplevelse.

Steinar Aase spilte fire sesonger for sørlendingene før han dro tilbake til Brann. Men fortsatt er det mange som husker bergenserens bidrag til Start-gullet.

- Ja, jeg tror den kampen ble husket lenge. Fortsatt treffer jeg sørlendinger som vil snakke om den gang vi vant serien. Det er selvfølgelig moro.

Fortjener gullet
Selv om Steinar Aase vant sitt eneste seriemesterskap som Start-spiller, banker hjertet i dag kun for Brann. Men han holder selvsagt en liten knapp på Kristiansands-laget til helgen.

- Jeg er så kynisk at når ikke Brann vinner, synes jeg det er hipp som happ hvem som tar gullet. Og jeg må innrømme at jeg ikke følger mer med på Start enn fotballinteresserte flest gjør, selv om jeg fortsatt holder kontakten med en av spillerne fra den gang. Men det er jo kjekt å se hva Start har fått til med unge spillere og ekstrem entusiasme. Og jeg synes det er Start som fortjener det mest.

PS! Etter Steinar Aases triumf med Start i 1980, har bare én bergenser blitt seriemester (Kenneth Storvik). Lørdag kan Alex Valencia pynte på statistikken. Valencia, som leder spillerbørsen til TV 2 Nettavisen, gikk fra Brann til Start før fjorårssesogen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere