Det er godt under én prosent av tilskuerkapasiteten på drøyt 16.000 på Intility Arena.

- Vi er selvsagt skuffet over at vi med en stadion som har godt over 15.000 faste sitteplasser ute - og 13 forskjellige innganger, ikke kan slippe inn flere enn 50 personer enn så lenge. Håper på snarlig endring, skriver VIFs daglige leder Erik Espeseth til Nettavisen, og påpeker samtidig at de som klubb forholder seg til gjeldende regler.

- Vi må være tålmodige

Byrådsleder Raymond Johansen kom fredag med gode nyheter til Oslo-beboere, da han informerte om at de fra neste uke innfører resten av trinn to av gjenåpningsplanen av byen.

Tiltaket innebærer at blant annet treningssentre og restauranter får åpne, og gjør også at VIF, som har måttet spille uten tilskuere så langt denne sesongen, endelig kan slippe supportere inn på arenaen.

Flere enn 50 personer blir det imidlertid ikke, forklarer Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet, til Nettavisen.

- På utendørs arrangementer med faste seter og tilviste plasser kan man fra onsdag ha 50 tilskuere. Jeg vet det er lite på en stor arena, men Oslo vil fortsatt ha strengere regler enn resten av landet, og vi legger opp til en gradvis og kontrollert gjenåpning. Jeg håper at vi skal kunne fortsette denne forsiktige åpningen og at det blir mulig med flere tilskuere etter hvert, sier han og legger til.

- Jeg vet at både byrådslederen og jeg lengter etter å få kjenne trykket av fullsatte tribuner på spennende fotballkamper, men vi må være tålmodige litt til.

- Hva er begrunnelsen for at man kun tillater 50 personer på kamp i Oslo på en så stor arena som Intility? Hvilke vurderinger ligger bak?

- Selvfølgelig er 50 tilskuere knøttlite på en så stor arena som Intility, men vi skiller ikke på størrelsen på arenaene i disse reglene nå, det er maks antall personer som gjelder og det er små grupper inne og litt større grupper ut på faste tilviste plasser.

- Vi har gode protokoller

Flere har bekymret seg for eksempelvis lange køer utenfor vinmonopolet i Oslo de siste ukene, samtidig som det er klare begrensninger på antall mennesker på arrangementer.

Til tross for at Vålerenga, med en makskapasitet på 16.556, ville kunnet opprettholde smittevernet med langt flere tilskuere, vil ikke Espeseth bidra til å sette næringer opp mot hverandre.

- Vi håper vi snart kan slippe inn langt flere av våre supportere og samarbeidspartnere. Vi har gode protokoller og veiledere som vil sikre smittevern på en god måte. Utover dette ønsker ikke å bidra med å sette ulike næringer og grupperinger opp mot hverandre.

Samy Gamal forstår at mange setter spørsmålstegn ved logikken at kun 50 personer for gå på fotballkamp på Intility når andre konkurrerende Eliteserie-lag utenfor byen får ha flere tilskuere på tribunen.

Han maner likevel til ytterligere tålmodighet.

- Pandemien har vært hard for Oslos idrettslag som har måttet trene under andre vilkår og som har måttet spille uten publikum. Jeg synes idretten har vært tålmodige. Vi mener det er viktigere for byen at gjenåpningen blir varig enn at det går raskt, og alle må fortsatt gjøre sitt for å hindre en ny nedstengning. Jeg vil gjerne takke for det bidraget idretten har gitt for å hindre smitte i byen, og så jeg ber Oslo-lagene om å gi jernet selv om det er få i publikum, for snart nå så har vi greid det.