RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

5,2 milliarder kroner for OL-rettigheter

Sist oppdatert:
TV-rettighetene i Europa for OL i 2010 og 2012 er verdt rundt 5,2 milliarder kroner, annonserte Den internasjonale olympiske komité (IOK) tirsdag.

IOK sa i en uttalelse at Den europeiske kringkastingsunionen (EBU), som forrige måned kjøpte rettighetene fra IOK, signerte kontrakten i St. Petersburg.

Det er en stor økning i forhold til hva EBU måtte betale for vinterlekene i Torino 2006 og sommerlekene i Beijing 2008.

- EBUs tilbud er en erkjennelse av den stigende verdien og viktigheten av lekene, og kjøpet garanterer bred dekning av OL i hele Europa, sa IOK-president Jacques Rogge.

Vinter-OL i 2010 arrangeres i canadiske Vancouver, mens sommerlekene i 2012 deles ut neste år. Kandidater er London, New York, Paris, Madrid og Moskva.

51 land, 71 kanaler
EBU-avtalen dekker 51 land med 71 kanaler. Italia er imidlertid ikke med på avtalen, etter at de sikret seg en egen avtale med IOK. EBU har vunnet budrunden om OL siden de første gang ble solgt i 1960.

Ifølge IOK er EBU også forpliktet til å promotere OL og vise programmer utenfor tidsrommet lekene varer. Dette er verdt 1 milliard kroner ekstra.

I USA betaler kanalen NBC 15,4 milliarder kroner for rettighetene.

Salg av TV-rettigheter representerer en meget stor del av totalinntektene til IOK. Rettighetene for lekene i 2002 og 2004 står for nesten halvparten av IOKs totalinntekt på 31,5 milliarder kroner.

Vertskapet mottar 49 prosent av inntektene fra TV-rettighetene, mens 51 prosent er delt mellom IOK, de 35 olympiske idrettsforbundene og 202 nasjonale olympiske komiteer.

Vises på NRK
Sommerens leker i Aten vil sannsynligvis bare bli vist på NRK. TV2s sportssjef Bjørn Taalesen opplyste i forrige måned at kanalen ikke har lagt inn noe bud.

- Vi synes OL koster for mye og er ikke interessert i å binde oss i en så lang avtale, sa Taalesen til NTB i juni.

Grethe Johnsen i NRK var enig i at prisen var høy, men mener det er svært viktig for kanalen å sende fra lekene.

- Det har vært knallharde diskusjoner internt i NRK, men vi har endt opp med at en allmennkringkaster bør sende fra slike mesterskap, sa Johnsen til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere