RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gresk fotball – herlig korrupt

(FOTO: GORM KALLESTAD/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Flere norsk spillere med fortid i Hellas forteller om utbredt kampfiksing.

- Fotballen har en tendens til å gjenspeile samfunnet ellers, sier Jan Erlend Kruse, som spilte sine siste to år som fotballspiller i Hellas.

Der opplevd han mye rart.

- Jeg hadde min beste opplevelser som fotballspiller i Hellas, og 90 prosent av det som skjedde var positivt, understreker Kruse, som nå jobber som avdelingsleder for Sportshuset i Oslo.

Fikk beskjed om resultatet
Men både Kruse og flere andre norske fotballspillere med fortid i Hellas bekrefter at i tillegg til fri bil, fritt hus, strandlivet og de nære vennskapene, så var det én ting som ikke var fullt så hyggelig:

Korrupsjonen.

- Det skjedde flere ganger at presidenten i klubben kom inn i garderoben før kampen, og fortalte oss hvordan utfallet skulle bli, sier Bodø/Glimt-trener Kent Bergersen, som fikk to sesonger i gresk fotball på slutten av 90-tallet.

- Jeg husker vi fikk beskjed om hvordan kampen skulle ende i alle fall to-tre ganger, sier Jan Erlend Kruse, som spilte sammen med Bergersen i den greske førstedivisjonsklubben Panionios.

- Liten fisk i stort hav
Noen ganger skulle man vinne med et bestemt resultat, andre ganger tape. Hovedpoenget var at man gjorde som man ble fortalt.

- Var det ingen av spillerne som reagerte på dette, og nektet?

- Jo, man reagerte jo, men det var viktig å forstå sin rolle i systemet. Dette var så vanlig at man stilltiende aksepterte det. Man var en liten fisk i et stort hav, og prøvde man seg, så ville du være ferdig som fotballspiller, mener den tidligere Brann- og Vålerenga-helten Jan Erlend Kruse.

Les også:Rå bok om FIFA-korrupsjon

- Det var rett og slett bare sånn det var, og da hadde det liten hensikt å opponere, mener Kent Bergersen.

Lars Bakkerud, også han med fortid i Brann, rakk bare en halv sesong i Hellas, også han i Panionios, og hevder akkurat det samme; det var ikke så mye man kunne gjøre. Han kan ikke huske å ha blitt direkte instruert i hvordan kampene skulle ende, men har akkurat det samme inntrykket som Bergersen og Kruse.

Mange konvolutter
- Jeg husker spesielt én kamp, det er det beste jeg har vært med på, sier Bakkerud, og ler godt.

- Vi skulle spille mot et lag som het Proodftiki, og plutselig var alle utlendingene på laget vårt satt ut av laget. Av spillerne som var på banen, sto 21 omtrent uten å røre seg, og det var helt tydelig at dette var en kamp som skulle ende 0-0. Problemet var at Proodftiki hadde en sørafrikaner som tydeligvis ikke hadde lyst til å være med på det her, og spilte som en gud.

Resultatet?

- Han ble byttet ut etter 25 minutter, sier Bakkerud, og kan ikke unngå å knegge.

Han er enig med tidligere klubbkompis Jan Erlend Kruse i påstanden om at fotballen gjenspeiler samfunnet forøvrig.

- Jeg hadde en del kontakt med en del norske skipsredere og forretningsfolk da jeg var der nede. De hevdet akkurat det samme, det var mange små konvolutter som byttet eiere for å få kontrakter i havn, mener Bakkerud.

Det samme skal ha vært tilfellet i fotballen.

Måneder uten lønn
Både Bakkerud og Bergersen måtte vente i fire år fra de forlot Panionios før de fikk utbetalt alle pengene de hadde til gode i den greske klubben. Lønnsutbetaling på riktig tidspunkt, skjedde aldri, mimrer Kent Bergersen, og nettopp dette kunne være en av grunnene til at bestikkelser og avtalt spill var så vanlig.

- Spillerne kunne gå månedsvis uten lønn, både hos oss og i andre klubber. Da var det også lett for motstanderen å gå på enkeltspillere og gi dem penger for et selvmål, en keepertabbe eller andre ting som kunne avgjøre kamper, mener Bergersen, som også må le litt av tilstandene der nede.

- I en kamp på slutten av sesongen ble det nærmest en auksjon hvor motstanderlaget måtte overby vår seiersbonus for at de skulle få vinne noe som var en avgjørende kamp for dem.

- Styrt ovenfra
Jan Erlend Kruse synes mest synd på de herlige supporterne som har opplevd mye rart og som hadde fortjent så mye bedre. Men selv om avtalt spill mellom to lag skjedde en del av tida, mener de norske Hellas-proffene Nettavisen har snakket med at problemet var langt større med dommerne enn med spillerne.

Kent Bergersen går så langt som å si at pipeblåserne var kjøpt og betalt, nesten hele gjengen.

- Jeg følte det var mye avtalt spill da vi var der nede, og veldig mye virket styrt ovenfra.

- I alle kampene som ble spilt tror jeg dommerne ble tilbudt penger fra begge de to lagene som møttes, sier den gamle driblefanten.

I slutten av sin tid i Hellas havnet Bergersen på benken. Der fikk han bekreftet sine mistanker på nært hold.

- Kjøpt og betalt
- En gang sa jeg til presidentene at jeg var litt bekymret for hvordan kampen var i ferd med å utvikle seg. Da bare smilte han og viste meg pengetegnet med fingrene: Dommeren var kjøpt og betalt, så vi kunne bare ta det helt med ro. Dette skjedde flere ganger, hevder Bergersen.

- Mange spillere fortalte meg at det var vanlig at både dommere og linjedommere var kjøpt og betalt. Faktisk var det sånn at begge lagene kunne ha betalt dommeren i forkant, mener Bakkerud.

Panionios var en klubb omtrent midt på treet, men som hadde et par gode sesonger på slutten av 90-tallet. De vant cupen i 1998 da de slo Panathinaikos i finalen («omtrent som at Mjøndalen hadde slått Rosenborg i finalen», mener Kent Bergersen), og i tillegg kom de til kvartfinalen i europacupen i 1998/99, hvor de ble slått ut av Sven-Göran Erikssons Lazio.

På veien mot kvartfinalen fikk Kent Bergsersen nok en opplevelse litt uten om det vanlige.

Ville tilby Olsen sommerhus
- Vi skulle spille mot et kypriotisk lag, og hadde fått Roy Helge Olsen som dommer. Da klubben så det, var planen å reise opp til Norge for å tilby Olsen sommerhus i Athen og diverse som kunne påvirke ham før kampen, forteller Bergersen.

De norske spillerne frarådet det på det sterkeste. Roy Helge Olsen sier han husker kampen, men at han verken da eller noen annen gang har blitt tilbudt bestikkelser for å påvirke utfallet.

- Skandinaviske dommere har generelt et veldig godt rykte internasjonalt. Alle vet at man ikke har noe å hente på å prøve å bestikke oss, sier Olsen sier til Nettavisen.

I Hellas er de norske spillere imidlertid blitt møtt med påstander om at der er naive når de tror det ikke forekommer korrupsjon i eget land.

- Der nede er de overbevist om at det fungerer på akkurat samme måte overalt. Jeg husker klubbpresidenten en gang trodde han hadde skutt gullfuglen da han kom hjem med visittkortet til Nils Skutle etter en europacuptrekning. Han mente at direktøren i en klubb som hadde fått to straffespark i samme kamp mot Juventus, måtte være en mann med stor innflytelse, mimrer Bergersen.

Dokken: - Aldri opplevd noe slikt
Og mens Lars Bakkerud sier at de store klubbene vant kamper uten engang å måtte løpe, sier tidligere Panathinaikos-helt Arne Dokken at han overhodet ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene de tidligere Panionios-spillerne har gitt.

- Jeg har definitivt aldri opplevd noe slikt. Ryktene har jeg hørt, men det blir bare spekulasjoner. Det er dessuten naturlig at et godt lag får flere avgjørelser med seg, rett og slett fordi de skaper mener Det samme skjer med Rosenborg i Norge, understreker Hellas-kjenneren, som fortsatt har god kontakt med sitt gamle miljø, og blant annet kontaktes hvis Panathinaikos vurderer nye, norske spillere.

Om forholdene i gresk fotball i dag er like ille i dag, er de tidligere Panionios-spillerne usikre på. Jan Erlend Kruse vet at daværende trener, den tidligere Liverpool-legende Ronnie Whelan, skrev en rapport til det greske fotballforbundet hvor han påpekte problemene i gresk fotball, mens Lars Bakkerud også mener forholdene kan ha blitt noe bedre, blant annet som følge av at FIFA kom inn og la et kraftig press på greske klubber i forbindelse manglende utbetalinger av lønn og bonuser.

NB! De tidligere Panathinaikos-proffene Frank Strandli og Erik Mykland har ikke svart på Nettavisens henvendelser i arbeidet med denne artikkelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere