RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

8-åring på gulljakt

(foto: scanpix)
Årets cupfinale skulle stå mellom Rosenborg og enten Fredrikstad eller Start. Men en uoppdragen åtteåring forandret alt.

10. september 1998 ble to erkerivaler enige om å forene krefter og stifte Sandefjord Fotball. Åtte år senere spiller klubben sin første cupfinale. Dette er historien om hvordan de fikk det til.

Bitre rivaler
Det startet egentlig på begynnelsen av 90-tallet, da både Runar og Sandefjord Ballklubb satset hardt på å kjempe seg opp i toppen av norsk fotball. Med blandet hell.

En ting ble imidlertid åpenbart: Det kostet mer enn det smakte å satse så hardt. Sandefjord er tross alt en ganske liten by, og det var ikke bare to ambisiøse fotballklubber som sloss om lokalmiljøets sponsorkroner, det var også to av landets beste håndballklubber.

- Sandefjord Ballklubb var en ærverdig klubb i norsk fotball, men på 90-tallet hadde verken de eller Runar så mye å vise til. 1998 var det siste året næringslivet ville satse på begge klubbene. «Gjør noe sammen, så skal vi doble», sa flere bedrifter, forteller daglig leder Øystein Ulsnæs til Nettavisen.

- Siden har vi hatt rød løper inn til næringslivet, konstaterer han.

Ambisjoner
Elitesatsingen fikk navnet Sandefjord Fotball, og satte seg som mål å rykke opp fra 2. til 1. divisjon i løpet av tre sesonger, og til Tippeligaen i løpet av fem år. Ubeskjedne mål i en by som ikke hadde sett toppfotball på 40 år.

Ulsnæs ble ansatt som daglig leder 1. desember 1998. Han hadde ingen røtter i noen av klubbene – og akkurat det var nok en avgjørende forutsetning.

- Det tror jeg var veldig viktig. Jeg hadde ikke følelser for noen, og hørte på historiene fra begge sider. Runar og Sandefjord Ballklubb har vært som hund og katt i alle år. Det var faktisk så ille at ved innføringen av de nye valgkretsene, var det folk som nektet å stemme ved stortings- og kommunevalg fordi stemmelokalene tilhørte feil klubb, forteller Ulsnæs, og humrer litt ved tanken på hvordan tilstanden en gang var i Sandefjord.

Da Sandefjord Fotball våren 1999 spilte sin første seriekamp, mot Manglerud Star, stilte laget i blå drakter. Runar-fansen klagde over at deres hvitfarge var borte, mens Ballklubb-tilhengerne savnet de sorte og gule draktene de var vant til å se.

- Vi venner oss vel til det. I hvert fall hvis de gjør det bra, var det en som sa. Sandefjord vant premierekampen 6-0. Den påfølgende høsten feiret klubben opprykk til 1. divisjon.

Nesten-opprykk
Året etter overlevde Sandefjord Fotball med et nødskrik i 1. divisjon. I 2001 endte klubben på sjuendeplass. Trond Skrede overlot trenerjobben til en man håpet kunne få klubben til å ta det neste skrittet – opp i Tippeligaen.

Valget falt på Tom Nordlie.

Nordlie førte laget til tredjeplass i 2002, men i kvalifiseringen mot Brann ble det tap. Året etter spilte Sandefjord Fotball nok en gang kvalifisering om opprykk til Tippeligaen. Denne gang brast håpet etter en dramatisk kamp mot Vålerenga i Vallhall. Oslolaget vant 5-3, men den nøytrale tilskuer falt nok for Sandefjord i den kampen.

Tom Nordlie sa takk for seg etter 2003-sesongen. Inn kom Arne Dokken, som førte laget til fjerdeplass i 2004. En strålende vårsesong ble ødelagt av en svak høst, og den lille økningen i publikumsinteressen var allerede på vei ned igjen.

- Vi økte ikke dramatisk under Nordlie heller, selv om han er en fargekladd. Vi har vært ustabile på publikumssiden, men det har blitt veldig bra denne sesongen. Med ordføreren i spissen har engasjementet tatt av. Før var det bare høflig klapping. Men det er klart; det hjelper jo ikke at Stadion er dårligst i Tippeligaen, og at primærbehov som å holde seg tørr på beina og kunne gå på do, ikke kan dekkes på en ordentlig måte. Det blir mye bedre når vi åpner vår nye stadion i august, sier Ulsnæs.

Endelig
Vinteren 2004/05 kom Tor Thodesen inn som hovedtrener. Han likte ikke utviklingen i Brann, og foretrakk derfor å flytte til Vestfold for å bli med på det ambisiøse prosjektet til Sandefjord Fotball.

Samtidig ble også en ukjent spiss fra Småland hentet inn fra svensk 2. divisjon.

Høsten 2005 spilte Sandefjord om opprykk, mot Moss i siste serierunde, og den nye spissen – Andreas Tegström – scoret tre mål i 4-3-seieren. Sandefjord endte på andreplass og rykket opp til Tippeligaen sammen med Stabæk.

- Slik vi ser det nå, var det kanskje godt at vi ikke rykket opp tidligere. Vi ville stått der uten erfaring, uten anlegg. Vi kunne brukket nakken, og feilet på viktige områder. Det ville vært farligere enn at veien til Tippeligaen ble et par år lengre enn forutsatt, mener Ulsnæs.

Mirakelmann
Sist søndag vant Sandefjord 3-2 i Molde. Seieren sørget for å plassere Sandefjord Fotball på niendeplass i Tippeligaen 2006. Molde rykket ned sammen med HamKam, mens nedrykksdømte Sandefjord beholdt plassen.

Nettavisens sportssjef Thomas Enger omtalte Sandefjords prestasjon som årets bragd i Tippeligaen, mens Bertil Valderhaug i Aftenposten omtalte Tor Thodesen som en mirakelmann.

«Sandefjord skulle havne på 14. plass. Det var ingen som helst tvil om den saken, og folk som mente noe annet, var enten inhabile eller smågale,» skrev Enger i sin kommentar.Vel, vel. «Inhabil» er kanskje en beskrivelse som passer bedre på landets sportspresse. Det er i alle fall Tor Thodesen og Sandefjord i sin fulle rett til å hevde nå.

Men viktigere enn hvem som sa eller sier hva, er det at Sandefjord Fotball er over barnestadiet.

Søndag marsjerer en stolt og voksen åtteåring ut på gressmatten på Ullevaal Stadion for å banke Fredrikstad og for å vinne sitt første trofé.

Kilde: SF Magasin, www.sandefjordfotball.no, Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere