RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: GORM KALLESTAD/SCANPIX)

Johaug i Bjørgen-klasse

Sist oppdatert:
Therese Johaug trener som Marit Bjørgen. Ikke rart at hun også har den samme styrken.

I en alder av 18 år er hun blitt en av Norges beste langrennsjenter. Lørdag får vi et svar på hvordan Johaug ligger av mot resten av verden, når hun stiller til start i verdenscupen i Otepää på favorittdistansen 10 km klassisk.

Årsaken til framgangen, er at Tynset-løperen har hatt fokus på å bygge motor. Metodene har hun adoptert fra Marit Bjørgen.

- Kjempebra
- Jeg trener intervaller i bolker. Jeg har intensive perioder med seks-sju harde økter på sju dager. Det gjør jeg cirka en gang i måneden, men ikke hver måned, forklarer Johaug, som trenes av tidligere toppløper Maj Helen Sorkmo og juniorlandslagstrener Fredrik Aukland.

Johaug bekrefter overfor Nettavisen at hun i høst målte et maksimalt oksygenopptak på 73 ml/kg. Det er tett oppunder det beste Marit Bjørgen har oppnådd.

- Jeg har målt 75 på det beste. Nå veier jeg jo jeg sikkert ti kilo mer enn Therese, så det er vanskelig å sammenlikne, men det er uansett kjempebra av henne, sier Bjørgen til Nettavisen.

Kristin Størmer Steira, som er nærmere Johaugs vektklasse, har hatt et maksimalt O2-opptak på rundt 80 ml/kg.

For energisk
- Therese har allerede en veldig bra motor. Klart best at jentene på juniorlandslaget, og fullt på høyde med flere av de aller beste i Norge. Det er hennes store styrke, sier Fredrik Aukland.

Derfor kommer Johaug best til sin rett i tunge løyper med lange bakker. I flate partier har hun veldig mye å gå på. Teknikken er ikke god nok, verken i klassisk eller skøyting.

- Jeg legger mye vekt på å bli bedre teknisk, men fortsatt er det veldig mye å hente. Jeg er litt for energisk i måten å gå på. Jeg stresser for mye, sier Johaug.

De som så henne på tv under NM, skjønner hva hun snakker om. Ingen gikk med høyere takt enn Therese Johaug. Problemet er at den høye frekvensen gjør at hun ikke får maksimalt ut av hvert skyv/fraspark.

Må bli sterkere
- Vi har prøvd å få henne til å senke frekvensen litt, men det har ikke hatt den effekten vi hadde håpet. Dette er noe vi må ta gradvis, sier Fredrik Aukland, som også mener Johaug bør ha mer fokus på styrke de nærmeste årene. Foreløpig er det litt for små muskler i bryst og armer.

Men så har da også Johaug noen år på seg. Ennå har hun halvannen sesong igjen som junior. Og underveis vil hun også få en opptrapping i treningsmengden.

Denne sesongen ender hun på rundt 550 timer. Det er 250-300 timer færre enn Marit Bjørgen.

Lørdag møtes de uansett til ny duell i Otepää – fortsatt med Bjørgen som klar favoritt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere