WHISTLER (Nettavisen): Det åpnet bra med Bjørn Einar Romørens seier i Kuusamo, men i sum var de to første månedene av hoppsesongen et mareritt for landslagstrener Mika Kojonkoski.

To dager før OL-åpningen i normalbakken i Whistler lørdag, tør han endelig være optimist igjen.

- Guttene viste i de siste rennene før OL, og har vist det på trening her, at de nå er konkurransedyktige, sier Kojonkoski natt til fredag, norsk tid.

Samtidig erkjenner han at ambisjonene er skrudd ned et lite hakk i løpet av vinteren.

Roser lagmoralen
- Nå er målet at vi skal ta én medalje. Klarer vi ikke det, blir jeg veldig skuffet, sier finnen – som aldri har reist medaljeløs fra et mesterskap etter at han begynte som norsk sjef etter OL-fiaskoen i Salt Lake City i 2002.

Forklaringen på at de norske hopperne igjen viser lovende takter, mener han er todelt.

- Det ene er den fysiske treningen vi la ned i fjor sommer og høst. Det andre er lagmoralen.

- Men det har vært «a hell of a fight» den siste måneden, erkjenner Kojonkoski.

På godt norsk: En helvetes kamp.

Jacobsen medaljehåp
Nå ser det ut til at i hvert fall Anders Jacobsen er på skuddhold. Ikke bare med tanke på en hederlig plassering, men faktisk med tanke på en OL-medalje.

24-åringen fra Hønefoss fikk med seg en første- og en andreplass fra de tre siste verdenscuprennene før OL, og har fortsatt den gode trenden på trening i normalbakken.

Onsdag var han best i den ene treningsomgangen med et hopp på 107 meter. Torsdag la han på til 107,5 meter i sitt beste hopp, i en omgang der han kun ble slått av Adam Malysz (109,5 meter).

Se resultatene fra onsdagens trening her
Se resultatene fra torsdagens trening her

Stilen avgjør
Skal man vinne gull i normalbakken, holder det imidlertid ikke å hoppe langt. I bakker som skiller lite på lengden, er det også viktig å hoppe fint.

- Det aller viktigste er å hoppe langt, men stilen kommer til å avgjøre medaljefordelingen lørdag. Det har vi sett tidligere, fastslår Mika Kojonkoski overfor Nettavisen.

- Har dere hatt ekstra fokus på nedslag fram mot dette rennet?

- Vi prøver alltid å ha fokus på det, men vi burde sikkert terpet enda mer.

- Hvordan er du fornøyd med det guttene har gjort stilmessig på trening?

- Anders Jacobsen har vært veldig bra. Men spesielt Bjørn Einar Romøren har litt å jobbe med i landingen, sier Kojonkoski.

Evensen vraket
Fredag er det kvalifisering, klokken 19 norsk tid og klokken 10 kanadisk tid.

Se OL-programmet her!

Anders Jacobsen og Bjørn Einar Romøren er forhåndskvalifisert, mens Tom Hilde og Anders Bardal får sjansen til å kvalifisere seg for åpningsrennet. Det betyr at Johan Remen Evensen er vraket fra laget.

- Vi har valgt de fire vi mener er best akkurat nå, er Mika Kojonkoskies enkle forklaring på uttaket.

I den grad kampen om den siste plassen sto mellom Evensen og Bardal, hadde Kojonkoski til slutt et ganske enkelt valg. Bardal har rett og slett vært best av de to på trening i OL-bakken.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!