RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aalbu refser spillerne

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
I sin oppsummering av VIFs 2007-sesong kritiserer Jan-Erik Aalbu spillerne for ikke å ta ansvar for egen utvikling.

VALLHALL (Nettavisen): Det var på tirsdagens årsmøte for Vålerenga Fotball at Jan-Erik Aalbu la frem sin oppsummering av 2007-sesongen. Ikke overraskende er klubbens sportslig leder kritisk til flere forhold – inkludert spillerne.

«... (Petter Myhre ønsket) at spillerne skulle ta ansvar for egen utvikling. Det må man bare glemme med fotballspillere, i alle fall de fleste...» skriver Aalbu i sin årsrapport.

Etterlyser bedre innstilling
Overfor Nettavisen utdyper Aalbu hva han mener.

- Det er mange spillere som kunne blitt mye bedre spillere hvis de hadde en bedre innstilling. De har mye å lære av andre idrettsutøvere på en rekke områder – søvn, forberedelse til trening og kamp, i det hele tatt det som gjør dem til bedre fotballspillere.

«... mange fotballspillere tenker at det er bra å tjene penger uten å prestere og å yte»

- Dette var noe som også Kjetil Rekdal tok opp i sin tid i Vålerenga. Er det et holdningsproblem i Vålerengas spillergruppe, mener du? Du sier tross alt at det gjelder «de fleste» av spillerne?

- Akkurat den der var nok litt flåsete skrevet, og en formulering som jeg burde ha droppet. Det er ikke slik at jeg mener at det gjelder over halvparten av spillerne våre.

- Men generelt ønsker jeg at flere fotballspillere skal stå frem. Dette gjelder ikke bare i Vålerenga, men generelt blant spillerne, som burde ha en bedre innstilling til idretten sin. De har mye å lære av andre idrettsutøvere, mener Aalbu.

Penger får skylda
Han tror forskjellen ligger i to forhold.

- Mens en fotballspiller kan gjemme seg bort på et lag, blir de fleste andre brutalt målt ut fra de resultatene man oppnår. Jeg savner at flere står frem og tar ansvar i fotballen.

- Dessuten er det én stor forskjell til mellom fotballspillere og andre idrettsutøvere. Mens en spiller kan begynne å tjene gode penger før han har prestert på banen, bare fordi han er et stort talent, er det slik i de fleste andre idretter at man først tjener noe når man har prestert. Da blir man også mer «sulten», mens mange fotballspillere tenker at det er bra å tjene penger uten å prestere og å yte. Dette er generelt, men gjelder også for spillere i Vålerenga, sier Aalbu, uten å ville si hvem han snakker om.

Vil veilede tidligere
Aalbu mener mye kan rettes med å gå inn og coache spillere tidligere enn det man gjør nå.

- Det verste man kan få er spillere som angrer på de valgene de har gjort når de er blitt gamle. Vi må starte tidligere, og fortelle dem hva som er viktig – mat, skole, trening, ja, hele livsstilen. Spillerne må også forstå at de må forsake en del ting for å bli toppidrettsutøvere.

Spillerne lar seg ikke provosere
Nettavisen pratet med to av Vålerenga-spillerne etter Jan-Erik Aalbus kommentarer onsdag. Ingen av dem lot seg provosere nevneverdig av sportslig leders utspill.

- Jeg er i alle fall enig i at man ikke blir noen bedre spiller av at man begynner å tjene penger før man har prestert.

- Når det gjelder det med innstillingen til spillerne er det blir nok litt feil å si det slik, men jeg er enig i at ikke alle spillere har like god innstilling til det de holder på med, forteller Kjetil Wæhler.


- Kan være flinkere å prioritere
Freddy dos Santos er mer usikker på sammenligningsgrunnlaget med andre idretter.

- Jeg har ikke drevete med andre idretter, så jeg kan ikke uttale meg om hvordan det er der. Men det er i alle fall helt klart at vi fotballspillere er mer vant til å komme til ferdiglagede opplegg, og at vi kanskje ikke ser de behovene vi har ved siden av like godt – det blir ikke så individuelt tilpasset opplegg for oss spillere.

- Når det gjelder selve utspillet til Aalbu virker det bastant. Han skjærer alle over en kam, men det er ingen tvil om at resultatene våre ikke var gode nok i fjor. Jeg synes selv ikke vi er dårlig trent, men kanskje kan vi være flinkere til å prioritere ting, mener dos Santos.

PS. Det var ikke bare spillerne som fikk refs i Aalbus 2007-oppsummering. Han tar også et oppgjør med de i og rundt klubben som prater for mye. Om den tunge perioden sist sommer skriver Aalbu at:

«Det verste er ikke våre supportere og media, men rett og slett at man blir konfrontert med at man ikke har tillit fra våre egne, og dette kommer fra altfor mange personer i media og andre kjente som er i jevnlig dialog med klubben.»

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere