*Nettavisen* Sport.

Aalesund - best uten ball

Foto: RUNE HAGEN / FOTOGRAFHAGEN.NO

Søren Åkeby (55) har begynt et hardkjør som skal gi resultater i Aalesund FK.

I fjor klarte Aalesund for første gang å beholde plassen i Tippeligaen, mye takket være trener Per Joar Hansen. Nå er imidlertid den tidligere RBK-sjefen borte, og rutinerte Søren Åkeby har tatt over ansvaret på Color Line Stadion.

Hard januar
Åkeby har rykte på seg for å være en trener som liker fysiske økter, spesielt i oppkjøringen til sesongen. Da svensken trente Djurgården (1999-2003) var spillerne så godt trent at de knapt tapte en andreomgang.

Les også: Tippeligalagenes treningskamper

- Jeg er helt overbevist om at det hadde noe med treningsmetoder å gjøre. De fleste som driver med dette, vet jo at kampene ofte avgjøres mot slutten. Vi trente enda hardere da jeg var i Djurgården. Treningsforholdene var ikke så gode i Stockholm da, og her i Aalesund har vi jo en flott kunstgressbane som alltid er spillbar. Man må hele tiden justere treningene etter forhold og fasiliteter, sier Åkeby til Nettavisen.

Nå skal Aalesund bære fruktene av en hard januar måned.

- Ja, vi kjører mye fysikk i januar. Det er viktig å være godt forberedt før de første treningskampene. Det er også derfor vi ikke har kamper denne måneden. Vi vil unngå skader. Risikoen for skader er langt større om du begynner tidlig med treningskamper, sier svensken.

Lang sesong
AaFK trener nå ren spilling to ganger i uken, fysikk (styrke og løping) tre ganger i uken, mens resterende trening går til sprint og balløvelser. En egen fysioterapeut er ansatt for å kjøre hardtreningene, og bakkeløp med fire minutts intervaller er spesielt populært.

- Det er mulig man synes jeg driver hardt, men samtidig synes jeg også fotballspillere skal være fysisk klare for en lang sesong, sier 55-åringen, og peker igjen på forminsket risiko for skade.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Selv om det gjør treningen lettere i vintermåneden, er ikke Åkeby uhyre begeistret for kunstgresset på Color Line Stadion.

- I utgangspunktet synes jeg fotball skal spilles på ekte gress. Med de værforholdene vi har her, er imidlertid kunstgress eneste mulighet, og det aksepterer vi. Ja, vi skal til og med dra nytte av det når serien begynner, sier den erfarne treneren.

Ingen syting
Spillerne har også merket seg hardkjøret, men syter ikke av den grunn.

- Den nye treneren virker veldig lovende. Vi trener ganske hardt, det blir lange dager og det er tøft, sier angriper Tor Hogne Aarøy.

- Er opplegget annerledes enn det dere hadde under Per Joar Hansen?

- Prinsippene er mye av det samme vi har hatt tidligere, men både mengden og lengden er mer omfattende.

- Hvordan tar spillerne det?

- Det er klart man er nede i kjelleren. Likevel virker det som alle tar det ganske fint. Man savner alltid mer ballspill, men alle er inneforstått med at denne treningen må til.

Aarøy får støtte av lagkompis Amund Skiri:

- Det er hardt, men ikke umenneskelig, sier forsvareren, før han fortsetter:

- I fjor var det mange som peste oss på at vi virket for dårlig trent i andre omgang. Vi håper det skal ordne seg i år.

Høyere ambisjoner
Med mer hardtrening har også ambisjonene i Tippeligaen fått seg et løft.

- Vi ser oppover på tabellen i år, etter at vi klarte oss i fjor. Nå må målet være å etablere oss, slår Aarøy fast.

Den ferske treneren er også optimist før sesongstarten.

- Jeg synes vi har et interessant lag, med en fin blanding av unge og etablerte. I år skal vi etablere oss i Tippeligaen og stå for vårt eget spill. Det er viktig for selvtilliten at spillet fungerer, spesielt hjemme.

Én ting er i hvert fall sikkert:

- Vi skal ikke tape noen kamper fordi vi er for dårlig trent, i hvert fall, avslutter Åkeby.

PS. Aalesund møter Skarbøvik i sin første treningskamp, fredag 1. februar.

Les flere nyheter på Nettavisens sportsseksjon!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag