*Nettavisen* Sport.

Aambø: - Jeg blir ikke presset ut

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

- Jeg har selv tatt valget uavhengig av fortiden, sier den avtroppende Olympiatopp-sjefen.

17.09.13 17:38

– Jeg har vært privilegert som har fått være her i så lang tid og i så mange ulike roller, sier Jarle Aambø (53).

Mandag overlot han sjefsansvaret for Olympiatoppen til Tore Øvrebø. Selv om han fortsatt er ansatt i Olympiatoppen, er på mange måter et langt liv i den desiderte, aktive toppidretten over.

I over 25 år har han vært fast inventar på Toppidrettssenteret, først da han var alpinsjef og siden da han tiltrådte som toppidrettssjef i 2004.

– Jeg var heldig og hadde en fantastisk sjef i Bjørge Stensbøl. Han ga meg ansvar og tillit og til sist mulighet til å bli sjef. For meg har det vært fantastisk utviklende. Det er sjelden du finner et sted med en slik opphopning av dedikerte mennesker.

– Hvordan blir det å forlate noe slikt?

– Det blir litt rart, men samtidig går jeg ikke over i en helt ny verden. Jeg føler ikke at det blir noe kjempesprang over i den nye jobben. Men det er klart du merker at et slikt ansvar slipper, kanskje i større grad enn når du tar det samme ansvaret, sier Aambø til NTB.

I den nye jobben skal han fortsatt drive med prestasjonsutvikling, nå på tvers av ulike samfunnsaktører innen toppidrett, kultur, næringsliv og forskning.

- Ikke presset ut
Det er enkelte som hevder at Aambø har vært en mer usynlig sjef enn Stensbøl var. Det er han ikke enig i.

– Jeg føler ikke at vi har vært så forskjellige. Vi har begge kunnet bruke noe av vår bakgrunn i jobben som toppidrettssjef. Det samme gjelder for Tore (Øvrebø) nå. Han kan bruke av sin erfaring.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt

Enkelte har også hevdet at Aambø ble presset ut av jobben etter en årelang kamp med generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund.

– Jeg har selv tatt valget uavhengig av fortiden. Jeg ønsket å gjøre noe nytt framover. Det var gjennomført høringer og prosesser, og styret har gjort sine vedtak. Det føltes naturlig at det ble slutt nå, jeg har vært med lenge. Det er bare naturlig at folk er opptatt av hvordan denne rollen har vært. Det må vi leve med. Olympiatoppen er en maktfaktor, og oppmerksomhet er en naturlig del av det. Det må du forstå når du går inn i en slik rolle som jeg har hatt.

Prosessenes mann
– Hva mener du er det viktigste du har bidratt med i løpet av din tid?

– Det er helheten jeg sitter igjen med som det mest lærerike og inspirerende. Gull og høydepunkter er selvsagt viktig for oss også, men for meg er den faglige prosessen som settes i gang for den treningsmessige framgangen det som gir et løft og utvikling. Da kjenner jeg at jobben gir meg noe mer enn vanlig. Jeg liker godt å være ute i felten og inne i treningsrommene. Da kan du få følelsen av «nå skjer det noe her». Slike øyeblikk kan sitte lenge i. Det går helt tilbake til alpintida. Ledelse er å legge til rette for og initiere slike prosesser.

– Da blir det kanskje litt naivt å spørre om det største enkeltøyeblikket du har vært med på?

– Du husker selvsagt de store øyeblikkene, og dem har det vært svært mange av. Finn Christian Jagges slalåmgull i OL i Albertville i 1992 var et slikt. Da var jeg involvert som trener.

– I Tvedt-rapporten blir Olympiatoppen kritisert for å ha for lite konkretiserte mål og medaljemål?

– Det sa vi mye om i vår høringsuttalelse. Jeg tror det er lurt å være prosessorientert. Det skaper utvikling og de beste resultatene.

Begrepet «prosessen» forsvinner neppe, selv om Aambø går over til nye arbeidsoppgaver. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.