Med tre kamper igjen av sesongen har AC Milan alt i egne hender i jakten på deres første scudetto på elleve år. De ligger ett poeng bak byrival Inter Milan, men har en kamp til gode.

De møter Hellas Verona, Atalanta og Sassuolo i de tre siste kampene. Hvis de tar syv poeng på de tre kampene vil de være seriemestere for første gang på elleve år - ettersom de vil slå Inter på innbyrdes oppgjør dersom lagene ender på like mange poeng.

Rolf-Otto Eriksen, som i flere år har kommentert Serie A for Viasat, tror begge lagene fortsatt har mulighet til å hente hjem trofeet.

LES OGSÅ: Profilen røper jobbing i kulissene: - Jeg har en som følger ekstra med

- Det er vanskelig å si. Hverken AC Milan eller Inter er suverent best i ligaen, og de er ganske jevngode. Ingenting tyder på at det ikke kommer til å bli jevnt hele veien inn, men AC Milan har en liten fordel poengmessig. Sånn som det ser ut nå, så tror jeg det blir en etterlengtet scudetto til Rossoneri, uttalte Eriksen til Nettavisen.

- En gigantisk opptur

Eriksen tror at et ligagull vil smake enda bedre for AC Milan enn for Inter. Han begrunner det med at Inter allerede har fått smaken på det etter triumfen i fjor, mens AC Milan-fansen har ventet elleve år på at klubben deres skal løfte trofeet.

- Det står mest på spill for AC Milan. Det ville vært en gigantisk opptur hvis de klarer å vinne tittelen, men det vil nok være dobbeltdeilig hvis det gjorde det rett foran byrival Inter, uttalte Eriksen til Nettavisen.

AC Milan har de siste årene jobbet seg tilbake mot toppen av den italienske fotballen, men de har ikke oppnådd status som en virkelig toppklubb helt enda. Det ble tydeliggjort da Gianluigi Donnarumma valgte å dra til PSG i sommer, og ved at stjernespiller Franck Kessie har signert en kontrakt som gjør han til Barcelona-spiller til neste år.

LES OGSÅ: Kyniske Everton sikret tre livsviktige poeng i nedrykksstriden: - De manipulerer Chelsea

Årets toppscorer for AC Milan, Rafael Leao, har blitt ryktet vekk fra klubben gjennom hele våren - og et Serie A-trofé kan være akkurat det klubben trenger for å holde på toppspillerne sine.

- For en klubb som har vunnet så mye som de har så tror jeg at de vil komme seg tilbake uansett, men det vil utvilsomt gi en vitamininnsprøytning å vinne en så gjev tittel. Å vinne Coppa Italia er en ting, men dette er seriegullet. Det er pastaen. Det er det som virkelig teller. Spesielt for en tradisjonsrik klubb som AC Milan, sier Eriksen.

Tviler på at vi ser et maktskifte

At de to Milano-klubbene kjemper om tittelen er noe vi ikke har vært vant med å se på lang tid. Begge klubbene har opplevd dårlige perioder etter at de dominerte den italienske fotballen fra 2003-2011.

I Milano-klubbenes fravær plukket Juventus opp hansken, og vant ni strake titler. Eriksen tviler på at Juventus ikke vil melde seg på igjen i tittelkampen i årene som kommer.

- Nei, jeg kan ikke helt tro at det vil komme et maktskifte nå. Juventus opplever, som det nesten alltid blir etter en lang periode med dominans, en periode med nedtur. Dette er et kjent fenomen som nå har nådd Juventus, uttalte Eriksen til Nettavisen.

Til tross for at Juventus har brukt store summer på å signere nye spillere - senest da de hentet Dusan Vlahovic fra Fiorentina for over 700 millioner kroner - mener Eriksen at Juventus trenger flere forsterkninger for å kunne utfordre for tittelen.

LES OGSÅ: Molde cupmester etter straffescoring mot Glimt

- Klubben trenger å bygges opp igjen, og er det en ting Juventus kan så er det å bygge et konkurransedyktig lag. Jeg tviler sterkt på at vi nå går inn i en gullalder for Milano, og at flaggskipet til Torino vil synke.

Juventus bygget mye av suksessen sin på defensiv soliditet, med Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci i midtforsvaret. Duoen er nå henholdsvis 37 og 35 år, og Juventus må forberede seg på en tid hvor de ikke lenger spiller.

Langt bak i europeisk målestokk

- Hverken Inter eller AC Milan er lag helt i det europeiske toppsjiktet. Det er alltid spennende å følge med på Serie A, men sammenlignet med europeisk toppnivå så er ikke kvaliteten helt der oppe, uttaler Eriksen til Nettavisen.

Eriksen hevder videre at den italienske ligaen ikke lenger er det den en gang var, og at den har havnet langt bak England og Tyskland i kvalitet.

- Italiensk fotball er soleklart bak England og Tyskland. På den ene siden så er det bra at spenningen varer og Juventus ikke vinner hvert år, men da har man heller ikke det ene laget som er klart best og kan trekke de andre med seg.

Tre italienske lag var med i årets Champions League, men alle er blitt slått ut. AC Milan røyk ut i gruppespillet, mens Inter og Juventus tapte mot henholdsvis Liverpool og Villareal i åttendelsfinalen.

LES OGSÅ: Eksperten kom med klar melding. Minutter senere svarte Ødegaard & Co på tiltale

De siste elleve sesongene har et italiensk lag kun vært i finalen i Champions League to ganger - da Juventus tapte mot Barcelona i 2015 og mot Real Madrid i 2017.

- Den nedadgående kurven til Serie A har pågått i lengre tid. Det er lenge siden de italienske klubbene var best i Europa. Mange mener at ligaen er akterutseilt og at de ligger langt bak i utviklingen av egne talenter. Jeg mener at Serie A har kommet litt i gang med fornyelsen, men fortsatt mangler mye for å ta igjen Premier League og Bundesliga, sier Eriksen.