*Nettavisen* Sport.

Advarer Bjørgen mot Smigun

Sveriges norske langrennssjef Inge Bråten lover at Marit Bjørgen skal få konkurranse i vinter – både fra svenske jenter og ikke minst Kristina Smigun.

31.08.05 14:40

Sist vinter var Marit Bjørgen helt suveren i internasjonalt kvinnelangrenn. I år skal hun få slite, garanterer den svenske landslagssjefen.

Onsdag kom Inge Bråten hjem til Norge etter ti dager på treningsleir i Ramsau med den svenske langrennseliten. Med på samlingen var også estiske Kristina Smigun. Hun viste at formen er i rute et knapt halvår før OL i Torino.

- Jeg tror nok Marit Bjørgen skal få merke at Smigun er i sporet – også etter jul. Smigun er jo alltid i god form på forsesongen, sier Bråten, som understreker at han ikke har noen som helst intensjon om å hjelpe Smigun i konkurransen mot norske – eller svenske – langrennsjenter.

- Hun er med for å sette standarden for våre jenter. Men jeg tror også Kristina var fornøyd med utbyttet. Det kan godt hende hun blir med oss på flere samlinger, sier Bråten.

Syk Öhrstig kan vinne
Han lover at også svenske jenter skal bite fra seg til vinteren – selv om sprintverdensmesteren fra Oberstdorf i februar, Emelie Öhrstig, har fått sommertreningen ødelagt av sykdom.

- Hun får riktig medisinering nå, og kan fort gå bort og vinne i OL også. Jeg er ikke sikker på at hun er svekket i det hele tatt. En sprint er bare 1500 meter, og da er ikke treningsgrunnlaget like viktig. Tvert imot kan det kanskje slå positivt ut med en rolig sommer, selv om jeg selvfølgelig ikke ønsker at jenta skal være sjuk.

Inge Bråten har også tro på de svenske langrennsgutta – selv om svenske medier har levert nedslående rapporter om stjernene Per Elofsson og Mathias Fredriksson.

Ikke bekymret
- Skal jeg være helt ærlig så føler jeg meg ikke et dugg bedre enn tidligere. Det er veldig frustrerende. Med en gang jeg øker treningsdosene blir det vanskelig, sier Elofsson til Aftonbladet.

- Jeg vet ikke om jeg noen sinne har hatt så dårlig trening i juni og juli som i år. Jeg har ikke i det hele tatt fått den kvaliteten som jeg hadde ønsket, sier Fredriksson til Expressen.

Det bekymrer ikke Bråten.

- Per kan være hundre prosent klar i løpet av fjorten dager. Men det kan også hende han trenger hele denne sesongen på å komme tilbake. Det er han forberedt på. Mathias er frisk og rask. Det er ingenting som tilsier at han ikke skal være i toppform til OL, sier Bråten, som i det hele tatt er optimist.

- Vi har 14 løpere på lag. Jeg tror 13 av dem kan være med og kjempe helt i toppen i OL. Og da snakker jeg om poengplass.

Forandret kulturen
- Hva har du gjort siden du overtok treneransvaret i april?

- Først og fremst har jeg fått på plass det støtteapparatet som jeg ønsker, medisinsk, smøringsmessig og på trenersiden. I tillegg har jeg forandret litt på kulturen i laget. Vi må være mer sammen og hjelpe hverandre. De siste årene har de ikke vært flinke nok med den sosiale biten i Sverige.

Bråten har også innført mer trening i høyden.

Formsvak Alsgaard
Dessuten har svenskenes norske redningsmann dratt inn Thomas Alsgaard som teknikktrener. Den tidligere skikongen var med på deler av samlingen i Ramsau.

- Thomas bidrar med helheten i teknikken og er fin for miljøet. Det har fungert veldig bra hittil.

- Og hvordan er formen hans?

- Hehe, han var bedre på den første samlingen. Vi kjørte noen intervalldrag i Ramsau, og da ble Thomas slått av så å si samtlige. Nå regner jeg med han legger seg i hardtrening.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.