*Nettavisen* Sport.

Advarer mot norsk propaganda i Sotsji

Foto: REUTERS / Alexander Demianchuk

- Usmakelig å holde på sånn i et land hvor såkalt homopropaganda er forbudt.

28.01.14 14:50

«Norske idrettstopper og politikere reiser til Sotsji for å reklamere for Oslo-OL, sammen med Oslo 2022», skriver Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i en pressemelding tirsdag.

Den norske deltakelsen setter sinnet i kok hos organisasjonen.

- Jeg får en vond smak i munnen når jeg tenker på at norske idrettstopper og politikere reiser til Sotsji for å drive norsk propaganda, i et land hvor det er forbudt å drive såkalt homopropaganda.

Det sier Bård Nylund, som er leder for LLH.

PR fra «Norway House»
Nylund mener det er helt greit at idrettsutøvere reiser til Russland for å konkurrere, men han har en helt annen formening når det gjelder politikerenes rolle under OL.

- Jeg mener at alle offisielle delegater har et ansvar for å ta avstand fra grove menneskerettighetsbrudd. Spesielt politikere og idrettstopper, sier Nylund.

Han mener det er forkastelig at Oslo 2022 vil drive det LLH kaller aktiv PR fra «Norway House», med støtte fra Norges Idrettsforbund og IOC-topp Gerhard Heiberg. Og han reagerer kraftig på at kulturminister Thorhild Widvey ikke roper et kraftig varsku.

- Jeg synes det er urovekkende når hennes reaksjon på den svenske idrettsministerens standpunkt, er å si at «slik vil ikke vi fremstå». Da er spørsmålet egentlig hvordan vi vil fremstå, og det jeg ser er norsk propaganda, sier Nylund.

- Skal ikke drive propaganda
Nå utfordrer han Thorild Widvey til å ta et klarere standpunkt.

Widvey påpeker imidlertid overfor Nettavisen at hun på ingen måte er tilstede for å drive propaganda for Oslo-OL.

- Regjeringen har ikke tatt stilling til søknaden om statsgaranti for Oslo 2022, så jeg kommer selvfølgelig ikke til å bruke min tilstedeværelse til å drive propaganda for den norske søknaden, skriver kulturministeren i en e-post til Nettavisen.

Hun legger til at hun også langt ifra ignorerer problemstillingen om menneskerettighetsbrudd.

- Den norske deltakelsen er på ingen måte en legitimering av menneskerettighetsbrudd. Menneskerettigheter er tema på alle bilaterale møter med Russland. Jeg skal møte den russiske idrettsministeren på en mottakelse før åpningsseremonien, og menneskerettigheter er et tema jeg vil ta opp i samtalene med ham.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Anti-propagandalovene i Russland forbyr positiv og nøytral omtale av homofili. Det gjør det umulig for homofile å åpent stå frem og markere seg i kampen for rettigheter», skriver LLH videre i pressemeldingen.

- Konsekvensen er en farlig holdningsendring i Russland, som svekker rettsvernet til en sårbar gruppe som utsettes for vold og diskriminering. Vi ser også at flere land nå følger Putins linje, så Putins propaganda virker, supplerer Nylund.

- Spørsmålet er da om vårt svar er å drive norsk OL propaganda.

Forstår frustrasjonen
Til tross for at Widvey ikke reiser til Sotsji for å drive med propaganda for Oslo-OL, forstår hun godt at Nylund og LLH er frustrerte.

- Jeg forstår at de homofiles organisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner reagerer på situasjonen for de homofile i Russland, sier Widvey.

I et ledd for å skape bevissthet om problemet her hjemme, vil LLH tirsdag arrangere en alternativ åpningsseremoni på Youngstorget klokken 17.00. Seremonien vil inneholdedans, musikk og tradisjonell innmarsj, samt politiske appeller.

- Både kulturministeren og idrettspresidenten er selvsagt invitert til å være med på markeringen, som klart tar avstand til de menneskerettighetsbrudd homofile utsettes for i Russland, sier Bård Nylund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.