Gå til sidens hovedinnhold

Advarte TV 2-ansatte før OL

Russland-ekspert mener nordmenn bør holde seg unna to ting i Sotsji.

SOTSJI (Nettavisen): Mandag ankom store deler av det norske pressekorpset den russiske OL-byen Sotsji. Som vanlig når nordmenn er på tur utenlands, kan det være i fleres interesse å kose seg med en halvliter eller to når man er ute på restaurant og spiser.

Men etter det Nettavisen får opplyst, har rettighetshaver TV 2 gjort det klart for sine ansatte at OL-turen krever måtehold.

Alkohol og prostitusjon
Ifølge våre opplysninger har TV 2s ansatte fått klar beskjed om at de bør holde seg unna inntak av alkohol mens de er i nærheten av offentlig sted.

Prosjektleder Christine Espeland bekrefter overfor Nettavisen at TV 2-folkene er gjort bevisste på farene ved å innta alkohol i Russland under OL.

- Vi hadde et dagsseminar med alle reisende før OL startet. Der holdt den garvede Russland-reporteren Øystein Bogen et innlegg, og der nevnte han alkohol og prostitusjon som to farlige områder. Å drikke seg full her, kan medføre farlige situasjoner. Det ble sagt spesielt at i Russland kan du komme i trøbbel hvis du drikker for mye, og ikke sett deg i en sånn situasjon, har vi sagt. Utover det, henstiller vi TV 2s folk om å bruke sunn fornuft, bekrefter Espeland overfor Nettavisen.

TV 2s Russland-ekspert Øystein Bogen forteller at hans formaning om måtehold handler om at TV 2s journalister skal ha best mulige forutsetninger til å gjøre gode valg i enhver situasjon.

- Det gikk på det at man skal være i stand til å vurdere sine omgivelser på en fornuftig måte her borte. Det gjelder både med tanke på arrangøren, lokale myndigheter og politiet. Men det gjelder også det som har blitt sagt om en mulig terrortrussel mot Sotsji. Jo mer bevisst man er om sine egne omgivelser, jo bedre med tanke på sin egen sikkerhet, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Dårlige erfaringer
Bogen forteller til Nettavisen at innlegget han holdt for TV 2s OL-journalister er basert på hans erfaringer fra Russland som TV 2-korrespondent.

- De har ikke vært så gode i det siste. Basert på det, var noen av mine råd at de måtte vise ekstra varsomhet både når det gjaldt all elektronisk kommunikasjon og alle mulige konfrontasjoner de kom til å ha med alle mulige lokale myndigheter. Jeg mener at russisk politi er en større trussel for tilreisende som kommer hit, enn mulig kriminalitet, sier han til Nettavisen.

- Hvorfor det?

- Det er etter hvert ikke bare vi fra TV 2 som har vært utsatt for vedvarende og kraftig trakassering når vi har forsøkt å avdekke kritikkverdige forhold ved OL. Det er nå også mange internasjonale kanaler som har blitt en del av den klubben, blant annet BBC, tysk TV og tsjekkisk TV etter det vi har fått opplyst, forteller Bogen.

- Her i Sotsji ønsker myndighetene at alt skal fremstå så bra som mulig og de vil absolutt ikke akseptere at kritiske røster blir hørt, fortsetter han.

- Hva er førsteinntrykket ditt av Sotsji etter at du kom tilbake?

- Mitt inntrykk er at det er ganske kaotisk. Vi får håpe på de få dagene som er igjen før OL-ilden tennes at alt det organisatoriske faller på plass. Jeg må også legge til at jeg synes det er gledelig denne gangen at jeg ved flere anledninger har sett politifolk smile. Det er fremskritt sammenlignet med hva jeg har opplevd tidligere, forteller han.

Jernring rundt OL-byen
- Føler du deg trygg når du ser hvordan vakthold og sikkerhetskontroller er her nå. Synes du det er bra nok?

- Inntrykket av at det er lagt en jernring rundt hele området, er forsterket. Samtidig er jeg mer usikker på hvor effektivt vaktholdet inne på OL-området er. Det er jeg mer usikker på. Det er veldig mange mennesker som er i sving, men om de har fullmakter til å handle effektivt hvis en krise skulle oppstå, det er jeg usikker på, innrømmer han.

- Hver politimann har ansvaret for den kvadratmeteren han står på, er inntrykket så langt. Jeg tror de har liten kunnskap om helheten og det tror jeg er negativt med tanke på sikkerheten, sier Bogen avslutningsvis.

OL går av stabelen fra 7. til 24. februar. Nettavisen er til stede i Sotsji og kommer tilbake med flere saker fra OL-byen.

Kommentarer til denne saken