*Nettavisen* Sport.

«Æ e i knaillform!»

Foto: (FOTO: JON EEG/SCANPIX)

Petter Northug har bare én bekymring seks dager før VM-debuten.

19.02.07 10:00

- Akkurat nå er det bare én ting som er negativt, og det er at det er så lenge til VM starter. Jeg er dritlei av å vente. For min del kunne VM ha begynt i dag, sier Petter Northug.

Da Nettavisen snakket med et av de største norske VM-håpene fredag ettermiddag, hadde han akkurat gjort unna generalprøven i kinesiske Changchun. Det gikk over all forventning. Northug gikk karrierens beste intervallstart. Han ledet midtveis men endte som nummer fem.

Fikk svi for rykk
Selv mener han det nesten var et vinnerløp.

- Jeg var veldig pigg og åpnet hardt. Men ut på den andre runden fikk jeg Alexandre Rousselet i ryggen. Jeg ville ikke drasse på han, så jeg rykket i fra. Det skulle jeg kanskje ikke ha gjort, for jeg fikk det litt mot slutten av løpet, forklarer Northug.

Oppsummeringen er uansett entydig:

- Jeg er i knallform! Jeg bare sprudler av energi. Og framover mot VM kommer jeg til å samle enda mer overskudd. Så dette blir helt topp, konstaterer en selvsikker 21-åring.

Sover på kommando
Han mener han kan kjempe om medaljer både individuelt og i stafettene i Sapporo.

- Når jeg er 15 sekunder unna pallen her, ser jeg ikke noen grunn til at jeg ikke skal kunne kjempe om pallen i VM også, sier Northug.

Tidsakklimatiseringen har også gått smertefritt – som ventet.

- Søvn har aldri vært noe problem for meg. Jeg har litt rar døgnrytme ellers også, og sover på kommando. Ikke noe problem, sier førsteårssenioren.

100 filmer
Dagene fram mot VM-alvoret starer i Sapporo skal han slå i hjel med rolig trening, avslapping og filmer.

- Jeg har med meg en ekstern harddisk med filmer. Minst hundre stykker. Det trengs, konstaterer Northug.

Underveis plukker han opp noen tips fra romkompisen Tore Ruud Hofstad.

- Vi har jo vært samboere helt siden vi reiste til Livigno rett etter NM. Vi har delt rom i nesten en måned. Og det er faktisk veldig nyttig for meg. Tore er en rutinert luring som jeg lærer mye av.

Hofstad er sjefen
- Hva da?

- For eksempel hvor viktig det er å ha rutiner på ting. Jeg er ikke så flink til det. Det er veldig greit å ha funnet fram alt du trenger til trening eller konkurranse i god tid før du trenger det. Når bunken ligger der klar, sparer du deg for en del stress.

- Så når dere er på tur, er det Tore som er sjefen?

- Utenfor konkurranse og trening, er det han som er sjefen. Men når vi har på oss ski, prøver jeg å være sjefen. Han skal i hvert fall ikke få noe gratis i VM.

Går for gull
Det skal heller ingen andre få. Mannen med seks gull fra junior-VM har nemlig ambisjoner om å fortsette gullgravinga i de voksnes rekker.

Første distanse for Northug er fredagens lagsprint. Der går han sammen med Tor Arne Hetland, og hvis noen skulle ha vært i tvil:

- Vi går for gull!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.