*Nettavisen* Sport.

Ærlig talt, brødrene Stake!

Foto: Atle Smenes (www.procycling.no)

- Hva er det rareste dere har opplevd på en sykkel?

30.05.11 14:39

Tvillingene Øystein og Vegard Stake Laengen. Den ene sykler for Plussbank Cervélo, den andre for Joker Merida.

Det hører med til historien at Vegard ba på sine knær for å få tvillingbroren over til Joker for noen sesonger siden. Foran 2011-sesongen ble det et nytt familiedrama, da Thor Hushovd selv forsøkte å gjenforene brødreparet i det sørlandsbaserte laget.

Men fremdeles må mamma vaske sykkeltrøyer med forskjellige sponsormerker på i familiens hus i Asker.

Hvilket lag er Norges beste sykkellag?

- Det er oss, sier Team Sparebanken Vest i sin markedsføring.

- Det er oss, sier folkene i og rundt Team Joker Merida.

- Det er oss, skrev Plussbank Cervélo i en pressemelding før sesongen.

Vi spurte guttene om det samme, og åtte andre utfordrende spørsmål, i den store tvillingduellen i forkant av Glava Tour of Norway:

1: Hvorfor er ditt lag Norges beste?

Vegard: - Det er fordi vi har levert fleste proffer og fordi vi har en stor stamme med ryttere. Vi har ryttere med forskjellig kompetanse og en rekke sterke sider. Det er rett og slett et godt sammensatt lag. Det er vi som har de beste resultatene, som om Sparebanken Vest var høyt oppe i fjor, og litt foran dersom man måler det i UCI-poeng. De får drahjelp av et svensk brødrepar og spesielt Michael Stevensson. Men det beste rene, norske laget, er Joker. Vi har et godt støtteapparat og et godt opplegg rundt oss.

Øystein: - Har vi sagt at vi er best den siste tiden? Jeg skal være enig i at Joker Merida har vært det beste laget hittil i år. Vi har i hvert fått et ganske godt opplegg rundt vårt eget lag nå. Atle Kvålsvoll har gode kontakter som sportsdirektør. Vi kjører den del gode ritt denne sesongen, og jeg synes opplegget rundt laget er bra.

2. Hvis du ikke hadde vært syklist, hvilken karriere hadde du satset mot da?

Vegard: - Da hadde jeg vel tatt meg en utdannelse innenfor ingeniørfag eller økonomi, og satset på en karriere der. Nå har jeg satset alt på å bli syklist, og har ingen annen utdannelse etter endt videregående skole.

Øystein: - Jeg har ikke tenkt så mye på det. Det måtte vel blitt å studere videre først. Hvis jeg skulle ha studert noe, hadde det nok blitt jus.

3. Hvis du får velge de en fri egenskap fra en av lagkameratene dine, hva hadde du tatt?

Vegard: - Da ville jeg vel egentlig ha tatt spurten til Mats Lohne (sprinter hos Joker Merida, vår anm.). Det hadde vært temmelig rått! Det hadde gjort meg ganske komplett som rytter, også.

Øystein: - Jeg ville blitt enda bedre til å klatre. Bjørn Tore Hoem og Lorents Ola Aasvold er de to som klatrer best på laget vårt, så du måtte jeg ha valgt en av dem.

4. Hva slags TV-konsept kunne du definitivt ikke vært med på, og hvorfor?

Vegard: - Jeg kunne ikke sett meg selv på realityshow generelt sett. Jeg kunne aldri funnet på å melde meg på Paradise Hotel, for eksempel. Det er så langt fra min stil som det er mulig å komme.

Øystein: - Jeg tror ikke jeg kunne ha vært med på noe reality-TV. I hvert fall ikke Paradise Hotel. Jeg er ikke helt typen til det.

5. Hvem bør/bør ikke styre Norge etter neste stortingsvalg i 2013?

Vegard: - Jeg har ingen veldig sterk formening om det. Jeg følger litt med på politikk via mediene, men jeg er ikke så veldig engasjert. Hvem som ikke bør styre? Jeg er ikke så veldig glad i SV og de sosialistiske partiene. Jeg er nok litt mer mot Høyre.

Øystein: - Jeg har ikke tenkt så mye på det. Jeg har stemt Høyre før, men det er ingen spesielt god grunn til det. Men jeg står i hvert fall mer inn for den politikken, enn for eksempel den SV fører.

6. Hva var det sprøeste du gjorde i russetida?

Vegard: - Jeg fikk egentlig ikke noe tid til russetiden. Jeg var opptatt med å sykle og gjøre ferdig skolen. Jeg hadde en russebukse, men jeg ga meg allerede der. Man kan kanskje angre litt på det i ettertid, men det var lite tid til det. Jeg satset på sykling og spesielt terrengsykling i stedet. Det var innsatsen under Ringerike Grand Prix det året som gjorde at Trek-Adecco og siden Joker plukket meg opp. Jeg var inne på Joker-laget høsten etter russefeiring og fikk kjøre VM på landeveien, selv om jeg ikke deltok ikke NM eller EM. Så da var det kanskje lurt å droppe russefeiringen, likevel?

Øystein: - Jeg var ikke russ. Jeg og broderen skulle delta i Ringerike GP det året, så det var nok med det og studiene.

8. Hva er det rareste du har opplevd på sykkelen?

Vegard: - Det rareste jeg har sett på en sykkel, hendte nok da jeg kjørte et etappeløp i Italia (Giro del Friuli, vår anm.) i fjor. Der var det en italiensk rytter som plutselig dro fram en røyk opp fra lomma. Han stakk sigaretten opp til en på motorsykkel og fikk fyr på det. Det hele skjedde under en minnemarkering, så det var egentlig ganske respektløst. Han satt plutselig midt i feltet og røyket. Det er det rareste jeg har sett noen gang mens jeg har vært ute og syklet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

GUTTEN I RØYKEN: Vegard Stake Laengen gjorde store øyne under fjorårets Giro del Friuli. Foto: Atle Smenes (www.procycling.no)

Øystein: - Da vi var på Mallorca et år, så vi noen som kom ut fra skogen med kamera og greier. Det var noen damer med som var litt vel leddkledte. Ja, det gikk uten noe særlig klær på seg. Dette skjedde rett nedenfor militærleiren, og det var broderen, Jan-Fredrik Grue (tidligere Team Sparebanken Vest) og meg som så det.

9. Hvilket ritt har du mest lyst til å vinne i løpet av karrieren og hvorfor?

Vegard: - Jeg ser for meg et løp som er kupert eller som i hvert fall inneholder mye klatring. Alle snakker om Tour de France, men det er kanskje litt tungt å drømme om det. Å vinne et ukes etappeløp, som for eksempel Tour de Suisse, hadde vært stort. Det jeg kanskje setter aller høyest er en etappeseier fra enten Tour de France eller Giro d’Italia.

Øystein: - Hvis jeg får muligheten til å kjøre som proff etter hvert, så setter jeg nok en seier i Paris-Roubaix høyest. Men jeg føler ligger ekstremt langt unna det nivået, akkurat nå.

10. Hvem vinner Tour of Norway sammenlagt og hvem vinner poengtrøya?

Vegard: - Jeg tipper Christer Rake sammenlagt. Det er fristende å tippe at samme mann som vant poengtrøya under Ringerike Grand Prix, tar den i år også. Jeg sier Øystein (Stake Laengen), jeg da.

Øystein: - Christer Rake begynner å bli i god form. En del av avslutningene kan nok passe ham godt, så jeg sier han. Poengtrøya er langt mer åpen. Det kommer litt an på hvem som havner i brudd, så det er neste umulig å tippe. Endura Racing kan fort komme med en god rytter til den oppgaven. Det er flere på laget som er sterke, så jeg tipper en av dem.

Denne saken har også blitt publisert i Glava Tour of Norways rittavis som er distribuert til husstandene i rittets nedslagsfelt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.