*Nettavisen* Sport.

Afrika-favoritter i krise

Foto: Reuters/Scanpix

Nigeria, Senegal og Sør-Afrika er blant lagene som kan ryke ut av afrikamesterskapet denne uka. Til glede for flere Premier League-lag.

Hele 19 spillere i Premier League-klubber står i fare for å ryke ut av gruppespillet i afrikamesterskapet.

Ghana og Guinea gikk videre fra gruppe A, mens Marokko og Namibia ble slått ut. Tirsdag spiller lagene i gruppe B tredje og siste innledende runde.

Nøkkelmenn i Everton
Det er vel ikke sikkert at alle i Everton håper at klubbens to nigerianere får en positiv opplevelse i tirsdagens kamp mot Benin. Både Joseph Yobo og Yakubu Aiyegbeni er viktige brikker i laget til David Moyes og Evertons manager har neppe noe imot å få begge tilbake allerede denne uka.

Afrikamesterskapet avsluttes ikke før 10. februar, og Nigeria var blant favorittene til å vinne hele turneringen, så det vil være en positiv overraskelse for merseysideklubben om de skulle ryke ut allerede nå.

Everton er for øvrig ikke det eneste laget i Premier League som vil glede seg over dette. Chelsea har John Obi Mikel, Portsmouth har spissduoen John Utaka og Nwankwo Kanu, Sunderland har Dickson Etuhu og Newcastle har Obafemi Martins i den nigerianske troppen.

Nigeria trenger hjelp
Nigeria står med ett poeng og null scorede mål etter to kamper og ligger på tredjeplass i gruppe B, tre poeng bak Mali på andreplass. Nigeria er dermed avhengig av at Elfenbenskysten slår Mali samtidig som de selv slår Benin og i tillegg ender opp med en bedre målforskjell enn Mali.

Onsdag kan Kamerun ryke ut. I deres tropp finner man tre spillere i Premier League; Andre Bikey i Reading, Alexandre Song i Arsenal og Geremi Nijtap i Newcastle. Kamerun ligger à poeng med Zambia etter to runder, tre poeng bak topplaget Egypt.

Sør-Afrika møter Senegal
Hvis Tunisia og Angola spiller uavgjort torsdag, ryker både Sør-Afrika og Senegal ut. Det vil frigjøre hele ni spillere i Premier League. Steven Pienaar er blitt en viktig mann for Everton, mens Bolton savner El Hadji Diouf og Portsmouth gjerne vil ha Papa Bouba Diop tilbake.

Newcastle har to spillere i den senegalesiske troppen; Abdoulaye Diagne-Faye og Habib Beye, mens West Ham kan få tilbake Henri Camara og Fulham kan få tilbake Diomansy Kamara.

For full oversikt over afrikamesterskapet - klikk her (ekstern lenke)

For full oversikt over sportsnyhetene - klikk her!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag