*Nettavisen* Sport.

Afrikaner forsvant under sykkelritt

Foto: (MTN-Qhubeka)

- Vi ventet lenge på ham, og det begynte å bli mørkt, sier lagets bussjåfør.

26.02.13 09:54

Med MTN-Qhubeka som prokontinentalt mannskap, har sykkelsporten fått en skikkelig fargeklatt i hovedfeltet.

Laget er nemlig det aller første profesjonelle, afrikanske sykkellaget.

Med blant annet Gerald Ciolek og Ignatas Konovalovas på lønningslisten, har laget også blitt invitert til Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo og stilte i helga opp under Omloop Het Nieuwsblad.

- Ga opp etter 115 kilometer
Ciolek ble da også nummer 11 i rittet, men det var en 26-årig eritreer som i etterkant stjal overskriftene.

Ferekalsid Debesay Abrha stilte til start i sin aller første store sykkelklassiker.

Fortsatt er det ikke helt klart hva som skjedde med rytteren, men etter 115 kilometers sykling, skal han ifølge en dokumentarskaper som filmet rytteren underveis, ha gitt opp og forsøkt å finne en alternativ rute til mål.

Vanligvis blir ryttere som ikke fullfører rittet plukket opp av «feiebilen» - men ingen fikk med seg at MTN-Qhubeka-rytteren ga opp klassikerdebuten.

- Finnes lite brostein i Eritrea
Den samme dokumentarskaperen forteller at hun så Debesay Abrha ankomme målområdet én time etter at feiebilen hadde fraktet de siste rytterne til målområdet.

Da hadde han vært på avveie i fire timer.

- Han dukket plutselig opp i tussmørket. Kulden er dødelig for en afrikansk sykkelrytter, og brostein finner man lite av i Eritrea. Med tanke på det, synes jeg han klarte seg bra, sier sportsdirektør Jens Zemke til avisen Het Laatste Nieuws.

Bussen til MTN-Qhubeka ventet i det lengste i målområdet på at rytteren skulle dukke opp, men satte til slutt kursen mot rytterhotellet. Bussjåføren forteller at rytteren satt og ventet på ham da de kom tilbake.

- Vi ventet veldig lenge på ham, og i mellomtiden begynte det å bli mørket. Da jeg hadde kjørte bussen tilbake til hotellet, en halvtimes kjøring unna, satt han lydig og ventet som om ingenting skulle ha skjedd, sier bussjåføren Paul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.