Gå til sidens hovedinnhold

- Åge sjanseløs på toppjobb

Fotballekspert Tor-Kristian Karlsen mener Åge Hareide må lete på nest øverste hylle hvis han vil bli trener i Europa.

MALTA (Nettavisen): Mest sannsynlig ryker den norske EM-drømmen onsdag. Norge slår trolig Malta, men få tror at Tyrkia roter bort seieren mot Bosnia.

I så fall har landslagssjef Åge Hareide i lang tid varslet at hans tid som landslagssjef er over. Drømmen hans er imidlertid intakt – å lede et lag til suksess i Europa.

En sjanse
Mandag sa han imidlertid at det å være fra Norge – og det mislykkede forsøket på å nå EM-sluttspillet – trolig ødelegger for drømmen.

Det tror også FXTs fotballekspert, Tor-Kristian Karlsen (her kan du lese bloggen hans). Men det er en sjanse.

- Han kan fortsatt være aktuell for en mindre europeisk liga eller Championship eller nedover i England, sier Karlsen til Nettavisen.

- Men for å være aktuell for en større klubb i Europa måtte han ledet Norge til EM-sluttspillet – og så vist seg frem der.

Karlsen nevner språkkunnskap som viktig på kontinentet (utenfor Storbritannia).

- Jeg kjenner lite til Åge Hareides språkkunnskaper, men skal man være aktuell for en trenerjobb i toppligaene på kontinentet, så er det nødvendig å beherske det lokale språket. Det holder ikke med engelsk i Tyskland, Frankrike, Sveits eller Belgia (for den saks skyld), sier en av Norges fremste kjennere på europeisk fotball.

OK alder
- Men Hareides alder (54 år) er nok helt ok. Selv om unge trenere er i vinden så er det mange som også søker erfaring, rutine og en stødig hånd, legger han til.

Hareide innrømmet mandag at flere agenter hadde tatt kontakt med ham det siste året, og Karlsen understreker at kontakter er av uvurderlig betydning.

- De fleste klubber vil ha lite med bakgrunnsinformasjon på en mann som Hareide. Derfor er man avhengig av personer som er flinke til å skaffe intervjuer, og som har innpass i diverse klubber. I tillegg handler det om å finne en klubb som tror på det du driver mer, sier Karlsen.

Championship?
- Med Hareides bakgrunn så tror jeg spesielt at han kan være spennende mot en liga som Championship i England. Der tenker ni av ti trenere likt, og de kommer også fra samme bakgrunn med samme ”mangel” på utdanning. Et halvt dusin av klubbene i den ligaen har vel skiftet trenere allerede, og det er viktig å ikke bli en del av den karusellen. Man må vise overfor interesserte klubber at man kan tilføre noe nytt – være et friskt pust, sier Karlsen.