Gå til sidens hovedinnhold

Aksel lurt av pappa Kostelic

Sønnen tok sølv, mens Aksel Lund Svindal (27) kjørte ut.

WHISTLER (Nettavisen): I sin tredje strake konkurranse hadde Aksel Lund Svindal los på medaljene. Helt til han hektet og kjørte ut – noen få porter unna målseilet i Whistler Creek.

- Shit happens, tenkte Lund Svindal der og da.

- Nå er det over for denne gang.

Han var rimelig godt forspent etter sølv i utfor og gull i super G, likevel.

- Jeg var veldig fornøyd med utforkjøringen i dag også. Det var ingen av de som startet rundt meg som hang med på den tida der, sier romerikingen til Nettavisen like etter superkombinasjonen.

«Kostelic-variant»
Portpasseringen Lund Svindal bommet på, var en av få «C-momenter» Ante Kostelic hadde flettet inn da han stakk løypa foran slalåmdelen.

Ante er faren til det kroatiske søskenparet Janica og Ivica – som i en årrekke har dominert slalåmdisiplinen. Også søndag klarte storebror Ivica å smyge seg inn på pallen. 30-åringen tok til slutt sølvet, bak Bode Miller og foran Silvan Zürbriggen.

- Var det en liten luring der du bommet, Aksel?

- Ja, det var en Kostelic-variant. Det er ofte porter man ikke må kjøre på, da kjører man feil. Jeg kjørte ikke på den og trodde jeg hadde passert den, men da hektet jeg. Det skal ikke mer enn et lite utslag til på skia, før tuppen tar i den, forklarer han.

- Forkrøplet kombinasjon
Pappa Kostelic er kjent for å stikke løypene på sin egen måte. Til jubel for slalåmspesialistene, og noe som skaper litt mer hodebry for fartskjørerne.

Det gjør i hvert fall superkombinasjonen til heseblesende underholdning. Kostelic selv skulle gjerne hatt enda mer hjelp mot utforgjengen:

- Den eneste fordelen vi hadde i dag, var at løypa var vanskelig. Det hjelper oss slalåmkjørere. Men jeg mener fortsatt at kombinasjonen er forkrøplet, ettersom man kjører to minutter utfor og i underkant av et minutt slalåm, sier Kostelic selv.

Tidligere kjørte man to slalåmomganger, mens det i superkombinasjon kun kjøres én utforomgang og én slalåmomgang på samme dag.

- Før var det utforkjørere mot slalåmkjørere, nå er det langt flere som kan henge med. Det er betydelig lettere for en slalåmkjører å bli bedre i utfor enn den andre veien, mener Kjetil Jansrud.

Kostelic: - Mer interessant
Nettavisen snakket med Ivica Kostelic etter superkombinasjonen i Whistler.

- Askel forteller oss at han kjørte ut i en «klassisk Kostelic-kombinasjon». Hva synes du om måten løypa var stukket på?

- Han misset i den eneste vriene porten i hele løypa. Vi har hatt en slik vertikal i Wengen de siste to årene, så det er ikke den første gangen. Jeg synes det er leit at han gjorde den feilen og hadde gledet meg dersom han hadde kommet seg i mål.

- Likevel synes jeg slike kombinasjoner gjør sporten mer interessant. Det gjør at utøveren må tenke. I dag dreier slalåm seg mest om gymnastikk. Det er høyre, venstre, vertikal. Høyre, venstre, vertikal. I den rytmen. Jeg liker utvikling, men jeg synes det gjør sporten mer interessant når man også må tenke underveis, svarer Kostelic til Nettavisen.

Bør pappa stikke?
Silvan Zürbriggen – bronsevinner i superkominasjonen og slalåmspesialist – er enig med sin kroatiske kollega.

- Vi så det samme i Altabadia, da faren (Ante Kostelic) stakk løypa. Det gjør det vanskeligere for oss utøvere, men også mer interessant. Det endrer rytmen, men det er noe jeg føler sporten vår trenger. Det gjør det hele mer spektakulært.

- Er det rettferdig at pappaen til rivalen din får sette løypa?

- Det er et godt spørsmål. Jeg tror det er en fordel noen ganger, og andre ganger en ulempe. Ivica er en flott skikjører. Han kjører fort i alle slalåmløyper. Jeg tror ikke det avgjorde i dag, svarer Zürbriggen.

Nærmet seg Bode
Den norske leiren forsøkte heller ikke å skylde på noe som helst etter Lund Svindals sorti.

- Det var mye kombinasjoner i dag. Det var lite rytmisk. Det var veldig mye hårnåler, vertikaler og dragere hele veien. Der jeg kjørte ut var vel det eneste stedet der kombinasjonen var litt ekstra vrien, sier Lund Svindal.

- Hadde du klart å ta Bode?

- De som kom etter meg, tok litt tid på Bode nedover. Det betyr vel at han må ha gjort en feil, så det hadde vært «tight», i hvert fall.

- Ingen grunn til å deppe
Landslagstrener Marius Arnesen ønsket ikke å spekulere i om det var medaljen som glapp i like før de aller siste portene.

- Aksel går på en liten hekt og det er sånn som skjer. Vi har ingen grunn til å deppe, sier landslagstrener Marius Arnesen.

- Var det vrient der han hektet?

- Ja, det var litt vrient. Det var en kombinasjon satt av Kostelic. Det er litt artig, egentlig. Han prøver å utfordre guttene når han setter løyper. For meg så det ut som Aksel, uten at han skjønte hvorfor, så var plutselig ytterskia på feil side av porten. Jeg tror han ble litt overrasket selv da han fikk den mellom beina. Det var en lureport.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken