Fredag suste Aksel Lund Svindal ned til nok en verdenscupseier i alpint. Dette var hans 23. triumf i karrieren. Ingen nordmenn har flere.

Med seier i super-G i Lake Louise sist helg passerte han alpinlegenden Kjetil André Aamodt og med nok en seier fredag dro han ytterligere ifra.

Da Nettavisen snakket med Aamodt etter Lund Svindals triumf i Beaver Creek var 42-åringen klar på at Lund Svindal kommer til å bli husket som en av de aller største i alpintsporten.

- Han kan bli større enn både Lasse Kjus og meg. Han vil stå igjen som en bauta når han til slutt velger å legge opp, sier han til Nettavisen.

- Mange som driver med alpint vinner kanskje én-to-tre ganger i løpet av karrieren. Aksel kommer til å ende opp som en Ingemar Stenmark- og Alberto Tomba-type, sier han.

LES OGSÅ: Helt rått, Lund Svindal!

- Er enormt
Svenske Stenmark er tidenes mestvinnende alpinist med 86 triumfer. Herman Mayer fra Østerrike er nummer to med 54, mens italienske Alberto Tomba fikk 50 triumfer.

Kjetil André Aamodt klarte altså 21 i sin karriere, mens Lasse Kjus tok 18 seire i verdenscupen. Til sammen tok de to også 36 mesterskapsmedaljer. Aamodt tok 20 av dem.

- Aksel kan slå den rekorden på 20 medaljer, men det spørs om han slår det antallet vi tok til sammen. Han har allerede 11 medaljer og det er enormt. Han kan fort ta like mange triumfer i verdesncupen som meg og Lasse til sammen (39), sier Aamodt.

- Hva tenker du om at han har slått din rekord?

- Rekorder er til for å slås. Han er en flott representant for alpint. Vi var en gjeng som presterte på 90-tallet, etter at det hadde vært et vakuum i norsk alpinsport og Aksel følger opp videre og overgår oss alle. Det er bra for sporten og vi følger med alle og enhver, sier 42-åringen om Svindal.

- Storfavoritt i OL
Aamodt tror det Lund Svindal har vist så langt denne sesongen lover meget godt foran OL i Sotsji neste år.

- Det kan ikke love bedre, han er storfavoritt til å vinne utfor og super-G. Han er også en utfordrer i storslalåm og kombinasjonen, sier Aamodt til Nettavisen.

- Han har den gode følelsen inne og det vil han ha hele veien. Løypene i Sotsji passer ham bra. Det eneste usikkerhetsmomentet er været og det at de beste skal starte etter de nest beste. Det er et usikkerhetsmoment. Men under normale forhold er han favoritt, sier den tidligere alpinisten.

Aamodt lot seg også imponere av det han så i Beaver Creek fredag.

- Det er intet annet enn imponerende. Han er outstanding og alle de andre er statister. Han fortsetter der han slapp i fjor, sier han.

- Det er ingen andre som er på samme nivå som han. Det er gøy å være nordmann nå og jubelen er stor hjemme i stuen her, sier Aamodt.

- Hver detalj
Den norske alpinlegenden trekker fram Lund Svindals ønske å være beste som en av hans sterkeste kvaliteter.

- Han har levd et langt idrettsliv og er ærgjerrig og hardtarbeidene. Han tar det seriøst og har flinke folk rundt seg, sier han.

- Han har riktige holdninger, får det beste ut av seg selv og er god på grunnarbeid. Han tenker på hver eneste lille detalj. Kombinert med et enormt talent er han nesten uslåelig. Bare skader eller at han legger opp, kan stoppe ham nå. Det, eller sviktende motivasjon, sier Aamodt.

P.S. Lørdag er det nytt renn i Beaver Creek. Da skal Lund Svindal og de andre ut i super-G. Også der er Lund Svindal blant favorittene.