RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Aksel sprer frykt

(FOTO: EPA/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Andreas Buder og Hans Grugger kjører på verdens beste alpinlandslag. Men begge frykter en norsk 24-åring i alpin-VM.

Les også: Ny utsettelse i alpin-VM

GARDERMOEN/ÅRE (Nettavisen): Østerrike er utvilsomt verdens mest ressurssterke alpinnasjon, og stiller med selvskrevne gullmedaljekandidater i alle VM-grenene.

Basert på den ressursforskjellen mellom nasjonens 16-mannstropp, og det som i realiteten er et norsk «enmannslandslag» – er det kanskje pussig at verdensstjernene går rundt og frykter Aksel Lund Svindal.

Store sjanser
Men så fryktinngytende stabil har 24-åringen vært i årets verdenscup, at utøvere i de fleste alpine grener er nødt til å kikke seg over ryggen etter nordmannen.

- Jeg tror Aksel har store sjanser til å vinne en tittel i VM. Han vant for eksempel verdenscupfinalen i utfor her i fjor. I år har han vært skadefri og har stått godt på ski, sier utforspesialist Andreas Buder til Nettavisen.

- I hvilken disiplin er medaljesjansen hans størst?

- Han har medaljesjanser i flere disipliner, og selv om ikke slalåm er favorittgrenen hans, er han god nok til en topp 10-plassering der også.

Kjenner Aksel godt
Sammen med lagkamerat Hans Grugger (25) ankom baktroppen av østerrikerne Åre fredag. Sistnevnte har kjent Lund Svindal i en årrekke allerede.

- Aksel er et år yngre enn meg, og jeg har konkurrert med ham de siste 7-8 årene. Han er en veldig hyggelig kar, og en stor atlet. På en god dag har han muligheten til en topplassering i flere disipliner, skryter Grugger.

- Norge har for tiden kun en utøver som presterer i verdenstoppen, hvordan tror du forventningspresset innvirker på ham?

- Jeg tror faktisk ikke det er noe problem for Aksel. Han kjenner godt til følelsen av å leve med press, og takler det bra. Men jeg skulle ønske flere nasjoner stilte med flere utøvere, det ville økt interessen for sporten. Jeg tror også det norske landslaget hadde tjent på det.

Knivskarp konkurranse
For den østerrikske duoen er nemlig VM-forberedelsene helt annerledes enn for nordmannen.

De to skal nemlig ikke i ilden før under utfortreningene mandag og tirsdag. Først da foregår nemlig østerrikernes eget uttak til de fire plassene på utforlaget.

Og startplassen som blinker i det fjerne, er i så fall på bekostning av for eksempel Herman Maier, Michael Walchhofer, Klaus Kroell, Fritz Strobl og Mario Scheiber.

- Jeg må nok vinne kvaliken for å få starte utforrennet. Det står nok mellom seks-syv forskjellige utøvere, sier Buder.

Norsk nåde
Til sammenlikning ble fire av fem norske utøvere tatt ut på nåde, uten å ha prestert i det hele tatt. Verken Bjarne Solbakken, Lars E. Myhre, Truls Ove Karlsen eller Hans-Petter Buraas har vært i nærheten av normale VM-krav i år.

Landslagssjef Marius Arnesen ser imidlertid også svakheter med østerrikernes måte å utforme VM-troppen på.

- Det kan lett oppstå en utrygghet i forhold til et slikt uttak. Det er ikke noe å lure på at det i hvert fall er slik i utforkvaliken. Det virker nesten som om noen av utøverne er utkjørt når de endelig kommer til konkurransen, og det er jo bra for oss. Aksel kan derimot lade opp på en helt annen måte, sier han til Nettavisen.

- Er du overrasket over at østerrikerne nå går ut og viser frykt for Aksel?

- Nei, det er helt naturlig. Han leder verdenscupen sammenlagt, så det er klart de frykter ham. Selv har de fire gode utøvere i alle disipliner, og kunne sikkert ha startet med ti i hver disiplin. Det er en stor forskjell på ressursene til Norge kontra Østerrike, men jeg er utrolig stolt av det vi får til likevel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere