Gå til sidens hovedinnhold

Alarmerende alpin-frafall

Norsk alpinsport er ekstremt berørt av frafall av unge talenter. Nå varsles sårt trengte tiltak for de nest beste.

ÅRE (Nettavisen): Veien tilbake til norsk alpinsports gullalder, da blant andre Lasse Kjus og Kjetil André Aamodt sto i spissen for Norges sju innslag i førstepuljen i slalåmcupen - synes urovekkende lang.

Nå mener flere innenfor norsk alpinsport at systemet for å plukke opp idrettens nest beste utøvere er for dårlig. Slalåmspesialist Truls Ove Karlsen tok gjennom Adresseavisen mandag et oppgjør med et Norge i bakleksa.

- At det ville bli tynt i rekkene, er ikke overraskende. Jeg har sett tendensen lenge. Noe er blitt gjort feil, og vi må begynne å gjøre de riktige tingene, sier Karlsen til avisen.

31-åringen er selv med sin utdanningsbakgrunn et av unntakene på det norske alpinlandslaget. Karlsen slo ikke gjennom før i starten av 20-årene. Da hadde han allerede påbegynt psykologistudier i Trondheim.

Støtter Karlsen
I den norske landslagstroppen i Åre får utspillet støtte fra ledelsen.

- Jeg er ikke uenig i det Truls Ove sier. Vi er nødt til å gjøre et løft for 18-åringene som går ut av skigymnaset, men havner utenfor landslaget. Forbundet har dessverre ikke økonomiske muskler til å dekke opp dette, sier alpinmanager Per Lund til Nettavisen.

For de som ikke plukkes opp av landslagene eller blir satset på av Olympiatoppen, er overlevelsesmulighetene langt mindre.

- Å være fulltidsstudent og toppalpinist går ikke. Det er vanskelig å bli lege med 250 reisedøgn i året, sier Erling Rimeslåtten til Nettavisen.

Han er leder for utdanning og regional kompetanse for Olympiatoppen, og jobber hardt for å styrke toppidrettsutøvernes vilkår i møtet med utdanningssystemet.

Vrien kombinasjon
Men det er mange hindringer på veien. Alpinsporten er blant de aller vanskeligste idrettene å kombinere med studier, fordi krav om både europacup og FIS-poeng starter allerede lenge før verdenscupsirkuset.

- Vi har skaffet oss noen særavtaler med norske utdanningsinstitusjoner, men har ikke nok. Vi mener at toppidrettsutøvere bør vurderes ut i fra spesielle hensyn, som andre grupper med spesielle behov for tilrettelegging av utdanning. Det er klart at for noen vil ikke karakterene fra videregående stå i stil med så mye reising og trening utenom i studietiden.

Olympiatoppen har opparbeidet seg et samarbeid blant annet med NTNU i Trondheim, Høgskolen i Lillehammer, Handelshøyskolen BI og Norges Idrettshøgskole for å nevne noen. Men deres bistand går stort sett til å hjelpe utøvere med stipend fra organisasjonen (rundt 200 utøvere), selv om også andre kan få bistand.

- Vi prøver å hjelpe alle vi får henvendelser fra, men en fotballspiller fra 4. divisjon i Østfold, er ikke vårt ansvar, sier han.

Savner drahjelp
Tidligere har både Universitetslaget i Trondheim og Team Elite på Lillehammer favnet om disse alpinistene. Karlsen var sammen med 26-årige Andreas Nilsen blant de heldige som fikk drahjelp av denne ordningen.

- Vi må ha et system som gjør de riktige tingene. Er du ikke på et landslag, får du ingen hjelp. Hvis vi hadde et opplegg hvor alpinsatsing kunne kombineres med universitetsutdanning, slik jeg og Truls Ove fikk, har utøverne i alle fall noe å falle tilbake på hvis karrieren ikke lykkes, sier han til Adresseavisen.

Alpinmanager Lund mener utdanningsinstitusjonene selv burde vært mer behjelpelig i å legge forholdene til rette for toppidrettsutøverne.

- Jeg tror ikke dette står på midlene i seg selv. Det tror jeg helt sikkert at kan dekkes inn av sponsorer, men jeg mener det offentlige må inn her for å tilpasse studier på universitetsnivå til toppidrettsutøvere. Det er svært få utdanningssteder som gir fleksibilitet etter endt videregående skole, sier Lund.

Vil demme opp
I dag er veien fra Norges Toppidrettsgymnas til Høgskolen på Lillehammer et godt alternativ for mange av de største talentene. Nå ønsker også Edge Alpin i Oslo å hjelpe til med å fange opp deler av talentene.

Planen er å starte et eget landslag til høsten, med et opptak på 25 utøvere. Dette er et av de konkrete tiltakene som nå tas for å demme opp for de urovekkende frafallet.

- Dette med frafall er generelt et stort problem i hele den norske idrettsfamilien. Det vi trenger nå, er noen som tar tak i dette, og som utvikler disse utøverne til å ta steget videre opp og frem, når de er modne for det. I dag er det en stor utfordring å få tak i ungdom som er villige til å ofre nok for idretten. Og for de som ønsker det, er det tungt å drive idrett på heltid uten verken jobb eller studier ved siden av, mener Lund.

Også helt på toppen av norsk alpinsport ser det tynnere ut i rekkene enn på lenge. Aksel Lund Svindal er den eneste rene medaljekandidaten i årets VM. Men manageren er likevel ikke med på at dagens situasjon er bekymringsfull.

- Vi har ikke den bredden i laget som vi ønsker per dags dato, men direkte bekymret er jeg ikke, svarer han.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet