Frode Estil og Thomas Alsgaard delte OL-gullet i jaktstart på skistadion i Soldiers Hollow i 2002.

Datidas målfoto maktet ikke å kåre én vinner.

Men ny kamerateknologi gjør det mulig å skille løperne ned til 5 000-delssekund i kommende internasjonale mesterskap.

Her kan du lese flere nyheter fra Namdalsavisa.

- 99,999 prosent sikkert
For to avanserte kamera - plassert på hver sin side av målstreken - sikrer at rett vinner blir kåret i VM-løypene i Holmenkollen i 2011.

- Hvert kamera tar mellom 4 000 og 5 000 bilder i sekunder. Det er 99,999 prosent sikkert at bildene vil vise hvem som er først i mål av løperne, og at rekkefølgen på løperne blir riktig, sier sportssjef for Oslo-VM, John Aalberg, til NA.

- Det skal ikke gå an at det blir delte gull i fellesstart. Teknologien er blitt så god at det går an å skille alt, legger stjørdalingen til.

- Det skal ikke være noen tvil om rekkefølgen på løperne?

- Nei. Det er plassert ett kamera på hver side av mållinja, som tar bilder fra begge sider. Det hender det blir så fullt med løpere at det er vanskelig å skille rekkefølgen på løperne fordi noen er i vegen. Men dette kameraet skal klare å skille løperne. Teoretisk er det nesten umulig å ta feil, forteller John Aalberg.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har tatt grep, for å forhindre omdiskuterte medaljeavgjørelser.

Kameraene tar så detaljerte bilder - at det er umulig å ta feil i rekkefølgen på løperne i målgangen i eksempelvis fellesstart og stafett.

Her kan du lese flere nyheter fra Namdalsavisa.

Bedre teknologi
- Da Frode og Thomas delte gullet i Salt Lake-OL i 2002 var det kamera som tok 1 100 bilder i sekundet. Men da klarte målfoto ikke å skille dem. Dermed delte de seieren. Siden da er teknologien blitt videreutviklet.

- Man tror ikke det går an, men kameraet er faktisk utviklet enda mer. Teknologien er blitt enda bedre og får med seg enda flere detaljer, forklarer John Aalberg.

Samme type kamera blir benyttet i formel-1 og motorsport.

- Dette kameraet er ikke utviklet for langrenn spesielt. Det har kanskje ikke vært nødvendig med denne type kamera i langrenn. Men kamerafolk har utviklet teknologien og det er blitt tatt i bruk i alle verdenscuprenn. Nå blir det også brukt under VM, sier sportssjefen.

Ekspertise fra FIS Timing styrer kameraene - og har stålkontroll på at alt går riktig for seg.

- De bruker dette kameraet på verdenscup og benytter det hver helg. De er veldig flinke, roser sportssjefen.

- Helt ny verden
Under Oslo-VM i 1982 fantes det ikke målfoto i bildeform, som kunne dokumentere fakta.

Kun måldommernes blotte øye var grunnlaget for avgjørelsen om å dele stafettgullet mellom Norge og Sovjetunionen etter den legendariske spurtduellen mellom Oddvar Brå og Aleksandr Zavjalov.

- Det er en helt ny verden på dette området fra da og nå. Hvis denne teknologien fantes for 28 år siden, kunne man sikkert ha vært i stand til å skille dem. Men da var det kun øynene til måldommerne som bestemte. Tv-kamera ga ikke nøyaktige nok bilder. Det ble veldig vanskelig å skille. Men med ny teknologi slipper vi slike diskusjoner, fastslår Aalberg.

Her kan du lese flere nyheter fra Namdalsavisa.