*Nettavisen* Sport.

Alexander Dale Oen er død

Foto: Paul Weaver/Mediehuset Nettavisen

Svømmeren døde brått i USA.

01.05.12 20:23

Svømmeren Alexander Dale Oen er gått bort. Han døde brått, og uten forvarsel, mandag kveld lokal tid på samling med svømmelandslaget i Flagstaff, USA. Alexander Dale Oen ble 26 år gammel, det opplyser Norges Svømmeforbund og Olympiatoppen i en pressemelding.

Les hele pressemeldingen her

- Vi er alle i sjokk, og dette er en utenfor-kroppen opplevelse for hele laget her borte. Våre tanker nå går først og fremst til familien som har mistet Alexander så altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive den sorgen de og vi kjenner nå. For oss her i Flagstaff er det viktigste nå at vi står sammen, og tar vare på svømmerne og hverandre. Det er en uvirkelig situasjon for alle, og vi får noen tøffe dager fremover, sier landslagssjef Petter Løvberg, som er med landslaget i Flagstaff.

President i Norges Svømmeforbund, Per Rune Eknes, bekrefter at dødsårsaken skal være hjertestans.

- Tragisk
Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, kom raskt til stedet, og det ble iverksatt hjerte- og lungeredning uten hell. Det ble videre forsøkt gjennoppliving i ambulansen på vei til sykehuset. Da forsøkene ikke hadde lyktes i løpet av en time, ble Alexander Dale Oen erklært død 21.00 lokal tid.

- Først og fremst går tankene mine til Alexanders familie. Dette er utrolig trist og tragisk. Som lege er det vondt å erfare at vi ikke lyktes med gjenopplivning. Alt ble gjennomført etter prosedyrene, og alt ble forsøkt, så det er uendelig trist at vi ikke klarte å gjenopplive ham. Det er vondt å akseptere, men virkeligheten siger etter hvert innover oss, sier Ola Rønsen.

Idretts-Norge i sorg: - Ufattelig tragisk

Vant VM-gull
Dale Oen ble i fjor sommer Norges første verdensmester i svømming da han vant 100 meter bryst under VM i Shanghai. Gullet kom like etter terroraksjonen 22. juli, og en det var tydelig preget Dale Oen som mottok gullmedaljen.

Han har også tre gull på 100 meter bryst i EM, samt sølv fra OL i 2008. Han representerte klubben Vestkantsvømmerne, og har vunnet åtte kongepokaler.

I januar vant Alexander Dale Oen to priser under idrettsgallaen, nemlig «årets mannlige utøver» og «utøvernes pris».

26-åringen var et av Norges største medaljehåp i OL i London senere i sommer.

Dale Oen stilte i høst opp i Det store intervjuet i Nettavisen. Les intervjuet her:
- Hadde ikke samvittighet til å la alt være trist

Dale Oens lagkamerater reagerte ble mandag kveld på at svømmeren brukte svært lang tid i dusjen. De banket på og ropte, men fikk ingen respons og tok seg til slutt inn på badet. Der fant de Dale Oen liggende delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret.

Rønsen var sammen med Dale Oen hele mandagen, og forteller at han var frisk og trente godt. Han hadde bare hatt en lett treningsøkt mandag, og spilt golf tidligere på dagen. 26-åringen hadde ikke gitt uttrykk for noe ubehag.

- Meningsløst
Norges Svømmeforbund og Olympiatoppen er naturligvis i sorg, og gjør nå det som er mulig for å bistå Alexander Dale Oens familie og teamet som er samlet i Flagstaff.

- Tankene mine er nå først og fremst hos familien i Øygarden, og Alexanders kjæreste. Dette er så meningsløst og trist at det ikke er gått opp for oss ennå. Så tenker jeg også på teamet vårt som er i Flagstaff og den sorgen de føler. Dette er den tyngste dagen for norsk svømmesport noensinne. Akkurat nå må vi bare fordøye sjokket, sier svømmepresident Per Rune Eknes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.