Gå til sidens hovedinnhold

Alexander Dale Oens obduksjon er klar

Alexander Dale Oen døde av hjerteinfarkt som følge av kransarteriesykdom.

Alexander Dale Oen døde brått og uventet 1. mai i år, og hele nasjonen sørget over tapet av en av landets fremste idrettsutøvere.

Spørsmålene om hvordan en toppidrettsutøver kan få hjerteproblemer og omkomme uten forvarsel var mange, og tirsdag ettermiddag kom obduksjonsrapporten mange har ventet på.

Den viser at den norske svømmeren døde av hjerteinfarkt som følge av en blodpropp i en av de tre kransarteriene, skriver Olympiatoppen og Norges Svømmeforbund i en pressemelding tirsdag.

Obduksjonsrapporten viser at Dale Oen hadde kransarteriesykdom, det vil si trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger, og at han også hadde forandringer i hjertemuskelen forenlig med små infarkter 1-2 måneder før sin død.

- Overraskende
- Dette er svært overraskende funn, og det er nesten uforståelig at en 26 år gammel verdensmester i svømming kan ha utviklet så alvorlig hjertesykdom. Jeg har hatt det medisinske ansvaret, og vil på vegne av meg selv og Olympiatoppen uforbeholdent utrykke en beklagelse overfor familien for at vi ikke klarte å avdekke hans hjertelidelse før det fatale skjedde, sier Olympiatoppens OL-lege og ansvarlig lege for svømming, Ola Rønsen i en pressemelding.

- Er det sannsynlig at det var en sammenheng mellom dødsfallet og skulderplagene Alexanders pådro seg i januar, spør de selv i pressemeldingen.

- På grunnlag av obduksjonsrapporten mener vi det er sannsynlig sammenheng mellom plagene han hadde i forbindelse med skulderskaden og hjertesykdommen, fortsetter Rønsen.

Grundig utredning
Videre skriver de i pressemeldingen at Alexanders Dale Oen ble utredet av en rekke spesialister i perioden januar til mars.

- Da plagene først meldte seg på Lanzarote i januar, ble han først undersøkt av en utenlandsk svømmelege. Vel hjemme i Norge ble det igangsatt en grundig utredning, hvor bl.a. en rekke legespesialister gjennomførte egenhendige kliniske undersøkelser. Disse undersøkelsene tydet på at en nerve i skulderregionen kunne være i klem, heter det i pressemeldingen.

- For å få en uavhengig vurdering av den norske utredningen ble Alexander deretter henvist til Mayoklinikken i Rochester, Minnesota, hvor han igjen gjennomgikk kliniske undersøkelser av flere legespesialister. Mayoklinikken påviste en skade i skulderleddet, samt en betennelse i plexus brachialis (nerverøttene til skulder og overarm). EKG som ble tatt ved Mayoklinikken ble rapportert som normalt, og kolesterolverdien var lett forhøyet, men ikke slik at funnet utløste mistanke om hjertesykdom.

- Til tross for disse utredningene var det ingen som satte Alexander Dale Oens skulderplager i sammenheng med mulig kransarteriesykdom, fortsetter Ola Rønsen.

Hadde ikke anstrengt seg
Dale Oens skulderplager bedret seg i stor grad ukene før dødsfallet. Da han var til stede i Flagstaff ble smertene betydelig mindre, selv om han økte treningsbelastningen. Da han døde 1. mai, hadde han trent rolig og uten å anstrenge seg.

- Det er svært uvanlig at så unge mennesker får kransarteriesykdom og hjerteinfarkt. De vanligste årsakene til kransarteriesykdom er røyking, høye kolesterolnivåer i blodet, høyt blodtrykk, overvekt og inaktivitet. Dette kan føre til avleiringer i kransårene, som blir trange eller tette. Dette fører til en redusert surstofftilførsel til hjertet, og man kan få hjerteinfarkt eller rytmeforstyrrelser.

- Forstår ikke
Likevel forstår de ikke hvorfor Dale Oen ble rammet av sykdommen i såpass tidlig alder.

- Alexander hadde et lett økt kolesterolnivå, men ingen andre kjente risikofaktorer, og vi forstår ikke hvorfor Alexander ble rammet av denne sykdommen så tidlig, sier overlege Eivind Berge ved Hjertemedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus, Ullevål. Han er engasjert av familien Dale Oen i sakens anledning, og vil være ansvarlig for undersøkelser av Alexanders nærmeste familie.

Om man skal oppdage tilsvarende hjertesykdom som den Alexander Dale Oen hadde, må det gjennomføres målrettede undersøkelser hos hjertespesialist, skriver Olympiatoppen og Norges Svømmeforbund.

- Dersom man hadde mistenkt kransarteriesykdom, ville det sannsynligvis ha vært mulig å oppdage sykdommen og forhindre dødsfallet. En belastningstest på ergometersykkel eller tredemølle ville sannsynligvis ha avslørt at surstofftilførselen til hjertet var redusert. Men utredningen fulgte et annet spor, og dermed ble ikke sykdommen oppdaget, sier overlege Eivind Berge.

Familien lettet
Alexander Dale Oens familie skal nå være lettet over at spekulasjonene om dødsårsaken kan stilne, og at familien kan komme over i en ny fase i sorgprosessen.

- Familien er takknemlige for å få klarhet i årsaken til Alexander sin bortgang. Fra familiens side er det viktig for oss å formidle at vi er takknemlige for at alle har gjort det de kunne for Alexander. Han er død fordi han hadde en alvorlig sykdom. I ettertid kan man kanskje se at ting kunne vært gjort annerledes, men vi i familien er ikke ute etter syndebukker. Vi vet hvilken innsats som er gjort for Alexander, og vi får ham uansett aldri tilbake. Fra familiens side oppfordrer vi mediene til å akseptere funnene i rapporten, og ikke starte noen heksejakt for å lete etter syndebukker. Vi ønsker nå ro til å få sørge i fred, sier familien til den avdøde svømmeren i en pressemelding.

Nettavisen skrev i oktober et portrett av Dale Oen. Det kan du lese her: - Hadde ikke samvittighet til å la alt være trist

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene