Gå til sidens hovedinnhold

Alexandr Vinokourov kan havne i fengsel for korrupsjon

Belgisk domstol vil ha fengselsstraffer for både den tidligere Tour de France-profilen og en av konkurrentene hans.

Den tidligere stjernesyklisten Alexandr Vinokourov risikerer fengselsstraff i seks måneder for påstått korrupsjon i forbindelse med vårklassikeren Liège-Bastogne-Liège i 2010.

Det melder den franske sportsavisa L'Equipe tirsdag.

Det er en domstol i den belgiske byen Liège som krever at den tidligere dopingdømte kasakhstaneren straffes med et halvt års fengsel, angivelig for å ha betalt for seieren i det nevnte rittet.

- Betalte 150.000 euro

Vinokourov vant sin siste enkeltseier i en endagsklassiker i nettopp 2010-utgaven av Liège-Bastogne-Liège. Han utkonkurrerte da russeren Alexandr Kolobnev helt mot slutten av rittet.

Ifølge anklagene skal Vinokourov den dagen ha betalt Kolobnev for å la ham vinne. Vinokourov syklet for det kasakhstanske storlaget Astana, samme lag som han er sportsdirektør for i disse dager, mens Kolobnev representerte russiske Katjusja.

Kolobnev skal ha mottatt 150.000 euro fra Vinokourov etter sistnevntes triumf i Liège 25. april for over ni år siden. Etter nåværende valutakurser tilsvarer beløpet over 1,4 millioner kroner.

Les også

- Tottenham frykter alvorlig skade for Lo Celso

Vil ha strenge straffer

Domstolen i Liège krever nå seks måneders fengsel for både Vinkourov og Kolobnev.

Påtalemakten krever dessuten 100.000 euro i bot fra Vinokourov, og 50.000 euro fra Kolobnev, samt inndragelse av de 150.000 euroene som ble beslaglagt fra Kolobnevs bankkonto i Lugano da saken ble etterforsket.

Det er ventet at en dom i saken blir klar 8. oktober.

Vinokourov har vunnet fire etapper i Tour de France. Han vant også OL-gull i London i 2012, foran blant andre bronsevinner Alexander Kristoff. Dette var et av hans siste ritt før han la opp. Siden har 45-åringen hatt jobb som sportsdirektør for profflaget Astana.

Kasakhstaneren sonet en utestengelse fra sykkelsporten i perioden 2007-2009 for bloddoping. Før dopingdommen triumferte Vinkourov sammenlagt i etapperitt som Tour de Suisse i 2003, Tyskland rundt i 2001 og Critérium du Dauphiné i 1999.

Les også

Kristoff leder norsk tropp i jakten på VM-gull

Kommentarer til denne saken