Gå til sidens hovedinnhold

- Alle hadde mistet troen på henne

En historie om sykdom, forbudt kjærlighet og en drøm som nesten brast.

Hun er rangert som den 25. beste kvinnelige tennisspilleren i verden, men veien mot toppen har virkelig vært lang for tsjekkiske Petra Cetkovska.

Den nå 27 år gamle jenta fra Prostejov har hatt mye motgang i løpet av karrieren. Motgang av den typen som nok hadde fått mange til å bukke under.

Som 16-åring måtte Cetkovska blant annet opereres, og det for en smell hun hadde pådratt seg i hodet hele to år tidligere.

Operasjon og sykdom
Mens hun trente sammen med noen venner ble hun dyttet mot en vegg og slo hodet. Først to år senere ble det oppdaget at skaden hun pådro seg kunne være dødelig.

- Det var en del veske i hevelsen, som kunne ha lekket inn i hjernen min. Det var veldig farlig. Operasjonen var også farlig, men jeg hadde ikke noe valg, forteller hun.

Allerede på denne tiden var Cetkovska regnet som en av de aller største tennistalentene i Europa, men skaden og operasjonen satte henne tilbake.

Hjerneskaden var imidlertid langt fra det eneste som gikk galt for 27-åringen. Året etter operasjonen dukket nemlig en ny sykdom opp, som også satte karrieren i fare.

Som 17-åring pådro den tsjekkiske jenta seg sykdommen mononukleose, også kjent som kjertelfeber. Sykdommen kan i aller verste fall være dødelig.

- Det var en mørk tid. Jeg var i tvil om jeg ville fortsette med tennis. Jeg måtte starte helt på nytt etter sykdommen. Både fysisk og mentalt, sier Cetkovska.

- Jeg sa til meg selv at min tid var over. Jeg tenkte at jeg aldri kom til å bli profesjonell tennisspiller, forteller 27-åringen videre.

På toppen av dette brakk hun også foten rett etter at hun var blitt frisk fra sykdommen. Dette skjedde under juniorfinalen i double under Australian Open.

- Hun var sårbar
Frustrert og uten motivasjon til å satse videre, fullførte Cetkovska i stedet skolen hjemme i Prostejov, slik at hun skulle ha noe å falle tilbake på om det ikke ble noe mer tennis.

Deretter startet hun å studere engelsk ved universitetet.

Men motgang fører som kjent ofte til økt viljestyrke, og den ugne Petra nektet å gi opp drømmen. 20 år gammel fikk hun en siste sjansen til å lykkes med tennis, i Frankrike.

Cetkovskas foreldre samlet inn penger slik at de kunne sende datteren til Yevelin i Frankrike, for å gå på tennisakademiet Mourataglou. Marcos Baghdathis hadde tidligere studert der.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sjansene var imidlertid små. I en alder av 20 år hadde de fleste mistet troen på at Cetkovska kunne lykkes. Én mann så likevel at den tsjekkiske jenta fortsatt hadde potensial.

Den tidligere tennisproffen Maxime Boyé, som på sitt beste var rangert som nummer 299. i verden, var trener ved akademiet, og fikk raskt sansen for den uheldige jenta.

- Hun var så sårbar, og ingen hadde troen på henne lenger. Både fysisk og psykisk var hun langt bak andre i sin aldersklasse. Hun hadde nesten ikke trent styrke siden hun var 16, sier han.

Forbudt kjærlighet
Forholdet mellom Maxime og Petra ble etter hvert mer enn bare profesjonelt. De to forelsket seg, og dermed var det rett ut av tennisakademiet for begge. Kjærlighet var imot reglene.

Paret flyttet først til England, før de ett år senere returnerte til Frankrike og Paris. Det var nå en helt annen Cetkovska som entret tennisbanen.

Den tsjekkiske jenta herjet på ITF-touren, og i løpet av én sesong dro hun inn 17 triumfer i singel og 17 i double. Deretter følte hun seg klar for å ta opp kampen med de beste.

- Det var fantastisk. Hun ville bygge litt selvtillit, og se hvordan hun lå an før hun gikk over til hovedtouren. Det var som karrieren hennes hadde startet på nytt igjen, sier Boyé.

- Det er vanskelig å si hvor langt hun kan nå, men jeg har troen på henne. Dette er hennes skjebne, sier treneren.

Den tsjekkiske jenta har fortsatt til gode å hevde seg i toppen av en Grand Slam-turnering, eller vinne en turnering på WTA-touren. Det går likevel stadig framover med 27-åringen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

På plass i London
I 2011 nådde hun høydepunktet i karrieren da hun kom til finalen i en WTA Premier-turnering i New Haven, USA. I finalen ble hun slått av danske Caroline Wozniacki.

Så sent som mandag var den tsjekkiske jenta i aksjon under den tradisjonsrike Wimbledon-turneringen i London. I første runde møtte hun Vania King fra USA og vant.

Cetkovska vant oppgjøret med sifrene 6-4, 6-2, og blir dermed med videre i gressturneringen.

- Hun pleide å bli sett på som ei veldig pen jente av de andre. Nå ser de på henne som ei veldig pen jente som kan spille tennis, avslutter trener Boyé.

Kilder: Wikipedia, Ontennis.com, wimbledon.com.

Kommentarer til denne saken